Geknipt en geschoren

Altijd lachen, zo’n eerste keer naar de kapper. Ik nam eerst plaats, om het voorbeeld te geven. Daarna klom Santiago zelfstandig in de stoel en zei: ‘Links en rechts een beetje bijknippen, amigo. Maar handen af van mijn kuif.’ En zo geschiedde. Hij kijkt precies als mij – beetje onbestemd, onwennig. Je ziet niet elke dag zo’n puntgaaf gezicht in de spiegel. Al moet ik zeggen dat ik er in de loop der jaren aan gewend ben geraakt. Toen moesten we Sebastian met vier man in de stoel hijsen. Hij schreeuwde moord en brand. Dacht dat zijn laatste uur was geslagen toen de schaar knipknip deed, maar kwam tot bedaren in mama’s schoot. Ik haal ze nu helemaal niet meer uit elkaar. Dat gaat Luc ook overkomen (hier ‘druk‘ bezig met het verkopen van inferieure keukens van Oost-Duitse makelij). Geen flauw idee wie Adonis is? Laat staan wie het andere ventje is. Momenteel zijn dit mijn grootste zorgen: wie is wie? Met andere woorden, ik heb weinig te klagen. Al heb ik wel met een buikgriep op bed gelegen. Mijn maag is na al de appelrondo’s en gevulde koeken van Bakker Pompe (de beste bakker van De Zilk en omstreken) niet langer van staal. Ik denk dat Sigrid (altijd met een mooie glimlach) gelijk heeft: ‘Reizen zit er voorlopig niet meer in, Pablo. Wellicht over vijftien jaar als de Mannetjes je niet meer zo missen.’ Daar kan ze wel eens gelijk in hebben. Afrika is over vijftien jaar nog altijd een puinhoop. Maar por Dios, wat te doen in de tussentijd? Vanmiddag vertekken we naar de finca. Mijn schoenmoeder wordt 68 en mijn komst is haar cadeau. Gaan we praten over biggetjes, al moet ik zeggen dat ik helemaal niet van biggetjesvlees houdt. Vind het ook een stelletje smeerkezen. Dus wellicht houden we de kudde, roedel (hoe heet zoiets?) beperkt tot vijfhonderd stuks. Langzaam begint het allemaal een beetje duidelijk te worden hier. Heb nou tien dagen lopen lantefanten, waarvan vijf in bed – er moet dus iets gebeuren. Denk dat het naast de varkens toch de motorfietsen wordt, meiden. Gisteravond met Dirko gepraat, Kees wel bekend. Dirko is de locale tycoon van Hollandse bodem. Hij begint half juli zijn tweede reisbureau op vijftig meter van de plaza. Dirko wil nu avontuur verkopen en wil mij daarbij betrekken. Ik ga de motoren doen, hij zoekt naar de markt. Ik ga voor de Honda 400 XR-n, die in Santa Cruz redelijk voordelig zijn. Voorzichtig inzetten, net als bij de varkentjes, met vier of vijf motorfietsen. Eerste de lokale markt bespelen, dan langzaam uitbreiden tot een motorbedrijf van wereldformaat. Uiteraard wordt de la Ruta de Che, een voordelig vijfdaagsarrangement, meneer, in het reisprogramma opgenomen als ook Butch en Sundance. De investering is te overzien en motorfietsen behouden in Sucre behoorlijk hun waarde. Hier is dus sprake van een winwinsituatie. Al kunnen we dat van de euro niet langer zeggen. Komkom, doe eens wat omhoog jij. Onder de 1.21, dat kan ik ook. Wonderlijk, voor het eerst in mijn leven maak ik me druk om de wisselkoersen en vind ik Griekenland niet zo’n leuk land meer. Niet denken maar doen, señor Plato.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Jaja, ik zal mooie plaatjes schieten met mijn hagelnieuwe 550D met 2.0, 80-200 Sigma lens. De groothoeken had ik al. Volgende week woensdag zijn we weer terug, dus hoeven jullie me niet zo lang te missen. Ga ook werken aan mijn boekie want op de kaft ligt een behoorlijk laagje stof. In Anal niet stilgezeten. Manuscript, veertig geselecteerde en tot op het bot uitgewerkte pagina’s inclusief synopsis, opgestuurd naar Ambo Anthos en het ongebruikt retour gekregen. Uit woede heb ik de Ako in Hillegom op een winderige vrijdagavond in de fik gestoken. Voor de rest wist ik mijn teleurstelling redelijk te verbergen. Wat niet echt in mijn voordeel werkte, was dat een redacteur dezelfde reis onderneemt. Dan sta je al met 1-0 achter. De betreffende redacteur was voorts van mening dat hij een opsomming van anekdoten aan het lezen was. Zelfs Pieter was enigszins ontsteld. ‘Hij legt er een literaire meetlat naast.’ Wel werd de zeer heldere taal geprezen en de mooie beschrijvingen van Alaska. Het komt er op neer dat Ambo Anthos er niet zo’n zin in heeft. Moet zeggen dat ze ook weinig reisromans uitgeven, want zo mogen we mijn boekje inmiddels wel noemen, een reisroman. Toen ik naar de smeulende resten van de Ako in Hillegom keek, bedacht ik me dat de beste boeken eerst afgewezen worden, voordat de ze de boekenlijsten bestormen. De rode lijn moet dus beter uit de verf komen. Ik in zak en as, want naar mijn mening was ik en mijn motor en de reis al met al een hele vete rode streep. Ik ga me nu meer focussen op de waaromvraag? Waarom doet iemand zo iets? Waarom, waarom, waarom? Die vraag op goede momenten beantwoorden en ik ben er. Volgens Pieter, veel over zijn schouder meegekeken, is het verstandig het boek weer eens helemaal na te lopen. Kort, korter, korst. Schrijven is schrappen, elk woord kan teveel zijn. Het boek heeft me in mindere tijden op de been gehouden en vergis je niet, heb 200 pagina’s. Was enorm aan het worstelen in Colombia. Wat ik steeds beter leer is de reis los te laten. Ik heb een schat aan materiaal, daar moet ik het mee doen. Dus, tja, ooit zul je het lezen. Als ik weer eens in een flow terecht kom, fiets ik er zo doorheen. Ermee stoppen is geen seconde in me opgekomen. Er zit al te veel tijd in, en wellicht verdienen we er ooit wat mee. Maar dat het mooi, erg mooi wordt, staat nu al vast. Lator.

  According to Paul – 21:28 (op 20 Mei ’10)
 2. He Paul, als je tussen het voeren van de varkens door ff tijd hebt om de afscheidsfoto’s richting NL te mailen…
  Goed te horen dat je alweer bent ‘ingeburgerd’ daarzo en je mannetjes zijn zooo leuk!!

  X Jo & Peet

  According to Jo – 12:52 (op 21 Mei ’10)
 3. Als ik dat zo bekijk kan het nog wel een jaartje of 5 a 10 duren voor dat boek als relekwie op de plank ligt…. Gelukkig heeft ons heerschap nu genoeg euro’s (ja, ik hou toch echt nog steeds van Griekenland) op de ABN staan dus het hoeft niet zo hard meer…
  Focking varkens vet mesten Paul, weet je wel hoe lief die beestjes zijn? Kan me nog een website van Brun (?) herinneren over knuffelen met varkens of zo iets, kijk nog eens Babe met je (2 druppels) mannekes, vinden zij ook leuk waarschijnlijk! Kan me trouwens voorstellen dat S&S bang waren voor die enorme schaar! Kapper heeft er zichtbaar schik in, ook dat is logisch, hoe vaak zit iemand op je stoel met zo’n beker aan zn lippen??
  Veel plezier op de finca (mooie thuisbasis voor motortochten, is er ook een vliegveldje in de buurt?)!!

  According to Luc – 17:02 (op 21 Mei ’10)
 4. Here you go Luc http://www.familiebofkont.nl/
  Te leuk gewoon…
  Als Paul maar geen staartjes knipt bij biggetjes. Greetz zusje van Paul

  According to Daantje – 20:27 (op 22 Mei ’10)
 5. Hallo family Paul, hoe is het daar? In het Zilkie alles relaxt. vandaagweer lekker geklust en gister avond naar de TOPPERS geweest in de Arena.
  Weliswaar in een sky/box op uitnodiging en echt lekker relaxt.
  Was benieuwd naar het optreden maar het was echt vet gaaf, zoals elise zou zeggen.
  Lekker Nederlandse meezing avond. Engels/ en Nederlandstalig en over the top. echt de TOPPERS. Dacht dat Gordon alleen nog publiciteit had door zijn uitlatingen maar hij kan echt wel goed zingen. b.v. heel hoog en ook geweldige lage tonen.
  Heb genoten!!
  Goed te horen dat je nadenkt hoe nu verder, mogelijkheden genoeg! Als het maar lucratief is en geld in het laatje brengt.
  Wij hebben het steeds een goed idee gevonden om iets in de reisbranche te gaan doen.
  Er zijn niet veel mogelijkheden voor ons om een motortrip te maken , onder begeleiding van een deskundige op gebied van motoren en de bezienswaardigheden in Bolivia.
  Daar kan Paul een plek in vinden.
  Zo, Paul en familie, veel succes met uitwereken van jullie dromen en veel succes.
  Hier alles oké
  gr Har en Bep

  According to bep en har – 22:56 (op 22 Mei ’10)
 6. Haha!! Ja, die bedoelde ik, zusje van Paul, bijzonder leuk. Maar alleen maar focking groente eten is ook maar saai, sorry. Echt een droombaan is het natuurlijk niet, varkens vetmetsen en naar de slacht brengen..
  Ben benieuwd naar Paul’s ontwikkelingen.
  Grtz

  According to Luc – 20:42 (op 25 Mei ’10)
 7. hoi Luc,

  Niks mis met alleen groenten eten hoor, net zo lekker als vlees! en stukken beter voor het milieu, mis je de eiwitten en proteinen? Ga je toch gewoon sprinkhanen eten, of kan dat eigenlijk ook niet als je vegetarier bent? Eet zelf al heel lang vrijwel geen vlees meer en voel me er erg goed bij.

  Mooi idee Paul van die motorreizen, volgens mij kan Overzee er ook van leven, samen met een colum in de motor dan.
  Als ik het me kan veroorloven sta ik vooraan, helaas is dat voorlopig nog niet het geval 🙂
  Nico

  According to nico groen – 23:31 (op 27 Mei ’10)
 8. Haha Nico, ik ben dol op groente!! Vooral in combinatie met een stukje vlees of vis… Zal wel komen door de substantie, groente slik je zo door, vlees moet je op kauwen, alleen maar slikken, ik weet niet, dat is iets voor astronouten, die zullen ook wel anders schijten lijkt me 🙁 Jakkes.

  According to Luc – 22:30 (op 29 Mei ’10)
 9. he broer,

  check je mail even, het is belangrijk in verband met de verkoop van het huis. moet je echt even binnen nu en een paar dagen doen

  According to broer – 12:29 (op 30 Mei ’10)
 10. Euuhm heeft iemand toevallig het telefoonnummer van de Finca? Zusje van Paul

  According to Daantje – 19:52 (op 30 Mei ’10)
 11. 005965847784112
  Ha ha Daan, dat had je gedacht zeker.
  Ze kunnen sinds kort een lamp laten branden, maar bellen gaat echt niet lukken hoor.
  Als het goed is is Paul een dezer dagen weer in Sucre, De container komt als het allemaal goed is gegaan 3 Juni aan in Arica.
  Ze hebben dus nog wat te regelen.
  Verder als goed met de afhandeling van het huis?

  grt har

  According to har – 21:17 (op 30 Mei ’10)
 12. Postduiven? Een boodschapper 😉 ….goh wat voor middeleeuwse middelen kan ik nog meer bedenken?
  Het gaat goed met afhandelen van het huis, er hebben alleen een stel dwazen op de grote boom ingehakt ;( :( tja….sommige mensen…hebben nog een boel te leren.

  According to Daantje – 09:24 (op 31 Mei ’10)
 13. Telefoon, op de finca, haha. Vanochtend terug van het Grote Isolement. Man, man, wat heb ik het toch altijd naar mijn zin op de finca. Ik heb pre-Colombiaans gereedschap gevonden in de coral, naast de finca. Schijnt dat het gebouwd is op een oude nederzetting. Heb een stenen handbijl gevonden, een soort van hamer en steentje met een gezicht, prachtig. Liggen daar voor het oprapen, letterlijk. Zo bijzonder dat te vinden. Ben niet echt onderlegd in de archeologie maar vermoed dat ze uit mei 1231 stammen. Zal snel wat fotootjes laten zien. Kortom, altijd wat te beleven in Boliland. Maak je niet druk om het boekie. Ik ga er weer vol tegen aan. Ik maak namelijk alles af waaraan ik begin. Moet alleen het plezier terug zien te vinden. Daar heeft het echt aan ontbroken. Pieters tweede boek, De Lach en de Dood nadert zijn voltooiing. Zal jullie daarvan op de hoogte houden, want het wordt toch wel zo belachelijk mooi. Tot heel snel, waarschijnlijk morgen. Daarna mijn meuk ophalen in Chili, en daarna mijn motor zien te redden. Die is al een jaar illegaal in Bolivia. Ooit gehoord van een Moto Guzzi die illegaal in Bolivia is? Moet allemaal niet gekker worden.

  According to Paul – 19:54 (op 31 Mei ’10)
 14. Vind dat ik mooie kindjes heb, maar wat te denken van die van Luc? Meid, zo grappig.

  According to Paul – 19:57 (op 31 Mei ’10)
 15. Joram vd Sloot is weer verdacht van moord in Peru en schijnt zich in de buurt van jouw container in Chili, Arica te bevinden volgens het laatste nieuws…

  According to Jo – 13:38 (op 03 Juni ’10)
 16. Wat te denken van deze 2 boeven: http://farm5.static.flickr.com/4037/4636.. dit manneke : http://farm5.static.flickr.com/4015/4636.. of dit ventje : http://farm4.static.flickr.com/3338/4636.. tuig is het :http://farm5.static.flickr.com/4008/4653514867_ba617d4362_b.jpg Behalve dat ze nooit willen slapen zijn het schattige ventjes, ze beginnen trouwens steeds minder op elkaar te lijken dus denk niet dat ik dezelfde problemen krijg als paul. Adonis gaat als een speer door de kamer nu, Georgios gaat al zelf tegen de bank op staan, trots als een pauw.
  Waar blijven die foto’s Paul?? Ga je nog op ziekenbezoek bij Joram?

  According to Luc – 14:25 (op 05 Juni ’10)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *