Boliviaanse prenten: Los Diablos Negros

Twaalf uur geslapen vannacht. Daar knapt een mens van op. De laatste twee weken in La Paz verliepen nogal onrustig. Over een paar dagen ben ik weer in mijn ritme en kunnen de Guzzi en ik afzakken naar Uyuni. Gisteren ontmoette ik in Ururo enkele motorrijders. Leden van MC Los Diablos Negros, De Zwarte Duivels. Schatten van kerels hoor. Verbaas me altijd over de heldhaftige namen van motorclubs. Mijn jeugdvrienden Harry en Kees bijvoorbeeld zijn lid van De Dare Devils in De Zilk. ’t Zijn een stelletje goedzakken bij elkaar. Met de Los Diablos Negros is het niet anders. Zoals je inmiddels hebt begrepen koers ik liever alleen. Vertrouw motorclubs niet altijd. Er zitten altijd een paar leden bij die niet kunnen rijden en voor onrust zorgen. Afijn, we hadden om één uur afgesproken. Ik keek nog eens uit mijn hotelraam, niemand te zien. Dan maar mijn dagelijkse portie geperste sinaasappelen, een vol glas voor 0,20 eurocent. Terug naar de hotelkamer. Heb eindelijk weer eens de beschikking over televisie met kabel nog wel. Kijk graag televisie. HBO is mijn favoriete zender. Zonden de Sopranos uit. Heb de laatste aflevering twee maanden geleden gezien. Wil iemand weten hoe het afloopt? Om drie uur exact stonden de Zwarte Duivels voor mijn hotel. Leuke kerels, enthousiaste motorrijders al zijn de middelen zeer beperkt. Ik zie geregeld Jawa’s. Zijn die inmiddels niet verboden in Nederland? Geloof ’t wel. Hier in Bolivia gaan ze nog een paar eeuwen mee. De heren hadden zich voor het ritje door de stad uitgedost in stoere motorkleding. Al zag ik nog altijd geen Zwarte Duivels. Eerst nog een hapje eten. Gedroogd lamavlees. Voor het eerst dat ik mijn tanden zette in een lama. Vind de smaak maar zozo. Heb liever dat ze gebruikt worden voor de wol, want het zijn lieve beestjes om te zien. Ik had nog altijd lamaresten tussen mijn tanden zitten toen we op pad gingen voor een fotolocatie. Even buiten Oruro vonden we bij de Spaanse brug iets wat op een fraaie plek leek. De lucht was donker. Ik schoot gauwgauw wat foto’s. Links en recht schoot de bliksem in de grond. Het was de hoogste tijd om de boel in te pakken. Zeiknat kwamen we aan in Oruro.

Op de foto: Rubén Salas Aguilar met een zeer fraaie Jawa 350 uit 1965, Mauricio Velásquez met een home made Jawa 350 uit 1978, Edgar Jallaza met een Honda Rebel 250 uit 1987 en Larry Rivero Escalante met een Suzuki Intruder 800 uit 1987. Lang leve Renske: LUMC Albinusdreef 2, 2333ZA Leiden, afdeling J10P, kamer 36.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Op 9 oktober, 12 uur ´s avonds rook in mijn laatste peuk Pi. Ik vind het welletjes geweest. Wil voorkomen dat over een jaar of twintig ook organen moeten worden vernieuwd. Trouwens Vasil, waarom loopt die zin niet door onder de foto. Vind het lelijk staan zo. Wat te doen? Gegroet.

  According to Paul – 02:19 (op 08 Oktober ’07)
 2. Ik zal er eens naar kijken Paul.

  According to Vasilis – 07:31 (op 08 Oktober ’07)
 3. Kicken man die oude Jawa’s, heeft mijn vader vroeger ook gehad zal zo rond ’65 geweest zijn, jammer dat de goede man al een tijdje aan het hemelen is, zou bij het zien van dieTsjechische hoogstandjes helemaal op leven!

  Heb nog nooit begrepen waarom mensen roken, of drinken, ik rook wel eens een sigaartje of een waterpijp hiero, en ik drink ook wel eens wat, maar heb nog nooit problemen ondervonden als ik zonder moest…..

  According to Roy – 08:06 (op 08 Oktober ’07)
 4. Stoere jongens, die zwarte Diablos! Einde van The Sopranos heb ik in mei al gezien, deed toen veel stof opwaaien………heb er zo m’n eigen theorie over! Top-serie!
  Mooi dat je weer op pad bent, ga zo door!

  According to Aksel – 10:32 (op 08 Oktober ’07)
 5. Heb overigens net Diablos onder de Duc laten leggen, de Super Corsa’s 2, daar waar de grote WSB jongens ook mee racen hierzo! Tevens licht vliegwiel gemonteerd, nondenjuu wat reageert dat op het gas en dan deed mijn Duc al sturen als een scheermes maar nu is het als een stijgerende jongeheer in een gewillig dampende geschoren flamoes!!!!!!!

  According to Roy – 14:23 (op 08 Oktober ’07)
 6. Thanks Vasil, scherpe gozer blijf je toch. En wat gaan we vandaag weer eens doen?

  According to Paul – 19:03 (op 08 Oktober ’07)
 7. Mooi man, je was helemaal de bink met je guzzi natuurlijk!
  dat lamavlees ziet er niet eetbaar uit, was je de enige die het naar binnen werkte?
  vanavond op 1 een stuk over Che, zag ik al je foto’s bewegend op het scherm, verdomd met dezelfde song eronder…
  eerste kaarten voor Renske zijn binnen!! Ze is vandaag uit bed geweest, drains zijn eruit, het gaat de goede kant op, minpunt, ze heeft op de IC een resistente bacterie opgelopen, betekent minstens 2 weken infuus met antibiotica van een zwaar kaliber.
  kaartzenders namens Renske hartelijk dank.
  groeten
  nico

  According to nico – 21:27 (op 08 Oktober ’07)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *