Office view

De realiteit van vandaag, Guzman: de hotelier in San Pedro zet elke ochtend een flinke kan met water voor zijn gasten klaar. Aardig van hem, want dat scheelt weer vijf quetzals (halve euro) voor een fles Salvavidas, drinkwater. Nou vult die schooier de kan met gewoon leidingwater. Logisch dat die darmflora enigszins uit balans raakt. Niet alles is wat het lijkt. Heb er achttien dagen over gedaan om dat duiveltje van verlangen uit mijn lijf te verbannen. Dat is elf maanden en twaalf dagen korter dan de vorige keer, negen jaar geleden. En dat lucht op.
Knap van mezelf, want het liefst breng ik mijn hele leven onder haar rokken door, ongelogen. Niets verwachten, alles is mogelijk, los laten, weg uit de comfortzone – kortom de dag nemen zoals ze werkelijk is, het gaat me steeds beter af. Als ik aan Melanie denk, ben ik in het verleden of maak plannen voor de toekomst. Kost me allemaal veel teveel energie, is onzinnig en niet van vandaag. De realiteit is dat zij in de stadsjungle zit (het sneeuwt daar hard in Toronto) en ik luister naar de vogeltjes. Zittend naast Tal heb ik mijn eigen kruisweg gelopen en Melanie of het verlangen naar haar weggedacht. Gewoon door me te concentreren en diep te blijven ademen, Guzman. En op een ochtend word je beloond, dan is de geest vrij en het uitzicht anders.

Over Tal:
Tal en ik zijn de beste maatjes aan het worden. Voor zover leeftijd überhaupt belangrijk is, valt ze hier volkomen weg. Ja, ze heeft ’t zwaar, de schat. Zoals het er naar uitziet, zakken we beiden naar de punt af. Heb haar kunnen overtuigen dat in het zuiden, of in ieder geval de weg ernaar toe, haar toekomst ligt en niet in het noorden (Mexico) waar haar vriend rond schooiert. We zullen elkaar dus veel tegenkomen. Morgen gaan we naar Antigua. Tal heeft een paar jaar geleden op principiële gronden dienstgeweigerd en dat staat in Israël gelijk aan landverraad. Haar weigering, samen met vier andere dames, heeft de gemoederen in Israël toentertijd behoorlijk beziggehouden. Om een precedentwerking te voorkomen heeft het militaire apparaat nadien de dienstweigerdeur volledig gesloten. Niet zomaar een vrouw van 21 dus, die Tal. Een paar dagen geleden liepen de tranen nog over de wangen. Grote twijfel. Of ze het in haar eentje wel zou redden. Vergeet niet dat ze een jaar lang samen met haar vriend sieraden heeft verkocht. Ze zit dus nog steeds alleen op straat – ik ren inmiddels mijn nieuwsgierig weer achterna – en heeft gisteren 750 quetzal omgezet, omgerekend 75 euro. ‘En dat is meer dan ik in Israël verdien.’

Fotogalerij
Ik weet niet wat het is Guzman, maar ik heb het idee dat mijn fotootjes steeds beter worden. Heb me maar eens ernstig in Photoshop verdiept. Gewoon om mijn gedachten te verzetten. En als ik me niet vergis, gaat ’t me niet al te slecht af. Gebruik het liefst mijn 17 mm groothoek, al moet je die waarde met 1,6 vergroten vanwege de kleine chip in de 350D. Mijn koninkrijk voor een 5D. Die had ik kunnen kopen als ik niet een derde van mijn reisgeld aan stompzinnige dingen in Nederland uit had moeten geven. Gisteren ben ik voor Ayudamos, een Canadese hulporganisatie, in de weer geweest. Voor nop uiteraard. Wel mooie foto’s kunnen maken. Het leukste is om zo dicht mogelijk op je onderwerp te zitten. Vergt wat overredingskracht want de kleurrijke indigenas menen nog altijd dat de geest uit het lijf verdwijnt als de foto is genomen. Wat portretjes (Ben al een tijdje bezig met een projectje mensen – televisie), Sjamaan Don Pedro, Michel, de guerillero. Wat los materiaal: Zinkend schip en Alle zegen komt van binnen.

Over de Guzzi:
Ze wacht geduldig op me Guzman, zij wel. En het is altijd feest als we onderweg zijn. Maar geen schone schijn zonder een rafelrandje. De pakking van de rechtercilinderkop houdt ’t niet lang meer uit. Ik hoor de verbrandingslucht soms naar buiten persen en de zwarte rand wordt vetter. Heeft iemand een pakkingset over, of weet wat ik moet doen? De linkeruitlaat is zo goed als leeg. De pijpjes van de demping rammelden los in de uitlaat en heb ze eruit moet vissen. Voorspatbord is doorgerot. Het goede nieuws is dat ik een paar kekke bandjes heb kunnen scoren. 40 Euro voor een set. En wat voor een set. Geen Bridgestone, maar Pridgestone. Ach, what’s in a name. Je begrijpt dat dit de opmaat is voor een deelname aan Parijs-Dakar. Alleen jammer dat eenmaal op asfalt de motor alle kanten opslingert, behalve de kant die ik op wil.

Over Stan:
Ik was in de staat Guerrero, bij Lizbeth, toen Stan huishield in Chiapas en in het noorden van Guatemala. Wat ik begrepen heb is dat in Guatemala vijftienhonderd doden te betreuren waren. Ik was de andere dag in Santiago, een half uurtje varen van San Pedro, Juan Quieju Cacain voor een altaartjewaar een hele wijk was weggeslagen. Alleen al waar ik liep lagen zo’n, duizend tot vijftienhonderd mensen onder een dikke laag modder en puin. Eén familie telde 33 leden. Het hele gebied onder de rook van de vulkaan is tot massagraf verklaard. Op deze foto zie je Dolores Vasquez Ramirez, Diego Angel (midden) en Francsico. Ze stond hoogzwanger tot haar middel in de modder, wetend dat ze zou stikken als hulp niet snel kwam. Twee dagen later beviel ze van Diego Angel. Om drie uur ’s nachts kwam het puin en de modderstroom naar beneden met geluid van een neerstortend vliegtuig. Vanwege het tijdstip hebben de meeste slachtoffers nooit geweten wat hen naar beneden sleurde. De wijk heette Panabaj (De grond waar de stenen bewegen). Waar blijf je dan met je comfortzone, loslaten, alles is mogelijk en weet ik wat voor fijne Westerse reisgedachten allemaal?

Office View
Dit is geen behang, zoals bij jullie thuis of op kantoor. Nee, mei gaan we niet halen, Guzman. Al moet ik mijn eigen stront eten.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. He neef, ik kijk naar mijn behang: grijze lucht, donker, natte sneeuw. Ik zou wel even met je willen ruilen, even de zon voelen. We volgen je nog steeds, langs vrouwen en vrouwen en verhalen. Nog heel veel succes en plezier onderweg. Liefs, Eef en Bart

  According to Eef – 12:04 (op 09 Februari ’06)
 2. Zie je wel, bent goed bezig Paul….ik geniet elke keer weer van je verhalen, droevig van al die modder enzo, toch wel comfi zo in Nederland, gebeurd niet veel ellende in die zin. Beetje zeurpieten en ongeduldige mensen, maar ja, het is maar hoe je ermee omgaat. Volop Nederlandse winter, veel kou en nat en weingig echte winter dus. In Sauerland is 60cm sneeuw gevallen, in de auto dus om lekker te gaan skien!
  Jou foto’s zijn erg mooi Paul, knap hoe jij die mensen allemaal op de plaat krijgt en ziet er allemaal heel natuurlijk uit. Begrijp dat je het nu ontzettend druk hebt en ook nog tijd om te photoshoppen!
  Trouwens, Guzzi ziet er stoer uit met die nieuwe sloffen!
  Ik verbaas me er een beetje over dat je steeds weer dezelfde mensen tegenkomt onderweg, het is toch enorm groot daar…?
  Ik ben blij dat het weer goed gaat met je Paul!!
  Grtz

  According to Luc – 15:35 (op 09 Februari ’06)
 3. Hoi Paul,

  Via via aan het adres van je website gekomen.Leuk om te zien dat je (jongens)dromen werkelijkheid zijn geworden.
  Ldwien Jorna

  According to Lidwien Jorna – 19:07 (op 09 Februari ’06)
 4. Paul,

  Vanmorgen had ik nog een soortgelijk behang in Marbella. Nu zit ik in een koud, winderig en naargeestig Nederland bij te lezen achter de computer die enkele dagen lang in het geheel niet gemist heb.

  Jongeman, jij hebt het helemaal voor elkaar daar.

  Tim

  According to Tim – 21:01 (op 09 Februari ’06)
 5. Mag ik u complimenteren met uw prachtige verhaal ?
  Een onweerstaanbaar verlangen bekruipt me in uw voetsporen te mogen treden. Maar ik vrees toch echt dat dat met de OAD reisorganisatie niet gaat lukken. Mag ik u van harte een goede reis toewensen? Wie weet zien wij elkaar eens op een motorbeurs bij de MotoGuzzi stand?
  Met vriendelijke groet, Johan Bodegraven

  According to Johan Bodegraven – 15:23 (op 10 Februari ’06)
 6. De foto’s zijn super. Kus van je zus.

  According to Danielle Wempe – 15:30 (op 10 Februari ’06)
 7. Paul, we are staying at a place called Posada Ruiz 2 in Antigua, close to the centre, on la avenida 7. Room 29. We will ask them to hold a room for you. We couldn’t find the other place. See you in the afternoon….drive safe!

  According to Marie and Tal – 16:43 (op 10 Februari ’06)
 8. Kijk, dat zijn nog eens berichten, tjeezusmina, ik zou ze desnoods zelf in mijn gastenboek zetten. Als ik het goed begrepen heb fladder jij van bloem naar bloem en mekkert onderweg nog wat over diami (toon hoger dan diaré, Urbanus) en zelfgekozen afscheid. Ga zo door, zolang ik stinkjaloers blijf doe je het beter dan de rest.

  According to Iwan – 19:42 (op 10 Februari ’06)
 9. Beste Paul, even over je koppakking; niet te veel toeren draaien (deed je toch al niet?) en oliepeil in de gaten houden. Enigste oplossing is om een nieuwe te plaatsen bij de lokale guzzi-speciaalzaak. Voor de rest gewoon kalm aan doen. Doe Tal de groeten. Ik lees het allemaal wel verder.

  According to sjaak – 13:49 (op 11 Februari ’06)
 10. Hoi paul, zo te zien en lezen alles ok. Keep on going…….

  According to Peet – 22:29 (op 11 Februari ’06)
 11. Klasse Paul
  Top schrijfwerk en Topfoto’s
  Inderdaad prachtig setje banden,ziet er op de foto goed uit.
  Stan was een ramp voor Guatamala.Maar waar Katrina en rita voorpagina nieuws was stond Stan op pagina drie.
  Zal wel weer met de financiele schade te maken hebben.(olieplatforms)En ik heb natuurlijk een K.krant.
  Leuk dat Lidwien je ook gevonden heeft.
  Ik zie haar waarschijnlijk 4 maart,dan hebben we reunie.
  Paul,ga zo door.Het doet me goed,zo jouw verhalen te lezen….Groet

  According to Kees – 15:14 (op 12 Februari ’06)
 12. Ola Paulus
  Wel even “different cook” dan onze Tigertrip Down Under…Keep the Guzzi on the road!PS,reed net over een grijze en druilige Weteringschans 1 graad met natte sneeuw op m’n pan.Bwaah..blijf nog maar even in Latino Americana! Hasta la vista.

  According to Wilco – 17:06 (op 12 Februari ’06)
 13. Hi Paul,
  If you want me to send you a head gasket and other small stuff, let me know……….
  Keep on the good work !
  Fred

  According to Fred – 09:28 (op 14 Februari ’06)
 14. kom gewoon even gedag zeggen, wederom een prachtig stukkie met dito fotos.We genieten!

  According to maarten en de meisjes – 17:46 (op 15 Februari ’06)
 15. Hadie Paul,
  wat een stress.. hoe hou je het vol.. en dan al die vrouwen om je heen… Keihard zijn Paul.. doorzetten. Over Tal gesproken.. wist je dat de Israeli’s eigenlijk in Canada hadden moeten wonen?… Mozes stotterde namelijk vreselijk.. Toen hij hun het beloofde land gaf zei hij:“I gggive you tttthe land of ca ca ca ca, zij dachten Canaan, maar hij bedoelde eigenlijk Canada… Tis maar dat je het weet… keep up the good work..

  Joost

  According to Joost – 19:54 (op 16 Februari ’06)
 16. groet Paul

  According to guzman – 03:38 (op 18 Februari ’06)
 17. Hoi Paul,

  Je foto’s zijn geweldig! Heb je al last van brulapen gehad daar ?
  Het lijkt ons hier toch verstandig om niet te lang te wachten met het vervangen van je koppakking. Als je er te lang mee door rijdt heb je kans op meer schade en dat ze de motorolie eruit gooit. Wij willen je graag de onderdelen en tekst en uitleg naar je toe sturen (onze kosten). Je hebt daar wel een momentsleutel nodig maar die zullen ze daar wel hebben.

  heel veel groeten,
  Motortoer

  According to Motortoer crew – 09:45 (op 18 Februari ’06)
 18. Go for it Paul!!!! Heb ik toendertijd ook gedaan… Voordat je het weet ben je getrouwd, heb je een stel zeurkinderen en idem vrouw om je heen en heeft ze je geleerd om af te wassen en je schoenen uit te doen als je thuis komt…

  Had toen wel wat meer mooie meiden om me heen maar dat is dan ook het enige dat ik als minpuntje aan je verhalen vind, zal wel aan je verlegen en onzekere karakter liggen. :)) :))

  Keep up the good work!

  Joost

  According to Joost – 16:56 (op 18 Februari ’06)
 19. Hi Paul,

  Motortoer is willing to send you headgaskets at their expenses. If you want me to arrange things, let me know.
  Fred’s Guzzi Junkyard in Breukelen.

  According to Fred – 22:13 (op 18 Februari ’06)
 20. Hoi Paul, zit alweer een paar dagen te wachten op bericht van je. Waar zit je en hoe is het met je?
  Gaat alles naar wens en wat is je planning?
  Hier is alles OK. Carnaval boven de rivieren staat voor de deur komend weekend en dat staat in het teken van het kleurrijke Rio Carnaval.
  Merk jij daar ook iets van of is het erg rustig daar?
  Laat weer iets van je horen en good luck for you.
  Gr. B en H.

  According to Bep – 21:49 (op 20 Februari ’06)
 21. Mop, laat es wat van je horen…tis zo stil.
  x

  According to ilana – 16:28 (op 21 Februari ’06)
 22. Hee die Paul,
  Ben een tijdje niet op je site geweest, maar het is een soort moderne western aan het worden. Geweldig man! Als je een nieuwe koppakking voor je Guzzi moet hebben, sponsor ik je een setje. Dat kun je zelf dan wel vervangen bij een of andere metaalboer in de buurt.
  Mail me even waar de pakkingset naartoe gestuurd kan worden…
  Groeten, Martijn Pompe

  According to Martijn Pompe – 22:36 (op 21 Februari ’06)
 23. Aan pakkingsets geen gebrek de komende jaren als ik de bovenstaande reacties lees; Fred’s junkyard in Breukelen, Motortoer en nu ook van mij. Als je nog andere rommel voor de Guzzi nodig hebt, mail maar… Grtz. Martijn

  According to Martijn Pompe – 22:39 (op 21 Februari ’06)
 24. Gebeurt veel maar ook weer niet. Geen idee waarover ik moet schrijven. Motor heb ik al 10 dagen niet gezien. Laatste bericht vanuit NL. Een blad dat toegezegd heeft mijn verhalen te plaatsen haakt af nu ik geld nodig heb. Heb 20 verhalen geschreven en het gaat om een substantieel bedrag. Waarschijnlijk moet ik de motor verkopen. Bedoel, heb toch eens die volle toiletpot bestudeerd en ik zie er van af, ook al heb ik honger. Maar eerst de vogeltrek bestuderen hier.

  According to Paul – 23:15 (op 21 Februari ’06)
 25. Paul, blijf van die halucinerende drankjes af, bestel een koppakking bij een van de vele leveranciers, zoek je motor op en ga weg van waar je nu bent. Je vermaakt je duidelijk niet.
  En er zijn creatievere oplossingen te verzinnen dan je motor verkopen.

  According to Vasilis – 08:28 (op 22 Februari ’06)
 26. Sell your bike ? You get sorry for that, I know by experience. There must be some paid job there, even for you !
  And let the birds alone (both, flying ones and walking ones).
  Fred from the freezing Guzzi junkyard in Breukelen.
  Fred

  According to Fred – 20:49 (op 22 Februari ’06)
 27. kom op Paul, hou vol.Wij zijn jou verhalen al maanden aan het volgen,ze zijn super spannend ,laat ons niet in de steek.
  groeten matthijs en jasja

  According to matthijs en jasja – 20:59 (op 22 Februari ’06)
 28. Hoi Paul. niet zo’n positief bericht van je. Ik stel voor dat je een bankrek. doorgeeft aan ons of via familie, dan kunnen wij een bijdrage leveren aan je reis, misschien vele met ons. Wij vinden het geweldig wat je doet en hou en zoek je motor.De daredevils uit De Zilk staan achter je. Zoek je motor en keep on rolling.
  p.s. Wij houden de trekvogels ook in de gaten maar waarschijnlijk om een andere reden dan jij.
  gr. B en H.

  According to Bep – 21:45 (op 22 Februari ’06)
 29. wat krijgen we nou! een dipje ,zeker de guzzi niet verkopen die kan er ook niks aan doen, alleen maar bijdragen. denk dat je even bij tox of mark aan moet kloppen. die hebben me afgelopen zaterdag in bartel bartels gokpaleis een flinke poot uitgedraaid. kop op !

  According to maarten en de meisjes – 14:10 (op 23 Februari ’06)
 30. Tijd voor een nieuw behangetje…..

  According to Luc – 16:31 (op 23 Februari ’06)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *