La Finca II


Godsamme, eindelijk eens een behoorlijke vlinderfoto kunnen schieten voor us Mauricke. Behoorlijke foto? World Press-niveau, als je het mij vraagt. (Heb weer problemen met mijn site. Vasil, als je meeleest: de imagecropper geeft me weer problemen. Ik word steeds mijn site uitgesmeten. Wat te doen?) Die vlinderfoto’s, hier nog een, geven wel treffend de sfeer van mijn tijd op de Finca weer. Ik kreeg oog voor detail meiden, ongelogen. Roxana’s moeder doña Lita waakt samen met haar zoon Jaime over 3000 hectare. Ze hebben hun eigen jungle. En daar zag ik fascinerende paddestoeltjes. Weet iemand of ze eetbaar zijn, en vooral wat voor effect het geeft? Anyway, bikerboy, becomes a gunslinging vacero. Nou laat mijn zus zich al jaren verwennen door paarden. Het schijnt een lastige sport te zijn, paardrijden. Zo’n knol die een eigen wil heeft en er vandoor gaat als jij er niet zo’n zin in hebt. Niks aan, dat paardrijden. De teugels zijn je stuur, en met je hak geef je van die gemene prikjes in zijn zij, zodat hij er als een Duc vandoor gaat. Op deze foto zit ik voor de tweede keer in mijn leven op een paard. De rivier is zeker vijftig meter breed en snelstromend. Water kwam tot mijn knieën. Maar ik gaf geen kik. En als we deze foto onder de loep nemen dan zie je dat ik zelfs knetterzat zo’n beest vierkant neer kan zetten. Bedoel, deze prutser, godbetert de eigenaar van het paard, kreeg ‘m niet geparkeerd. Mama, bestaat er iets dat ik niet kan? In Bolivia leer je paardrijden op vroege leeftijd. Hier mijn ‘aangetrouwde’ neefje en nichtjes.

Je kunt trots op me zijn, moeke. Voorlopig doe ik het beter dan die ex van je. Dit zijn je kleinzonen, Sebastián (li?) en Santiago. En Roxana is je schoondochter. En een lol dat we hebben. Ze is net zo’n goede moeder als jij dat was. Dat je ’t weet.

Nog even wat losse flodders. Die finca was de meest winstgevende van de streek. Door slecht management, een stiefbroer die de boel heeft belazerd, ging het bergafwaarts. Bovendien zijn investeringen zijn op de lange baan geschoven door de plannen van kabouter Evo en zijn hobbyprojectje, de nieuwe grondwet. Volgende week weet ik of ik in een communistisch land kom te wonen. Er bestaat nog altijd een kleine mogelijkheid dat de finca onder de hamer komt. Dan krijgen de Huarani’s het voor het zeggen. Kan lachen worden met die Indianen. Zuipen van vrijdag tot en met zondag. Maandag hebben ze nodig om bij te komen. Dinsdag, woensdag en donderdag eens kijken of er hier en daar een paar uurtjes werk is, en dat was het weer. We hebben veel gemeen. O ja, de Finca. Er is dus sprake van achterstallig onderhoud. Dit was bijvoorbeeld het zwembad en dit de eetzaal. Echt geloof me, als ik tienduizend euro had gehad, dan was ik er ingestapt. Momenteel ben ik al blij dat ik de huur kan betalen. Meid, wat voelde ik me goed in Chaco. Echt nul sores. Ik word nog eens een happy camper.

PS Welk spreekwoord? Let op Santiago(?).

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Ja Martijn, ik heb mezelf aangemeld op Flickr, maar snap geen hol van dat netwerk. Iets meer zekerheid zou welkom zijn. Begin ‘m inmiddels echt te knijpen. Tijdens mijn reis was ‘t af en toe kielekiele, nu helemaal. Sta aan het hoofd van een familie van vijf, patsboem. Aan luiers en melk geef ik een modaal Boliviaans inkomen uit. Blij dat het AD langszij kwam. Leo, als je dit leest, moet ik zeggen dat jullie met grote zorg het verhaal hebben opgemaakt. Dit geeft me vertrouwen al verwacht ik er niets van: ‘En je aanbod om vaker met een verhaal te komen: je staat hoog op onze lijst.’ Ben weer begonnen aan het beste motorreisboek voor en na de jaartelling. Zoveel werk. Mocht ik een uitgever vinden, dan komt er hooguit over een jaar wat binnen. Maar goed, we leven nog.

  According to Paul – 04:34 (op 16 Januari ’09)
 2. Yo, yo!!!!

  Krijg er vlinders van in mijn buik!

  Eindelijk details, details, details.
  Oh zo belangrijk.

  Allemaal gratis die mooie momenten ‘onder’ je voeten.

  Het gaat je allemaal goed af zo te zien. Dat je gas kon geven wisten we nu al. Maar nu ook nog vadertje spelen, paardrijden en goed kunnen kijken? Chapeau!

  Hier in het Amsterdamse ‘alles’ onder controle. De waterhoentjes achter in de lijnbaansgracht, piepen nog steeds; “Paultje waar ben je nou met een halve ‘mik’ van Henny Salem”?
  Denk dat ze nog lang moeten wachten, zo te zien.

  Maandag naar Barcelona (Pielekes gooien met Freerk en weer een ‘editie’ van Converse neerzetten op de beurs).

  Nu met de XT de grachten op en toeristen plagen bij het oversteken!!!

  Ga je goed.

  Grrrrrrr……

  Maurice

  According to maurice van Bakel – 13:26 (op 16 Januari ’09)
 3. Aan Flickr heb je zakelijk gezien geen flikker. Zeker niet als je vlinders gaat fotograferen. Heb ik er ook al 100 van gemaakt. Je moet dus naar http://www.linkedin.com.. Vervolgens ga je jezelf inschrijven. Neem mijn pagina als voorbeeld: http://www.linkedin.com/profile?viewProf..

  Daarna ga je mij uitnodigen en heb je dus je eerste linkje. En als je een beetje actief bent zullen er vele volgen. Ga je naam overigens droppen bij de hofdredacteur van FEM business. Niet echt jouw tak van sport, maar wie weet heeft hij weer andere vriendjes in bladenland.

  Als ik die Finca van je zie, kun je er natuurlijk ook, mits je wat eurootjes te verspijkeren hebt, een hostel van maken. Een beetje paardrijden erbij en ‘s avonds bij het kampvuur gezellig aan de paddothee en geheid dat backpackers je weten te vinden.

  Heb in vroegere tijden behoorlijk wat kabouterhuisjes weggesmikkeld, maar ik zou bij god niet weten welke je daar kan plukken. Wat betreft het effect heb je, zo vermoed ik, twee mogelijkheden: of je overleeft het niet of je gaat 6 uur aan het lachgas. Gebeurt het laatste? Geef je paard er dan ook 1. Gaat ie gezellig meehinniken. Of is dat ook dierenmishandeling?

  According to martijn – 17:39 (op 16 Januari ’09)
 4. Hallo Paul en familie.Ben weer helemaal bijgelezen op je site. geweldige foto’s van de finca en het allerbelangrijkste jullie kids. Santiago en Sebastian. ze groeien goed en en zien er vrolijk uit. Dat ze al kunnen zwemmen joh! goed geleerd zeg.
  Alles goed bij jullie? financiële problemen zijn er altijd voor jou maar het zal in de toekomst zeker goed komen. In Bolivia heb je niet zo veel nodig toch?
  Nu wij zijn van plan om in April a.s. die richting op te gaan maar als ik de reisadviezen lees heeft het nogal wat voeten in de aarde. Allerlei ziektes en corruptie en gevaarlijk reizen met een bus, ik vind het nogal wat. Kun jij ons wat informatie geven hoe wij het beste kunnen reizen zonder veel risico?
  Wij willen heel graag jullie mooie tweeling zien maar het moet wel een beetje veilig zijn. Ik ben niet zo’n avonturier zoals jij. Har heeft er minder problemen mee, maar die wordt ook niet zo snel gestoken, besmet e.d. dan ik.
  Ik weet nog dat ik uit Maleisië terugkwam als een melaatse, zat onder de beten van zandvlooien, die ik opdeed na het snorkelen en op het strand lag. Ik stuurde ze al naar Har maar dat vonden ze niks en kwamen weer terug naar mij.
  Dus in al die enge ziektes heb ik geen trek.
  Succes met het schrijven van je boek en hoop dat 2009 een nog beter jaar voor jullie wordt dan 2008.
  Veel liefs en geniet van je vaderschap.
  Bep

  According to bep – 20:21 (op 16 Januari ’09)
 5. Hallo vriendelijke broer, heb vanmorgen zowaar een motorrijder uit de vangrails geplukt op de A10. Zag het niet gebeuren maar paar auto’s voor mij ging het mis. Kon als eerste stoppen. Gelukkig krabbelde de motorrijder overeind. Had last van zijn arm. De BMW lag er heel kreukelig bij. Zadel aan flarden, kuip aan diggelen en spiegels kapot. Verder ging mijn technisch oog niet.

  Maar gelukkig hebben we nu de vlinders! Wat mooi.

  According to Daantje – 23:37 (op 16 Januari ’09)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *