Heb ’t heet!

Hé Guzman (Guus), ouwe brompot. Nou, je heb ’t voor elkaar – ben aan het lijden, ongelogen. ’s Nachts als ik mijn bed uitdrijf van het zweet dat mijn lijf uitspuit, droom ik zoet van Deadhorse, yeah! Man, wat is het hier heet. Tegen de 96 graden Celsius aan de Golfo de California en een vochtigheidsgraad van 186. Vind er geen ruk aan, motor ook niet. Hij koelt nauwelijks af en pingelt als een gek. Lastig om ‘m op toeren te houden. Ben een beetje aan het schuiven met de ontsteking, maar dat helpt niet echt. Gewoon te heet, lijkt me zo. Nog geen foto’s vanwege de trage verbinding. Een señorita staat naast me aan een zwengel te draaien om de bytjes te kunnen versturen. Vier per minuut, ongelogen. Daarom een vluchtige beschrijving. Ben nu in Constitution, twee honderd kilometer van La Paz. De weg ernaar toe (Mexico 1) is op sommige trajecten een hel. Hoezo? Zo fucking heet, Guzman. Dwars door de woestijn. Dooie koeien en paarden langs de weg, gieren er bovenop. Geloof me, als de Guus hier de geest geeft, heeft mijn bodytag eindelijk nut.

RIV-kruisje
De Mexico 1 is levensgevaarlijk. Op sommige tracjecten om de minuut een RIV-kruisje, soms wel vier bij elkaar. Heel gezin weg. Ben na de honderd gestopt met tellen, werd iets te depressief. Zo spijtig van die Mexicanen. Lieve, vrolijke mensen, maar miserabele chauffeurs. Begrijp er niets van. De weg is zo overzichtelijk als een zandplaat en toch kom je ze overal en altijd tegen, de †-jes. Waarschijnljik omdat de Mexico 1 geen berm heeft. Shoulder zeggen de Amerikanen. Dekt de lading meer. Geen schouder om op te leunen als de nood aan de man is.
Evenwel, ook in deze omgeving maak ik me (nog) niet al te druk. Heeft geen zin. Nadenken is funest. Ga je panikeren, als je weer een kadaver ziet liggen, bedolven door de gieren op het moment dat de Guus eventjes inhoudt vanwege die fucking hitte. Mijn hoofd is zo onbeladen als een zak met veren. Wel een beetje eenzaam, die Mexico 1. Ben al blij als ik voor een militaire post moet stoppen. Geld en drugs bij je, vragen ze dan. ‘Hell yes, kilo Super Skunk en een ongeregistreerde Ruger Super Redhawk 45 millimeter, gekocht voor honderd dollar van een dronken one-tooth in Coldfoot. Heftig ding man. Uitproberen? Een knal dat-ie geeft, wauw.’ Beginnen die militairen een beetje zenuwachtig te lachen. Wat al zei, die Mexicanen zijn vriendelijke mensen. Maar toch, geen straathoeken hier met dolenthousiaste campesinos die je luidkeels aanmoedigen. Laat staan openzwaaiende koelkasten. De gemiddelde Mexicaan hier in Baja heeft geen eens koelkast. Interesseert ze geen fuck wat ik aan het uitspoken ben. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Huh, Alaska wat is dat? La Paz is voor hen al het einde van de wereld. Ben dus op mezelf aangewezen. Mis de gringo’s een beetje. Vinden je een held en staan je in elk gehucht op te wachten met een camerateam. Volkomen terecht.

Nancy
Nee, eerlijk gezegd valt ’t me tegen, Mexico. Je moet weten Guzman, heb hier in de jaren tachtig de deur plat gelopen. Kwam in Puerto Escondido het mooiste meisje van de wereld tegen, Nancy. Ben vijftien keer in Mex geweest, uitsluitend voor haar. Hadden zelfs wazige trouwplannen. Ze is nu getrouwd met een Duitser en woont in een schattig Fachwerkhausdorpje ergens in de buurt van München. Ach, ze maakt het tenminste goed en dat is ook weer wat waard, nietwaar? Weet je wat het is Guzman, heb vaak goud in handen gehad en steeds maar weer kwam het bij de verdomde pandjesbaas terecht. En geen wisselgeld he? Uitgegeven aan tralala.
Mexico na zeventien jaar revisited. Hm, de verwachtigen waren blijkbaar iets te hoog gespannen. En dat valt me continu weer op: ik kan niets verwachten, alleen maar hopen dat de Guus de volgende benzinepomp haalt en dan zien we wel weer. Nee Guzman, moet heel snel van Baja California af. Zo fucking heet en desolaat. Kijk, de eerste cactus is cool, maar als je er tweemiljoenachthonderdvijfennegentigduizendeneen voorbij ziet komen, krijg je toch iets van: kan ’t godverdomme niet wat minder met die cactussen. En het eerste dode paard is heftig (hehe eindelijk weer eens wat actie), de tweede is al wat minder, de derde is ronduit zielig en bij de vierde krijg ik visioenen van mijn eigen bleke botten. Nee Guzman, Deadhorse was een eitje. Als ik mijn reis in Baja was begonnen, had ik onwaarschijnlijk hard om mijn lieve moeder gebruld. Zo hard dat ze voor heel eventjes van haar ster zou komen om me een aai over mijn verhitte bol te geven. Ik moet rapido van dit verdomde eiland af, hoor je me Guzman? In augustus janken de Mexicanen zelfs om de hitte. ‘Ai que calor señor Pablo’ en wissen het zweet met een handdoekje van het voorhoofd. Nooit doen, in augustus een reis naar Baja boeken. Ook niet in september. Wat mij betreft kom je hier nooit. Hoor je me Guzman?
Gisteren was ik in Mulege. Helemaal te gek, puur Mexicaans, zeiden de gringo’s die in Cielito Lindo dag in dag uit hun verdriet in de Blue Bar aan het verdrinken zijn. Zijn weinig mooiigheid gewend. Een gringonized plaatsje. En heet, Guzman, HEET. Verdomd, geen pluizig musje in de dakgoot te bekennen. Alleen al het groeien van mijn teennagels bezorgde me een zweetaanval. Op straat liep ik in slowmotion om laatste beetje vocht in mijn lijf te sparen. Mijn tred zag er best cool uit, volgens mij.
Heilige maagd Maria, de señorita slaat bewusteloos tegen de vlakte! Moet je ook niet doen, te lang aan een zwengel draaien. Is het veel te heet voor.

Fantastische prijsvraag
Het wordt weereens tijd voor een fantaschtische prijsvraag. De vorige (kleppen stellen) is gewonnen door Super Gran, wie anders dan mijn 95-jarige oma te Enkhuizen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wie mij kan vertellen waar deze foto is genomen, verdient een oerromantisch diner in café De Koe, als ik weer in town ben. We sluiten de avond af met een rondje Amsterdam op het nu al legendarische Guusmobiel. Portemonnee niet vergeten aub. Heren, en vooral Joost Overzee, zijn ABSOLUUT uitgesloten van deelname. Oma, en alle andere aantrekkelijke dames, zet ‘m op. (Het antwoord op de vraag vind je vier uploads terug. Het heeft met een tapperij te maken.)

Sponsoren
Greg (li), my manEn nu we toch bezig zijn. Even wat mensen bedanken. En wel mijn Grote Vrienden Greg Field en Robbie Booth. Greg, auteur van onder (veel) meer Moto Guzzi big twins, voorzag mijn motor van een superhilarisch oldschool Corbin-zadel. Maar sinds Alaska heb ik geleerd dat ‘blits’ je niet ver brengt, wel comfort. Robbie my manZetel als een vorst, en niet meer van die enorme gele vulkanen tussen mijn bilnaad. Bovendien gaat Greg me ook de V7 voor een prikkie verkopen. Robbie Booth is niet alleen een bijzonder aimabel mens, ook vrijgevig. Kreeg een cameraatje voor mijn Mac, plus 60 gigabite aan geheugen. En dat kost geld. Wil je me ook sponseren? Dat kan: stort duizend euro of meer op rekeningnummer 442272324 (ABN/AMRO te Amsterdam, tav Paul van Hooff.

PS Openzwaaiende koelkasten. Is dat geen fraaie boektitel, Guzman?
PS In de schaduw van de cactus. Is dát geen fraaie boektitel, Guzman?

En dan nog een enorme trieste mededeling. Heb vandaag een fors bedrag overgemaakt aan de belastingen – inkomstenbelasting 2005. Als zelfstandige moet je dat vooruit betalen. Ik kon ze niet aan het verstand brengen dat ik nauwelijks in Nederland ben. Dat krijg ik hier maar niet uitgelegd dat je in Nederland belasting moet betalen als je reist. Dat vinden ze best gek. Ik ook.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. He paulus eindelijk weer eens een leuk verhaal ,wil je wat van die hitte hierheen sturen,kunnen best wel wat gebruiken !jammer van de fotoos maar die komen hopelijk snel!
  Kus Mir

  According to mir – 07:51 (op 16 Augustus ’05)
 2. Las vandaag stiekem de site van de heer van Hooff. Ben onder de indruk geraakt van zijn documentaire kwaliteiten. Ik mag hopen dat hij met leeuwenmoed deze verhaallijn voortzet. Moge God hem beschermen, ook als zijn hersens koken, in Mexico…

  According to PIgo de Conego – 16:16 (op 16 Augustus ’05)
 3. Ik kon het niet laten Paul, om even te brommen. Het begon zo’n ontieglijk saai verhaal te worden, dat ik me een beetje belazard begon te voelen. Ik bedoel, we maken wel reklame voor je bij iedereen die het maar horen wil, goben!
  Nochtans, een titel? Die is te direkt, moet gekker worden, vager, volslagen existentieel paniekerig, hulp zoekend bij een verloren gewaande oppergodin die je de laatste strohalm tussen je uitgedroogde vingers houdt en je godbetert gaat redden, toen andere hulp uitbleef……
  Koelkasten… gringo!!

  Het is een verscheurde wereld.
  veel mentale kracht gewenst, guus

  According to Guzman – 16:29 (op 16 Augustus ’05)
 4. Nou ik denk dat die Paul zich inmiddels ook knap belazerd voelt. Die onverdroten avonturier, helemaal in zijn eentje op een dertig jaar oude Moto Guzzi (en ongesponsoord nota bene), het ene na het andere gevaar trotserend en daarover na alweer een helletocht, uitgdroogd en tot op de draad versleten helemaal voor nop verslag doet op zijn onvolprezen site en wat krijgt deze geweldenaar – drie (3!) luizige reacties. Ik vind dat wij passieve thuisblijvers met onze onverschillige kantoorbaantjes deze moderne kruisridder een hart onder de riem moeten steken. Paul jongen, je bent een kei van een kerel. Ik ben kei trots op je. Zet ‘m op. Tutti per la patria nostra.

  According to Vicente Guzzi il tres – 02:23 (op 17 Augustus ’05)
 5. Ik ben het helemaal met Vicente Guzzi il Tres eens. Kost het inderdaad nou zoveel moeite om die inspirerende vent even een berichtje te sturen, zodat hij weet waarom hij onder zeer moeilijke omstandigheden, zo lijkt me, deze flitsende site draaiende houdt, terwijl hij waarschijnlijk wel wat anders aan zijn hoofd heeft. Ik was er allang meegestopt. met die site. Wat een doorzettingsvermogen en moed. Ik vond me al een hele vent dat ik vanochtend op weg naar het GAK-gebouw, waar ik mijn armzalige dagen verslijt achter een lullig Compac-computertje, van mijn dagelijkse route door Amsterdam West afweek en een kijkje nam in een Turkse bazaar, ja heus. Dus Paul, houd de vlag hoog en laat je niet kisten, topgozer die je d’r bent.

  According to Eduardo Manolo Herrejon de las Torres Blanco’s – 02:49 (op 17 Augustus ’05)
 6. Ik denk inderdaad dat Paul, wat is-ie knap trouwens, ook wel eens wat op zijn site wil lezen, behalve de spannende verhalen van hemzelf. Dus hierbij een reactie van mij Marijkje. En ik ga mijn stinkende best doen om die prijsvraag op te lossen. Een oerromantisch dineetje, nou daar ik wel oren naar. Jeetje, wat lijkt me dat leuk om op die snelle Honda van jou door Amsterdam te sjezen. Heerlijk. Nou knappe kerel, houd het stuur goed vast en tot in de Koe. Doeii

  According to Marijkje van Vliet – 03:22 (op 17 Augustus ’05)
 7. Vind je het gek dat je brommer pingelt! Benzine met een octaangetal van 92 in het prijsdorp..

  According to Alexander – 08:30 (op 17 Augustus ’05)
 8. Hey Paul! Ongelooflijk man…wat jij allemaal meemaakt! Zit hier op kantoor tijdens mijn eerste bakkie koffie te checken wat voor avonturen je nu weer met de “oude dame” meemaakt.
  Ik ben al blij dat ik 26 Aug. voor een lang weekend naar Duitsland vertrek om met mijn Pa en nog wat makkers de Ducati’s weer de sporen te geven op van die mooie kleine weggetjes. Maar dat valt in het niets bij wat jij meemaakt man! Jij hebt bijvoorbeeld tussen de beren geslapen en ik moet met mijn tripje alleen oppassen voor harige Duitse vrouwen. (Zijn weliswaar ook net beren…)
  Echt leuk om je verhalen te lezen en je foto’s te zien.
  Je hebt genoeg materiaal voor een goed boek!!

  Hou je haaks en geniet er van!
  Gegroet, Robin

  According to Robin Ernste – 09:12 (op 17 Augustus ’05)
 9. Papa Wempe haalt af en toe de Bosatlas erbij om te kijken waar je bent. Veel groeten van hem. En een kus van je zus.
  Liefs Daan

  According to Danielle – 10:06 (op 17 Augustus ’05)
 10. Jeetje wat een verhaal en foto’s weer man, geweldig!! De centen heb ik zelf veel te hard nodig maar mijn ontzag voor wat je aan het doen bent is meer waard dan die euro’s geloof me!
  Ga gewoon zo door zou ik zeggen!

  According to Joe – 10:37 (op 17 Augustus ’05)
 11. Hoi Paul. Mijn man fluisterde dat jouw motor geen Honda is maar een MOTO GUZZI. Stom he? IK dacht dat je gesponsoord werd door een Italiaanse pizzeria. IK heb zelfs de Gouden Gids erop na geslagen, maar ik kon Pizzeria Moto Guzzi nergens vinden. Ook mijn Italiaans kookboek vertelde niets over het pastagerecht Moto Guzzi. Dacht persoonlijk dat het iets met ansjovis te maken had en kreeg er zelfs trek van. Mijn man heeft veel verstand van motoren. Hij rijdt op een Kawasjakie 125cc. Stoer he? Ik durf nog niet achterop. Hij gaat me veels te hard, zo he. Ik vind de prijsvraag wel erg moeilijk hoor. IK heb de hele nacht die upload vier doorgespit, maar ben nog niet veel wijzer geworden. Zelfs mijn man kon er geen garen van spinnen. Is De oplossing misschien ‘bij een benzinepomp’? Kun je misschien nog een aanwijzing geven? Ps, je gaat toch wel door met de site he. Ik vind het een beetje zielig voor je dat maar drie mensen per week op je site komen kijken, terwijl je zo je best doen. Nou stoere motorrijder tot de volgende keer. kus Marijkje

  According to Marijkje van Vliet – 21:35 (op 18 Augustus ’05)
 12. Stoere foto’s stoere verhalen stoere MOTOR en wat een stoere VENT die Paulus,
  het ziet er allemaal goed uit man geniet iedere keer maar weer van je verhalen je ziet er ook goed uit ondanks de vele kilometers die je maakt,de Guz houd het ook lekker goed nog steeds geen klap verkeerd Paul?
  Het gaat niet lukken om die kant op te komen, ga met boU in Nov naar Thailand.
  O ja nog bedankt voor het sturen van wat hite vanuit Baja het is hier nu ook eindelijk lekker thanks man.
  groeten Harry en Bep
  ps ook van boU

  According to Har – 21:39 (op 18 Augustus ’05)
 13. Dag Marijkje. Goh je man rijdt op een KAWASAKI. En een 125 cc nog wel, toe maar. Laat hem wel een beetje voorzichtig zijn. Die apparaten gaan venijnig hard. Nee, de oplossing is niet bij een benzinepomp, hoewel er indredaad niet veel op af te dingen valt. Je ziet inderdaad een benzinepomp. Maar WAAR staat die benzinepomp, beste Marijkje. IK vind het wel een beetje teleurstellend dat je getrouwd bent Marijkje. Even goede vrienden. Daarom nog een kleine aanwijzing. De benzinepomp staat in AMERIKA. Nou, hiermee moet je uit de voeten kunnen. Dag,

  Paul

  According to Paul – 21:41 (op 18 Augustus ’05)
 14. Hallo Paul , ik begrijp dat het nu een periode van afzien is. de hitte, de kale vlakte en het zweet. Als het geen angstzweet is dan is een natte bilnaad niet erg toch?
  En dan de belastingen, dat ze je toch nog in de gaten houden en je weten te vinden daar (het zijn echt onverbiddelijke speurneuzen), maar iedereen heeft daar mee te maken en laat dat de pret niet drukken.
  Geniet van alle indrukken die je opdoet tijdens je reis want dit is toch niet voor iedereen weggelegd en menig is stinkend jaloers op je dat jij deze uitdaging bent aangegaan ondanks het afzien.
  Met Bou gaat het goed.het is niet meer goedgekomen maar hij heeft weer andere interesses en zit op dit moment in Italie.
  Paul het is nog een eindje rijden maar Costa Rica moet ontzettend mooi zijn. Bou is daar een paar jaar geleden geweest en heeft het daar erg naar zijn zin gehad. en het zag er ook wat groener uit dan waar je nu bent.
  Keep on rolling Paul en verzorg je guusje goed, dan gaat het zekerlukken.
  Ik krijg net een mededeling dat het trojaans paard virus mijn computer in wil en dat wil ik niet dus ga ik stoppen. We love you. B en B

  According to B en B – 09:43 (op 19 Augustus ’05)
 15. hallo Paul,

  We hebben al heel vaak op je site gekeken en nu dan eindelijk maar eens een berichtje plaatsen! Man, wat een avontuur!!! Ik zie je hier nog je plannen vertellen op de bank en zo te lezen is je droom behoorlijk uitgekomen. echt hartstikke leuk! groeten van de xt-man (en vrouw) uit bloemendaal!

  According to Ruben en Gaby – 19:35 (op 19 Augustus ’05)
 16. Paul is het bij de golden gate in de buurt waar je staat op de foto?Ik zie iets roestigs op de achtergrond.Hoop dat ik win!!!!kus van Mir

  According to mir – 21:47 (op 19 Augustus ’05)
 17. Hoi Paul. Nou mijn man Frans en ik zijn weer de hele nacht opgebleven. Bedankt nog voor de tip. We zijn heel wat aan de weet gekomen. Amerika is best een groot land en via het internet kwamen we erachter dat er 48.567 benzinepompen staan, de Shellpompen niet meegerekend. Gokje, New York?

  According to marijkje van Vliet – 23:36 (op 19 Augustus ’05)
 18. He bro….tja, ik vond dat “ gedoe” in L.A. ook iets te veel van het goede. Zo’n reis is natuurlijk afzien en jezelf meerdere malen tegenkomen. M.a.w. endurance, famine, starvation, nearly death experience etc.. horen standaard ingredienten te zijn op zo’n trip. het is natuurlijk geen “ walk in the park” . En zeg nu zelf: wij smullen natuurlijk van het avontuur en daar hoort spanning bij. Mijn avontuur bestaat de laatste dagen weer uit verhelpen van overstromingen, water lekkage en het bekende hak, boor en breekwerk. Maar ik ben wederom bijna klaar.
  He keep up the good work en vaya con dios

  According to Peter – 11:33 (op 20 Augustus ’05)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *