La Finca (de boerderij)

Dit is don Aurelio, de vacero (cowboy) van de finca. Erg onder de indruk van de man. Met lasso’s zwaaien doet hij al zijn hele leven. Eén worp was voldoende om de stier te op zijn knieën te krijgen. Vervolgens een spuit in zijn reet en klaar is Kees. Hier galoppeert don Aurelio over de steppen op zoek naar weer een slachtoffer, meestal een koe die de ochtend erop aan het spit gaat, zoals je in het filmpje kunt zien. Ander leven meiden, op de finca. Er was niet eens licht. Dan moet je een beetje klooien met kaarsen en zaklantaarns. Was ’s nachts toch wat huiverig voor de ratelslangen en de vogelspinnen die geregeld de finca bezoeken. Tja, wat doe je ’s avonds als het licht letterlijk uitgaat en iedereen om acht uur zijn bed opzoekt. Heb toch een ander slaapritme. Gelukkig had ik goede wiet bij me en heb het helaal kunnen bestuderen. De ideeën kwamen vanzelf. Laatste plan: ik word varkensboer. Volgens Jaime, bijzonder aardige broer van Roxana, is er met varkens geld te verdienen. Vind het ook een vrij logische overgang – van de journalistiek naar een varkenshouderij. Fijn om weer een doel in mijn leven te hebben. Mooie finca hoor. Ze ligt tussen Monteagudo en Huacareta, plekken die we allemaal kennen, in het gebied Chaco. Een rit van veertien uur met de bus. Ik heb het niet zo op de Boliviaanse bus. Elke week schuift er wel een in een ravijn. Internet is weer te langzaam, krijg mijn foto’s niet upgeload. Morgen maar weer eens proberen.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. hoi Paul

  Leuk filmpje en dan weet je ook wat je eet.

  Dominicus

  According to dominicus – 19:18 (op 11 Januari ’09)
 2. Nog even de AD-site bekeken maar kom mijn verhaal niet tegen. Staat wel een stuk over met de Solex door Frankrijk. Ken mijn plek inmiddels.

  According to Paul – 21:03 (op 11 Januari ’09)
 3. Eet smakelijk!

  … en leuke knulletjes die zoons van je!

  According to Joey – 22:15 (op 11 Januari ’09)
 4. Hee Don Pablo,

  Wat een mooie ventjes zeg wie is wie, echt 2 druppels water in het water. of zijn er al verschillen te zien, ik zie ze niet of toch!!
  en wat zeg je 14 uur in een bus naar Sucre!!!en wat voor bus maar ach hier is het ook zwaar schaatstochtje hier en daar valt ook niet mee.
  was wel erg mooi op die plassen.

  Spreek je Lator
  Har

  According to Har – 12:08 (op 12 Januari ’09)
 5. Smaakvol filmpje, wat duurt dat nog lang dat zo’n eend en koe de geest geeft, geestig! Wel een verandering, voorheen kregen we rijdende filmpjes vanaf de Guz, nu vanaf een knol……. ik weet wel wat ik prefereer! En als ik het gemiddelde paard daar zo zie, zou ik er niet veel vertrouwen in hebben, volgens mij zakt ie zo door het frame heen, wordt ie nog door het leren zadel bij elkaar gehouden!

  According to Roy – 14:39 (op 12 Januari ’09)
 6. Hey cowboy. Staat je goed zo’n peerd onder de kont. Wat wiebelt er lekkerder? Zo’n hengst of de motor? Of rij je toch liever op … Dat laatste zorgt overigens wel voor het mooiste resultaat. Die hijos van jou zijn echt lekkere poeperts en om op te vreten.

  Meteen een leuk bruggetje naar de slacht, schraap & schrans momenten in je filmpje. Briljant. Doet me denken aan me Betuwse jeugd. Op een gegeven moment hadden we een dikke 100 kippen op het erf. Die hebben we stuk voor stuk op een hakblok gelegd. Een zwaai en later zat d’r ineens geen kop meer aan. Tok tok.

  Is die schoonfamilie van jou overigens moslim? Dat rund wordt behoorlijk halal om zeep geholpen. En die eend leek ook richting mekka te kijken toen z’n nek gedraaid werd.

  Kun je naast de varkenshouderij overigens geen weedplantage beginnen? Toch het grootste exportproduct van NL. Kun je bovendien nog ‘s een extra vredespijpie smoken. Ugh ugh!

  According to martijn – 19:21 (op 12 Januari ’09)
 7. Dat van die wietplantage had ik meteen al bedacht. Die hele varkensslacht is een cover up voor de beste wiet uit Zuid-Amerika. Moet alleen nog de familie omkrijgen. Dat zal het lastigste gedeelte worden. Hé, kan niemand me een foto sturen van het AD. Ik zie er weer eens niets van. Zal morgen weer doorgaan met uploaden. Zit de mooiste vlinderfoto bij ooit genomen, Maurice. Mazzeltjes.

  According to Paul – 23:49 (op 12 Januari ’09)
 8. Lekker die honden die de boel meteen opruimen….. Fantastische film Paul. Ver weg van het credit-crisis-gevoel. Je denkt dat je de tijd niet meer terug kan zetten, maar het kan dus toch he. Wat een rust. Prachtig daar trouwens. En inderdaad poepies van zoons!! Maar ik zie er nog steeds geen Paulen in.
  Artikel in het AD was indrukwekkend groot, 4 pagina’s Paul. Met de grootste foto die ik ooit in de krant gezien heb. Ik heb die krant natuurlijk niet weggegooid, veel te duur voor. Steffie wil hem ook zien en ik kan er een paar foto’s van maken en je op sturen. Sturen ze jou geen exemplaar op?
  Eten ze daar ook goente of gaat er gewoon iedere dag een koe over de kling?
  Het rijden op een motor heeft meer actie, maar het paard staat een stuk dichter bij de natuur, gefeliciteerd met je ervaringen Paul. Je hebt me weer even een vleugje jaloers gemaakt, dat was lang geleden….

  According to Luc – 11:04 (op 13 Januari ’09)
 9. Hoi Paul,

  please, waar kan ik je filmpje traceren ?????

  According to ron – 13:17 (op 13 Januari ’09)
 10. Leuk filmpje en mooie beebies! Wie is nu Roxane in de auto? wel erg geen lichtknopjes en vogelspinnen, ik zou dood gaan…

  According to Barb – 15:03 (op 13 Januari ’09)
 11. Hier moet toch een real-life soap inzitten! SBS6, meldt u even.

  According to möök – 16:34 (op 13 Januari ’09)
 12. he broer,

  echt een leuk filmpje, hele leuke kids en jij hebt tenminste biologisch verantwoord eten. het scharrelt gewoon rond en als je iets wilt ff slachten , het ligt voor de grijp, kr…kk en klaar is kees. verser kan niet. Overigens schijnt rundvlees iets meer smaak te krijgen als je het 2 dagen laat besterven. Maar dit is iets voor de fijnproevers onder ons. ik heb er geen moeite mee om die koe te zien liggen. daar zijn die beesten voor gemaakt en vlees komt nu eenmaal niet uit een plastic verpakking in de supermarket.
  kan je mij nog eens zo’n leuke hoed sturen
  je broer

  According to broer – 17:32 (op 13 Januari ’09)
 13. heb onlangs nog een docuutje gezien betreffende citroenen. Een aantal exquise gerechten vraagt om fijne stukjes van de schil van een citroen. kenners onder ons weten dat je hiervoor een zesteur gebruikt. je vraagt je af wat kan een leverancier van citroenen nu hier aan fucken. Nou veel!. volgens hen wil de consument glimmende citroenen. En die haal je italie want daar groeien en bloeien ze heerlijk onder de toscaanse zon. Ze zijn alleen een beetje duurder. Dus wat bedenkt de op (nog meer) winst gerichte leverancier: ik haal ze lekker goedkoop uit verweggistan, smeer daar wat was overeen, even poetsen en……jawel……..ze glimmen. En natuurlijk verkondigen dat de was geen gevaar is voor de volksgezondheid. dat laatste hebben ze uitgezocht. De was komt uit india, is vreselijk chemisch en wordt vooral gebruikt om de houten vloeren te behandelen. We maken onszelf steeds meer ziek. Dus dan maar liever die scharrelende doodbloedende koe en het gekrak van de nek van een scharrelende kip.

  According to broer – 18:20 (op 13 Januari ’09)
 14. Heb die glimwasdocu ook gezien broer. Ik koop echter bewust die glimmers. Je gaat er aanmerkelijk beter uitzien. Je glimt gewoon de hele dag tussen al die grauwe Hollanders.

  Heb je overigens nog wat van dat bloed gedronken, Paul. D’r zijn stammen in Afrika die hun mond in de snee stoppen en vervolgens het laatste levensvocht van ‘t stervende dier naar binnen zuigen. Schijn je sterk van te worden. En je krijgt er een enorm libido van.

  Overigens een tv-tip voor allen: Willie’s Wonka Chocolate Factory op maandag, NL 2.
  Een rasechte en vooral volslagen gestoorde Britse avonturier die maar 1 missie heeft: de beste cacao ter wereld maken. Gefilmd vanuit de jungle van Venezuela waar hij een goddelijke plantage bewoont en runt. Leuke bijkomstigheit: hij kookt niets zonder cacao. Net zo jaloersmakend als Paul’s filmpje. Kijken verplicht!!!!

  According to martijn – 20:57 (op 13 Januari ’09)
 15. Jaaa zeg op 1pk door het prachtige land. Ga je mij nog vertellen hoe je dat vond? Leuk.
  Wel ronduit belachelijk hoe de beesten geslacht worden op de finca! Botte messen en koeien laten dood bloeden. Geen goed woord voor over. Wreed en sadistisch.

  According to Daantje – 21:12 (op 13 Januari ’09)
 16. Als ik Paul’s adres heb, kan ik dat AD artikel opsturen. Wie ?

  According to Fred – 21:25 (op 13 Januari ’09)
 17. kijk Daan, op het gevaar af een mietje gevonden te worden ben ik het nu toch echt met je eens.
  mooie kindjes Paul, ga je je handen nog vol aan krijgen 🙂
  lekker spierpijn van het rijden gehad?

  According to nico – 21:40 (op 13 Januari ’09)
 18. Leuke kids Paul. Ik zou ze nooit mee naar Nederland nemen. Na het swaffelen hebben we hier weer een nieuwe ‘kick’. Een tampon in wodka dopen en dan vaginaal of anaal inbrengen. Schijn je heerlijk dronken van te worden. Of zo. Kan iemand mij vertellen hoe dat in godsnaam werkt. ik dacht namelijk altijd dat een tampon gedoopt in vocht ongeveer 7 x groter in omvang wordt. Hoe krijg je die dan nog naar binnen gepropt?? En wat is er nu weer mis met een slok wodka door je keel??? Wat ik bedoel te zeggen, we worden een beetje ziek in dit land. Blijf lekker daar, waar de tijd lijkt stil te staan. Lijkt mij heerlijk….een echt stuk vlees en een beetje langzamer internetten.

  According to brun – 09:57 (op 14 Januari ’09)
 19. Ik heb er even op moeten google’n, maar slimmen heet het………..

  Een niet ongevaarlijke nieuwe trend in Amerika: een tampon in een glas drank dopen en de doordrenkte tampon vaginaal of anaal inbrengen. ‘Slimmen‘ heet het: de alcohol wordt direct in je bloed opgenomen en je bent dus sneller dronken. Het is gevaarlijker dan comazuipen en kan de geslachtsorganen aantasten. De vaginale en anale slijmvliezen kunnen uitdrogen en gaan bloeden.

  Een tampon kan wel drie glazen wodka opnemen. Achteraf hoef je niet te braken, omdat de drank niet in je maag komt en je wordt er ook niet dik van: volgens ‘slimmers’. Je zou er ook alcoholtesten mee kunnen neppen, maar dat is niet waar. Het menselijk lichaam stoot alcohol maar op één manier uit: via de adem: precies dat wat de alcoholtest meet.

  Volgens mij brengen we Paul nu wel op goedkope dronkenschap ideeen……

  According to Roy – 16:23 (op 14 Januari ’09)
 20. Paul,filmpje ziet er lekker uit en verhaal leest goed.Voor de liefhebber staat de link hieronder.

  http://www.ad.nl/reizen/2902516/Op_de_mo..

  Dit moet ´m zijn.Kindertjes draaien ook lekker zo te zien.grappig om te zien dat je gewoon je camera grijpt en in het wilde weg je film maakt.Knap.
  Hier is de dooi toegeslagen en het schaatsen echt verleden tijd.Jammer.
  Ga je goed Kerel..Ik blijf erbij…

  According to Kees – 18:12 (op 14 Januari ’09)
 21. ‘Dat slachten is werkelijk sadistisch. Echt vreselijk. Daar zijn andere methodes voor. Dit kan echt niet. Kan je boeren geen advies geven hoe ze beter met hun vee moeten omgaan. Paarden zien er ook niet best uit. (sorry je zus stemt op de Partij voor de Dieren).’ Dit schreef dus mijn zus. Als ik me niet vergis worden dieren sinds de bestaan van de mensheid op deze manier geslacht. Heb nog nooit een koe zo vredig heen zien gaan als Alberta 24. Don Aurelio pakte zijn machette en sneed zo zijn hart open. Beest heeft niet langer dan een luizig minuutje geleden. Aanvankelijk had hij niet eens in de gaten wat er gebeurde. Toen er wat minder bloed naar zijn hersenen ging, begon hij wat te protesteren. Daarna was het over. Mensen die dit sadistisch vinden, vind ik hypocriet. Hoe de veestapel in Nederland de weg naar de supermarkt vind, dat vind ik pas sadistisch. De koeien op de finca lopen vrij rond, krijgen het beste eten en kunnen dus terugkijken op een prettig en dienstbaar leven. Dat nekkie van die wilde eend, deed wel zeer. Maar ook hier, binnen vijf tellen is het over. Moet wel zeggen dat ik kip een stuk lekkerder vind. Tja, hoe moet ik een boer hier uitleggen dat mijn zus op de partij voor de Dieren stemt en het niet eens is met zijn slachtmethode. Wat is een alternatief? Kom maar op Zus. Ja, geloof dat Nederland en ik niet meer gaat lukken, om te wonen bedoel ik. Ben het Westerse leven imiddels ontgroeid. Een vriend van me hier in Sucre (Dirko) was voor eerst sinds vijf jaar weer in Nederland. Hij had het over Tomtom en dat mensen voor de televisie staan en doen alsof ze aan het sporten zijn. De technologie in Bolivia is met wifi tot een hoogtepunt gekomen. Dat van die Tomtom komt waarschijnlijk over een jaar of twinig deze kant op. De vraag is wel of het hier zin heeft. Het is moeilijk verdwalen in Boliland. Ik ben jullie nog foto’s verschuldigd. Heb toch wel zo’n briljante vlinderfoto gemaakt. Zal hem je in vol ornaat toesturen Maurice. Ben alleen thuis en voel me wat alleen. Mis de geluiden van Roxana, Adri en de Boys. Mooie mannetjes. Ben weer druk aan het schrijven. Probeer over acht maanden klaar te zijn. Elke dag een pagina. Lijkt weinig maar is het niet. What else? O ja, Guus is volledig ontmanteld. Al de verf is eraf geweekt, gaten gedicht. Volgende week gaat de spuit erover. Guusje wordt een heuse dame, op leeftijd. Ben erg benieuwd. Mazzel.
  Paul

  According to Paul – 23:39 (op 14 Januari ’09)
 22. Hé Kees, heb het op de AD-website gezien. Blijft een briljante foto. Thanks Buddy. Was al eerder op de site geweest. Toen stond er nog niks op.

  According to Paul – 23:53 (op 14 Januari ’09)
 23. Volledig mee eens dat die koe diervriendelijker geslacht wordt dan de gehele veestapel hier in Anal bij elkaar. Wat te denken van parma ham, hier een wagen volgestouwd met varkens naar Parma vervoeren, daar laten slachten want dan mag er een stempel Parma ham op staan…..

  Maar hoe is het met je Rock in de woelige baren der kredieten, meen mij te herinneren dat zij na het uitpoepen van die jongens voor de kost zou gaan zorgen? Nou dat biggen is alweer paar maandjes geleden, die pikkies doen het goed (lebberen ze er slagroom uit?) en zelfs in Anal heb je beperkt zwangerschapsverlof………..

  According to Roy – 09:22 (op 15 Januari ’09)
 24. Mooi stukkie film. Bravo. natuurlijk vind ik die Cruiser het mooist!!! Hahaha. Ook een niet te versmaden gril vol vlees.
  Morgen staan we langs de route van de Dakar. En dan ‘s avonds in het bivak!

  Saludos de Córdoba,
  Karin-Marijke en Coen

  According to Coen en Karin-Marijke – 15:38 (op 15 Januari ’09)
 25. Nou daar willen wij een verslag met foto’s van zien, heb dje e beelden van de atacamba zandduien gezien?, onwijs…….. is de zwaarste dakar tot nu toe hebben ze het over!

  According to Roy – 16:14 (op 15 Januari ’09)
 26. Ja, gatver….weet nu weer waarom ik 7 jr vegetarisch ben geweest… Ja, kom maar op mannen, met dat commentaar! Ach ja, beesten hebben op de finca wel een heerlijk leven, vooral in vergelijking met NLse beesten…
  De broertjes zien er erg mooi uit Paul. Santiago lijkt nog steeds erg veel op jou! The Rock ziet er ook goed uit, doe haar de groeten van ons.
  Hier heerlijk aan het chillen; m’n thesis gisteren de deur uit gedaan – HEERLIJK! Nu genieten van mijn vrije tijd! Paul, gooi nog wat fotootjes op je pagina; ik zie graag hoe het met je gaat!xx

  According to Roos – 19:19 (op 15 Januari ’09)
 27. Cool filmpje! Maar die koe vond ik wel een beetje goor, al dat bloed dat er uit spoot, en die honden blij! Nee, ik ben er niet op tegen en ik vind het niet persé dieronvriendelijk. Gewoon goor :p

  According to Steffie – 19:50 (op 15 Januari ’09)
 28. Wow, mooi beeldend stuk in het AD, Paul. Goed gedaan man. Ga aankomend weekend sinds 14 jaar ook weer een grote reis maken: een weekend naar Terschelling. Mee met m’n zoon op trainingskamp. Naast een strandloop en wedstrijd tegen de lokale FC staat er ook blowkarten op het programma. Vooral voor dat laatste onderdeel ben ik te porren!

  According to martijn – 21:02 (op 15 Januari ’09)
 29. Hoi Paul, stond een leuk stuk van je geschreven in de AD van afgelopen weekend. Met mooie foto’s en een kort maar krachtig verhaal over een lange reis. Was leuk om te lezen. Paul ik heb nog een kleine gunst te vragen, jij heb in de september week foto’s gemaakt van jullie binnen plaatsje op de azurduy in Sucre…ik zou de foto’s willen gebruiken in mijn foto boek. Ik heb geprobeerd ze van de site af te halen maar de resolutie is zo laag. Is het mogelijk dat jij ze naar mij toe zend per mail??? Ik zou dan ook heeeeel graag de foto van de bus van je afgelopen reis naar La Finca willen hebben als dat mag, wij zijn namelijk ook zo naar de Copacabana gegaan met een bus vol spullen en mensen. Ik ben een foto boek aan het maken van onze reis in Bolivia.
  Ik weet niet of jij op deze manier mijn email adres al vindt anders lees ik het wel op de site of misschien heb je nog contact met Linda, zij heeft onze adressen ook.
  Paul groetjes aan Roxanne en veel liefde gezondheid en geluk met de twee kleine mannen, en ons lief wit konijntje een dikke knuffel en een lekkere bruine botterham. tot mails Ron & Mieke van tio Theo uit Den Haag.

  According to Ron en Mieke Den Haag – 21:16 (op 15 Januari ’09)
 30. Paul, nog even een tip die je wellicht wat werk op kan leveren: linkedin.com.
  Sluit je aan en breidt op een makkelijk wereldwijd je netwerk uit. Bovendien blijft iedereen op de hoogte van al je nieuwe werk. Voor freelance journalisten een zegen en een geweldge mogelijkheid jezelf op professionele wijze te presenteren.

  According to martijn – 21:32 (op 15 Januari ’09)

Share This:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *