La Finca III

Was nog geen minuut op de finca toen Jaime (schoonbroer) zei: ‘He Paulus, we hebben net een slang gedood.’ Ik kijken, want voor dooie slangen ben ik niet bang. Freeze! Een echte Cascabel, Ralelslang. Niet zo’n scharminkel uit Artis, maar een vette van zo’n twee meter lang. En hij bewoog nog altijd. Heb me laten vertellen dat zelfs een dode Ratelslang nog gevaarlijk kan zijn. Jaime en de Huarani’s waren graan aan het dorsen toen ze hem als een hondendrol opgerold zagen liggen, staart omhoog. Weet ‘t, slangen vermoord je niet omdat het slangen zijn. Maar als die Huarani’s al als de dood voor die beesten zijn, is er wat aan de hand. Wat? Dat je na een beet nooit op tijd in het ziekenhuis bent. Dan zou ik dus ter plekke mijn poot moeten amputeren. Nou ben ik best wat van mezelf gewend, maar zelfmutilatie gaat me toch echt te ver. Tot zover mijn eerste minuut op de finca. De daarop volgende dagen op mijn tenen gelopen, mijn rechterhand losjes leunend op het heft van een machette, ready to slize.

Zeldzame mooie en rustgevende plek, die finca. Voor het eerst in tien jaar is er stroom, en warm water. Jaime heeft het druk met zijn kippen en koeien. Langzaam komt de finca weer tot leven, na jaren een kwijnend bestaan te hebben geleden. De finca ligt grofweg tussen Monteagudo en Huacareta, dat je het weet. Dichtsbijzijnde dorp is Villa Esperanza, Huarani-territorium. Daar wonen gedomesticeerde indianen. Geen vlieg doen ze kwaad, daar zijn ze in de regel te zat voor. De kloeke vrouw links is de moeder van Rosita, ons dienstmeisje. Het leek haar leuk de foto aan haar dochter te laten zien. Toch maar niet gedaan, iets met plaatsvervangende schaamte. Rosita heeft al aangegeven dat ze bij ons wil blijven. Maar o, wat hebben die Huaranita’s een mooie lach. Mijn eigen Mannetjes gaan door een onbezorgde fase van hun leven, al ontlopen ze hun verplichtingen niet. Hier doen ze alsof ze opzichter zijn. Maar het blijven broers en dan knettert ’t nogal eens. Tussen deze foto en deze, zit nog geen minuut. Jantje huilt, Jantje lacht. Ook dat hebben ze van hun vader.

Op een dag werd ik wakker en zei Roxana: ‘Jij, als man van de wereld kan vast je licht hierover schijnen. We vinden in de coral (kraal) gekke stenen. Kun je niet eens op onderzoek uitgaan.’ Ik schoot uit de veren, rook onversneden avontuur. De Mauser sloeg ik over mijn schouder bedoel, een machette is ook maar een machette, en ging op pad. Na langdurig en nauwgezet onderzoek kwam ik tot de conclusie dat de finca staat op de resten van een oude indianennederzetting, pre-Colombiaans om preciezer te zijn. Het barst er van het gereedschap en figuurtjes. Ze liggen voor het oprapen. Een beitel, een prachtige handbijl (hier in actie), weer een beitel en nog meer Stenen Tijdperk-shit. Niet slecht voor een middagje schoffelen. De volgende keer pak ik het allemaal wat professioneler aan, en ga daar waarschijnlijk antropologisch geschiedenis mee schrijven. Maar in feite komt ’t erop neer dat dit een doodgewone middag was op de finca.

Even nog wat kiddo-foto’s. Zat een peuk te roken voor ons hotel in Monteagudo toen Sebastian zo uit de kamer kwam. Zo gek als een deur, ongelogen. Foto 1 , foto twee, foto drie.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Paul,je gaat me toch niet vertellen dat je enthousiast gaat worden voor het boerenleven!!Klinkt wel goed.Hou je haaks vent en groet aan de vrouw en kinderen(3)
  Gruzzies…Kees

  According to Kees – 22:04 (op 08 Juni ’10)
 2. Joram in een Peruaanse cel. De vader van het vermoorde meisje is een bekende Peruaanse zakenman, doet ook in Casino’s. Ze trekken zijn darmen uit zijn lijf, gozer wordt binnen 1.32 minuut gelincht. De regel hier in Zuid-Amerika is: als blanke man niet lopen fucken met dochters of vrouwen. Dat deed ik ook niet. Vandaar dat het bij mij allemaal zo smooth verliep, verloopt. Wellicht ga ik de Guzzi redden. Ik laat hem virtueel meereizen in de container. Dan komt hij zogenaamd het land weer in en kan ik hem nationaliseren. Daar zijn heel wat onderhandelingen met de douane aan voorafgegaan. Money talks. Dus ja, hopelijk over twee weken een witte plaat.

  According to Paul – 00:50 (op 09 Juni ’10)
 3. Hardop gelachen om die laatste 3 foto’s! Heerlijke jochies!

  According to Jonique – 10:42 (op 09 Juni ’10)
 4. Denk ik nu Rox te herkennen op die posters aan de muur? 😉

  According to Jonique – 16:36 (op 09 Juni ’10)
 5. Niemand die een beetej verstand heeft van het stenen-tijdperk? Ouwe shit volgens mij, of is dat bij jullie nog gewoon aan de orde van de dag?
  Vorig jaar in Griekenland op de boerderij nog flink last gehad van zo’n shit slang, vrat alle eieren van de kippen op, kutbeest. Kwam hem duur te staan, beest is net als zn familie in Bolivia naar de andere kant van de wereld gebracht.
  Wat een grappige kereltjes die S&S!!!!

  According to Luc – 16:56 (op 09 Juni ’10)
 6. Hm, Guzzi gaat niet lukken. Ben ontroostbaar. Heb twee middagen gereden in een jaar tijd. Belachelijk. Ze staat nu op de Zwarte Lijst. Waarom begrijpen vrouwen niet dat een motorfiets belangrijk is in het leven van een motorman. Morgen wordt Santiago geopereerd. Iets met zijn balletjes, niks om je zorgen over te maken, maak ik me maar wijs. Wel zielig dat zijn klein ventje nu al onder het mes moet.

  According to Paul – 18:11 (op 09 Juni ’10)
 7. Paulus ik snap je verhaal niet over de Guzzi? Leg uit????

  According to Daantje – 15:09 (op 10 Juni ’10)
 8. Volgens mij lopen er in NL ook wel een paar mensen rond die een operatie aan hun ballen verdienen, te beginnen met dhr Wilders!! Maar dan meer van het “hakkie takkie weg zakkie”
  In Maastricht heeft 1 op de 4 mensen op die egotripper gestemt, gewoon zielig.

  According to Luc – 10:41 (op 11 Juni ’10)
 9. God zij dank heb je TV Paul en kan je vandaag beginnen met je weer een maand af te zonderen op de bank, WK Have fun!

  According to Luc – 10:42 (op 11 Juni ’10)
 10. Yo, yo

  Kijk nou!
  Bolivia ‘leeft’ als nooit tevoren!

  Volgens mij heb ik al jaren geleden op de site ooit iets geschreven over een ontwerp voor jullie finca, dat jij achter een buro op een glazen vloer zit, met hieronder blootgelegd de archeologische geschiedenis van het land.

  Ben benieuwd of het idee ook nog uitkomt om de Guzzi op een verhoogd platform te laten ‘pronken’ voor het ‘pre-colombiaanse bikers-hotel!

  Het bloed stroomt weer zo te zien.

  Enjoy!

  Maurice

  According to maurice van Bakel – 17:11 (op 11 Juni ’10)
 11. Hé Paulus.
  Geweldig op die finca zo te zien. Ben jaloers op je. Dat riviertje hoort dat ook bij de finca? Je hebt nu wel electriciteit daar, maar kun je voldoende kanalen ontvangen om het WK ook te volgen? Zijn die kippen van het Barneveldse ras? S&S hebben het volgens mij ook giga naar hun zin; de ondeugd straalt van hun gezichten af. Dit is natuurlijk vele malen leuker en interessanter voor hen, dan het leven in Sucre. Niet alleen voor hen, maar ook voor jou zo te zien. Ga je je nu verdiepen in archeologie na het vinden van al die stenen voorwerpen? Een (tweede) boek schrijven over de voorgeschiedenis en het ontstaan van deze finca?
  Probleem met Santiago dat z´n balletjes niet willen indalen? Ja zoiets komt vaker voor en is inderdaad niets ernstigs.
  Ja Luc, het politieke klimaat is behoorlijk gewijzigd in NL. Op Facebook hebben mensen hun excuses aangeboden voor de 1.5 miljoen Wilders-stemmers. Ben benieuwd welke kant het uit zal gaan na de vorming van ´n nieuwe regering. Wat niet echt ´n makkelijke klus zal zijn. En ook hoe lang men er zal zitten. Kan me niet indenken dat de komende regering de volle termijn zal uitzitten. Daarvoor is men volgens mij véél te verdeeld.
  Paul veel plezier op de finca. Groetjes aan de familie, Peer

  According to Pedro – 07:53 (op 14 Juni ’10)
 12. Hee Pablo,

  Eindelijk mooie plaatjes schieten met je Canon, zien er top uit.
  Ik krijg hem ook al redelijk onder de knie, ben er lekker mee aan het stoeien hier in Frankrijk.

  Mooi leventje daar op de finca, maar slangen van 2 meter is toch een beetje om van te huiveren, hou je kids goed in de gaten.

  Ik dacht dat je al in Iraca zou zijn om je spullen op te halen, of loopt dit allemaal uit de hand.
  Wat is er mis gegaan met de Guzzi bij de douane.

  Have fun de komende tijd met het Wk
  Dikke KUS voor Rox en de Kids
  Har en Bep

  According to har – 11:37 (op 14 Juni ’10)
 13. Cool Paul dat alles goed loopt. Dat biertje houden we nog tegoed !

  According to Pieter – 09:08 (op 15 Juni ’10)
 14. Huis van pa heeft sinds vandaag een nieuwe eigenaar. Toch leuk als er wordt opgelezen door een notaris… P.A.J. van Hooff geboren Kaduna, Nigeria, woonachtig, Sucre, Bolivia. Is jullie broer avonturier? Werd ons gevraagd….

  Weet je al wat meer over het gereedschap uit het stenen tijdperk?

  According to Daantje – 12:56 (op 15 Juni ’10)
 15. Zoals het er nu uitziet komt die nep Mozart in ieder geval niet in de regering Peer. Maar het zegt wel wat over de NLrs.
  (Hoe) zou het afgelopen zijn met de ballen van Santiago? Toch belangrijk dat die gozert in de de voetsporen van zijn illustere vader treedt!!

  According to Luc – 10:13 (op 18 Juni ’10)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *