Boliviaanse prenten: wasbordjes

Ik vind die tractortractor reis helemaal zo slecht nog niet. Jonge vrouw op een tractor met een hond geloof ik richting het einde van de wereld. Waarom niet? Het kind is net als ik van de straat en dat doet ons beiden goed. Intussen sprokkelt ze wat geld bijeen voor goede doelen en heeft een lieve duit opgehaald. Mijn goede doel Een nieuw behang voor Renske loopt wonderbaarlijk goed. Nico schreef: ‘Vandaag kreeg Renske een kaart.’ Ik moest bijna huilen van geluk. Renske heeft één kaart gekregen. Ik kan dan natuurlijk niet achterblijven. Gelukkig heb ik nu een sneller internet. Waar waren we gebleven? Oruro – Uyuni: als ik me niet vergis, is het de slechtste weg in Bolivia. Yuko, mijn Japanse vriendinnetje, had me al gewaarschuwd. Manlief was ontelbare keren op zijn plaat gegaan. Jason, de Britse motorrijder, was niet eens aan het traject begonnen.Ik voelde helemaal niets voor de trip, maar had weinig zin om helemaal om te rijden naar Potosi om dan af te zakken naar Uyuni. Ik had ook de trein kunnen pakken. Dat adviseerde Orlando. Een treinreisje. Al me al vond ik dat een matig eerbetoon aan El commandante. Ik klom in alle vroegte op de motor en verkeerde de eerste honderd kilometer in de motorhemel. Wat een fijne weg. Wat een stilte. En wat een uitzicht. Dit was slechts een prelude op een mogelijke ondergang van de Guzzi en ik. Na de splitsing Potosi/Uyuni begon de ellende. Ik kreeg spijt van mijn besluit. Die Che kon de boom in. De weg was slechter dan verwacht. 1) Het is een zéér afgelegen gebied. 2) Nog nooit zoveel stof gezien, soms een halve meter diep. 3) wasbordjes. En die zijn funest voor de motor. Ze haalt overal haar neus voor op, behalve voor wasbordjes. Ik moet dan echt een spoor gaan zoeken. En de eerste vijftig kilometer lukte dat gewoon niet. Alsof ik door een zandbak reed. En dat is lastig met het dunne wegbandje voor en het gebrek aan vermogen om de motor recht te trekken in geval van nood. Ik heb lange tijd op de vlakten gereden, ver van de hoofdweg vandaan. Zoekend naar een spoor. Heb zelfs nog even over de treinbaan gereden. Gewoon eens kijken hoe dat was – kut. Voor de rest schurkte ik heel dicht tot de berm. Daar heb je de minste kans op wasbordjes. Nadeel is weer wel dat het terrein vaak te zacht zodat de motor gaat slingeren, zoeken. Kortom, was redelijk wanhopig. Veel van het landschap heb ik overigens niet meegekregen. Ik was te gefixeerd op de weg. Wil graag mijn motor heel houden. Behoorlijk gesloopt bereikte ik om zeven uur ’s avonds Uyuni. Voor de laatste 200 kilometer had ik acht uur nodig. Al met al niet slecht. Motor heeft werkelijk geen steek laten vallen. Ze verbaast me keer op keer. Geloof dat Cor het schreef dat in Guzzi’s een ziel huist. Lijkt zeker op te gaan voor de mijne.

Renske spaart ansichtkaarten (ze heeft er al één): LUMC Albinusdreef 2, 2333ZA Leiden, afdeling J10P, kamer 36.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Hoi Paul,
  mooi verhaal, 200 km in 8 uur? lijkt nederland op een regenachtige maandagmorgen wel.
  Had Feiko je motor niet geprepareerd? wat een topfiets! zit er uit als terrein voor een Parij Dakar motor.
  Renske gaat goed! vandaag weer zeven kaarten, bijna elke dag post!
  Ook haar conditie gaat nu snel vooruit, als het meezit kan ze eind deze week het ziekenhuis verlaten. enige wat nog dwarszit is een hardnekkige ziekenhuisbacterie.
  zal later deze week nog een foto van de kaartenwand uploaden.
  groeten
  Nico

  According to nico – 23:18 (op 15 Oktober ’07)
 2. heb het filmpje net even bekeken, Jezus Paul, wat een lef om daaraan te beginnen. als ik op mijn V7 naar Leiden ga controleer ik al of ik mijn ANWB pas wel bij me heb.
  wat moet je als daar onderuit gaat en bv je koppelinghandle breekt of je krijgt een lekke band, of, zoals ik vorige week, je verliest je peilstok en staat met te weinig olie langs de kant?
  kan je moeilijk de lokale wegenwacht bellen, ziet er ook niet uit alsof die lama’s je verder zullen helpen.
  kom je daar mensen tegen?
  respect hoor, helm af voor je.
  Nico

  According to nico – 23:29 (op 15 Oktober ’07)
 3. Vertrouwen Nico. Daarmee kom je een eind. Ik bedoel, we hebben het over mijn Guzzi. Ze doet echt ALLES waar ik om vraag. En nee, mensen kom je niet tegen. Lama’s wel. Had voor de zekerheid een extra liter water meegenomen voor het geval ik een nachtje zonder tent dan wel slaapzak op de steppen door moest brengen.

  According to Paul – 23:41 (op 15 Oktober ’07)
 4. Je schrijft nog steeds sneller dan je Guzzi, Paul.
  Respect hombre!
  En wat een filmpje.
  Soms zeggen beelden echt meer dan duizend woorden…

  Martijn

  According to martijn – 00:47 (op 16 Oktober ’07)
 5. Toppie Paul,

  Kikken video heb je gemaakt, je wordt er steeds bedrevener in zo te zien
  Wat een ellendige weg en waar komt al het stof van de planeet te samen?
  Precies daar op die weg…
  Het geeft wel voldoening zo te zien en je bent duidelijk op een missie..!
  Ik sta al te vloeken als ik van Eindhoven naar Leiden rij in de regen na middernacht.
  Dan zijn de snelwegen in Nederland erg spookie.
  Nog nooit zo weinig verkeer gezien op de weg.
  Tussen Tilburg en Breda kwam ik geen kip tegen.
  Bij Dordrecht werd het wat drukker maar nog steeds onhollands stil.
  Ga morgen nog effen snel een kaartje op de bus doen voordat Renske uit het ziekenhuis ontslagen wordt.
  Heb nog een stapel liggen, hoog tijd om er een paar op missie te sturen.
  Laat Thomas er ook meteen een uitzoeken.

  Rij voorzichtig en koester de Guz.

  Pi.

  According to Pi. – 02:00 (op 16 Oktober ’07)
 6. Indrukkendwekkend filmpje paul!!!

  Maar hoe kan je dit opnemen met je camara vraag ik mij af, je hebt lijkt mij alle twee handen nodig om het stuur vast te houden vooral met die zandbak, hoe doe je het dan??

  Groetjes,

  El Fede

  According to El fede – 07:27 (op 16 Oktober ’07)
 7. He paul wat ben jij weer goed bezig
  Dus mijn kaartje is toe gevoegd aan het behang van renske. Ik hoop dat er meer volgt.

  According to bruce – 13:33 (op 16 Oktober ’07)
 8. Als ik dit zie haat ik onze jungle called ‘de nederlandse snelweg’. Freedom!

  According to ajmh – 13:59 (op 16 Oktober ’07)
 9. Tja, wat een fiets he die Guzzi. Kom net uit de mijnen. Erg indrukwekkend. Ik heb ook een staaf TNT afgestoken – KABOEM. Wat een heerlijk land is Bolivia. Je koopt op de markt je staaf TNT, je steekt ‘t af en geen haan die ernaar kraait. Zijn rotjes nog legaal in NL?

  According to Paul – 20:19 (op 16 Oktober ’07)
 10. We hebben genoten van je traject Oruro naar Uyuni. Een godvergeten zandbakrit, gelardeerd met complete eenzaamheid. Gelukkig dat we hier toch maar niet gefietst hebben. Superfoto´s en zijn nu vooral beniewd naar de reportage over Salar de Uyuni!

  According to rolling oldies – 21:09 (op 16 Oktober ’07)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *