Boliviaanse prenten: Oruro – Uyuni

Wat te doen guys? Het internet is me te langzaam hier. Een gecomprimeerde foto uploaden duurt al een eeuwigheid, laat staan de 25 mb van het o zo leuke filmpje. Gaan weinig te zien krijgen hier. Ik denk dat ik overmorgen naar de zoutvlaktes ga. Treinenbegraafplaats ben ik al geweest. Een hoop oud ijzer. Ik kan de boel in een later stadium uploaden als ik in Sucre of Potosi ben. Een en ander houdt wel in dat ik voorlopig geen digitale prenten kan sturen. Ik zou het wel fijn vinden als jullie daar ongeminderd mee door gaan. Renske: LUMC Albinusdreef 2, 2333ZA Leiden, afdeling J10P, kamer 36.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Helaas pindakaas, krijg het filmpje niet geupload. Internet is te langzaam. Jammer, is het mooiste filmpje tot nog toe. Zal dus ook opgaan voor de treinen en de zoutvlakte. Het is niet anders.

  According to Paul – 22:05 (op 10 Oktober ’07)
 2. A Picture tells a thousand words, maar jij als getalenteerd broodschrijver moet ons toch in minder dan 1000 woorden de omgeving in geuren en kleuren kunnen schetsen?

  Wat is dat van die geflipte tractor actrice(tractricor?)??? SMS’jes naar Marco Borsato, yak, wat een gekwijl, nee ik prefeer onze ruwe bolster blanke pit Paul!

  According to Roy – 07:37 (op 11 Oktober ’07)
 3. Ik ook….

  According to Luc – 19:28 (op 11 Oktober ’07)
 4. Helaas pindakaas, zeg dat wel, unilever gooit haar pindakaas fabriek dicht,
  Er blijft niets over hier in Hollanda.
  Hoi

  According to Har – 19:58 (op 11 Oktober ’07)
 5. Geen pindakaas, geen soep en geen sunlight meer om je handen te wassen na het sleutelen..
  Heden weer kaarten voor Renske ontvangen! lieve kaarten met mooie teksten.
  update: Renske is vandaag weer geopereerd om oud bloed uit de buikholte te halen, enkele liters verwijderd, operatie is goed verlopen. ze heeft nu een morfine infuus met afstandsbediening, vandaag is ze happy:-)
  ik wacht met spanning op het filmpje Paul.
  groeten
  Nico

  According to nico – 21:37 (op 11 Oktober ’07)
 6. Hoor je dat, oud bloed, paar liter en ze is nog happy ook. Kunnen we wat van leren. Kaartjes komen dus wel binnen. Maar het zal nooit genoeg zijn. Oke, mijn plannen. Morgen naar de zoutvlaktes. Eerste dag rustig aan, foto´s schieten enzo. Tweede dag naar het eiland in het midden van de zoutvlakte. Geen idee hoe ik daar moet komen. De dag erop naar Potosi. Dat wordt weer een heerlijk ritje, heb ik me laten vertellen. Kan nooit zo erg zijn als van Oruro naar Uyuni. Was echt afzien. Kwalificeer de weg als een rustig traject in de Parijs Dakar rally, ongelogen. Filmpje was dezelfde dag klaar. In Potosi zal ik de boel uploaden. Een dag of drie, vier geduld dus. Het behang moet af jongens. Daar gaat het nu even om. Dus, sturen die handel.

  According to Paul – 23:24 (op 11 Oktober ’07)
 7. Zal kijken of ik van de Seychellen ook een kaartje kan sturen…..ben dus ffies een weekje afwezig hiero……..niet te hard juichen jongens en meisjes!

  According to Roy – 08:42 (op 12 Oktober ’07)
 8. Dag Paul,

  Ik lees alleen maar stoere jongensverhalen maar hoe zit het dan met de elementaire zaken??
  Vertel eens iets over het verschonen van je kleding, ga je daarvoor
  naar een wassalon??
  Wat kost een liter benzine in Bolivia??
  Wat kost bijvoorbeeld een maaltijd??
  Wat voor temperatuur is het nu in Bolivia??

  Allemaal misschien niet zulke spannende dingen maar wel leuk en
  intressant om te weten.

  Ik hoor het wel.

  Hou je taai

  Groetjes,

  El fede

  According to El fede – 10:44 (op 12 Oktober ’07)
 9. Hmm, El fede (elfje?) heeft hier een punt…
  En de duizend woorden zijn zo getypt.
  Beetje overdrijven mag best, zijn we wel gewend.
  Een goede vakantie Roy!, je gaat daar toch wel duiken hoop ik.
  Er zitten nauwelijks haaien…

  Of ga je:

  Seychelles
  Activity Period
  Bird-watching April (breeding season), May – September (nesting of Sooty
  Terns) October (migration)
  Diving March – May / September – November
  Fishing October – April
  Hiking/Walks & Trails May – September
  Sailing Year-round
  Snorkelling Year-round
  Surfing/Windsurfing May – September

  Pi.

  According to Pi. – 18:34 (op 12 Oktober ’07)
 10. Vraag me af hoe die afstands bediening van dat morfine infuus er uit ziet,
  Drie knoppen met smileys?

  Lage doses; unhappy smiley
  medium doses; neutral smiley
  high doses; happy smiley

  En een verborgen vierde knopje voor kasplant effect? (stoney smiley!)

  Pi.

  According to Pi. – 18:43 (op 12 Oktober ’07)
 11. infuuspomp is voorzien van een soort mega injectie spuit, zolang je niet op het knopje drukt gebeurt er niets, 1 x drukken is 1 doses, hoe vaker je drukt hoe eerder de spuit leeg is en de pret over…
  de ab zelf is een toonbeeld van saaiheid, vast geen italiaans ontwerp.
  nico
  en weer een kaart vandaag!

  According to nico – 21:46 (op 12 Oktober ’07)
 12. Kijk, zo krijgt Paul´s “kruis“tocht (oooohh vandaar elke keer die griepjes) toch een hele positieve wending. Renske we hebben nog een stukkie behang naar je op de bus gedaan, keurig per 3-wiel Guzzi gepost samen met mijn kleine boeffie.
  Pompen en knopjes ??? ik heb maar 1 belangrijk knopje op mijn Guzzi: START !!!! en zelfs als die het niet doet, voldoen 5 meter lopen om ze te laten herleven en zo leef ik (en mijn boeffies) samen met het hele dorp op. Loud pipes save lives !!
  Eeuuh heeft erg nog iemand een Swingarm voorvork liggen voor weinig ! en een passende 6/32 cardan of zo ?
  Renske go for it !!

  According to cor – 09:42 (op 15 Oktober ’07)
 13. Met plezier de Revu gelezen, was interessant…..1 kanttekening: ik vond het jammer dat het verhaal over Che toch in het verlengde van de zogenaamde ‘mythevorming’ rond Che lag….. Jawel, het socialisme heerst tegenwoordig in Z-Amerika, maar Che zou zich omdraaien in z’n graf te Santa Clara! Ik zag gisteren op de TV hoe die idioot (en bruut dictator) van ‘n Chavez een uitgemergelde Castro toezong met revolutionaire liedjes over Che………tegelijkertijd eigende hij zich de erfenis van Guevara zo’n beetje persoonlijk toe. Ik moest gewoon lachen, het was te ridicuul!
  Ook het feit dat er geen woord gerept wordt over de bruutheden van Che (geen woord over de moordpartijen in La Cabane, na de Cubaanse revolutie…..die direct op z’n naam te schruijven zijn) draagt bij aan het voortbestaan van de mythe rond de man……….als hij in onze tijd had geleefd, dan was hij een ordinaire terrorist geweest met veel bloed aan z’n handen……..waarschijnlijk hadden we grappen over hem gemaakt, over z’n onbenulligheden. Het enige wat voor hem sprak was het feit dat hij z’n (achterhaalde) ideaal naleefde en en daarvoor bereid was te sterven…….ookal wist hij zelf maar al te goed dat hij gefaald had.
  Ik zag dit weekend een marokkaantje lopen met een Che-pet, iclusief de rode ster en het bekende portret…..stond hem goed, maar ik betwijfel of hij weet wat het verhaal erachter is. Tegenwoordig kan je Che vergelijken met de beroemde Warhol-prent van Marilyn Monroe……..de relevantie van zijn ideaal is (gelukkig) ver te zoeken, tenzij je misschien wekelijks op een SP-bijeenkomst komt!

  Zet ‘m op, Paul………op naar het volgende hoofdstuk!

  According to Aksel – 11:20 (op 15 Oktober ’07)
 14. Nico, zou je iets over Renske kunnen vertellen? Wat vindt ze leuk? Hobby’s, fan van…etc!

  Paul, helaas ging mijn afspraak in Antwerpen niet door. Dus geen Humo kunnen scoren.

  Sigrid

  According to Sigrid – 11:48 (op 15 Oktober ’07)
 15. Oke guys, hier ben ik weer. Even snel wat vragen beantwoorden van Guus (eten en zo) en die van Aksel en dan zal ik eens wat uploaden. Ben nu in Potosi. Was weer een fijne woestijnrit van een dikke 200 k’s. Heb me wat meer in het treinenverhaal kunnen verdiepen. Leuk nieuwtje: ik rijd door het kleine en zeer stoffige mijnwerkersdorpje Pulacayo en zie iets van oude treinen. Oude, zeer zeldzame locs en in goede staat. Niet van die oude verroeste meuk als in Uyuni. Staat er notabene de trein die in 1910 door Butch Cassidy en the Sundance Kid is overvallen, ongelogen. Anyway, ik herkauwde nog altijd op lamavlees toen ik de foto schoot. Dit is een bruggetje naar mijn eetgewoonten Guus. Ik eet ‘s morgens het liefst twee eieren, glaasje sinaasappelsap, twee koppen koffie. Normaal gesproken rookte ik er twee sigaretten bij en was ik doodgelukkig. Nu ik niet meer rook, ben ik wat minder gelukkig tijdens het ontbijt, maar wel gezonder. ‘s Middags: kan van alles zijn. Als ik onderweg ben eet ik wat de pot schaft en dat kan werkelijk van alles zijn. Eet veel kip en rundvlees en sinds kort heb ik ook die lieve lamaatjes tot het menu gerekend. Bijna altijd rijst erbij. Hier in Bolivia wat vaker slappe patatten. Meestal ben ik voor een lokale almuerzo 1 euro kwijt, ontbijt ook trouwens. Avondeten: kan weer van alles zijn. Laatste tijd toch redelijk verslingerd geraakt aan lama-vlees. Goede smaak en weinig vet. Als ik het in een lokaal eet ben ik hooguit 2 euro kwijt. Eet ook veel met de gringo’s mee: pizza, pasta, whatever. Als ik drie keer per dag op de markt eet, ben ik hooguit 3 euro kwijt. Ik rook nog altijd niet Pi. Een week nu. Valt me af en toe niet mee. Vooral als ik van de motor stap heb ik het zwaar. Maar ja, het moet. Ik leef best gezond nu. De peuk doet al het gezonde werk teniet. Het is te slecht. Dus ik moet maar eventjes afzien. Maar missen doe ik de peuk wel en ook weer niet. Over Che: ben het helemaal met je eens Aksel. Je kunt een verhaal over Che van tig invalshoeken voorzien. De moordpartijen stonden te veel op zich zelf, zou het ritme van het verhaal onderbreken. Verhaal in Humo vind ik overigens beter. Is uitgebreider en gedetailleerder. Vertel daarin ook over de vloek van Che en Gary Prado komt eventjes aan het woord. Mijn bewondering voor de man is groot. Jij gaat ook anders tegen hem aankijken als je een week hebt gebivakkeerd in La Higuera. De wereld zit vol met meelopers, jaknikkers, lafbekken, burgermannetjes, wannabee’s. Heel weinig mensen voegen de daad bij het woord. Che walked the walk and talked the talk. Liet alles en iedereen achter zich om zich in te zetten voor zijn idealen al kun je vele kanttekeningen plaatsen bij zijn idealen. Ik sla nog geen vlieg dood en begrijp die executies ook niet. Wellicht moet je alles zien in zijn tijd. Nu zouden we hem inderdaad een terrorist noemen.

  According to Paul – 16:20 (op 15 Oktober ’07)
 16. Hoi Sigrid,
  Bedankt voor de mooie kaart.
  Renske houd van haar dochter, Amber, 3 weken geleden een jaar geworden.
  Van motorrijden, bij mij achterop, en van lezen, films kijken, wandelen.
  fan van? niet echt van iemand, ze houdt van de muziek van Bob Marley maar ook van dance en trance.
  Haar gezondheid gaat nu weer snel vooruit, maandag doorgekregen dat ze komende vrijdag
  zeer waarschijnlijk naar huis mag!!
  Ook gisteren weer verschillende kaarten van de lezers van de weblog!
  Geweldig dat ze gewoon elke dag post heeft!
  groeten
  Nico

  According to nico – 08:52 (op 17 Oktober ’07)
 17. Inzake Che:
  http://www.meervrijheid.nl/index.php?pag..

  klaartekst, lijkt me!

  According to Aksel – 10:30 (op 17 Oktober ’07)
 18. Ach Aksel, ze lopen hier toch ook al rond met shirtjes met die rotkop van Osama Bin Laden erop. Ben benieuwd hoe ze daar over 50 jaar over denken….

  According to BRUN – 13:55 (op 17 Oktober ’07)
 19. Ik ken dat stuk Aksel. Het is een vertaling. Het is het enige ´kritische´ document dat ik op internet ben tegengekomen. Waarschijnlijk van de hand van de verongelijkte zoon van een Cubaanse vluchteling. Che deed er tenminste niet huichelachtig over.

  According to Paul – 15:49 (op 17 Oktober ’07)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *