Us Peer vertelt

Guys, Peerke neemt het even over van me. Wat foto’s volgen later.
Helaas. Door ´n kleine miscommunicatie had ik de Ruta del Ché gemist. Achteraf gezien moest het gewoon zo zijn. Wellicht had ik het grootste deel van de route moeten lopen, ipv bij Hermano Paulus achterop de fiets. Het was afzien geweest voor de boys. Totaal afgepijgerd (maar voldaan) zag ik ze zaterdagavond El Florín binnenkomen. Krijg nu dus een herkansing. Voor mij de eerste keer in m´n leven achterop een fiets met hulpbron. Heel luxe over geasfalteerde wegen: retourtje Peru. Bij Paul´s huis aangekomen zag ik twee motorfietsen geparkeerd voor de deur staan. Die waren van Melvin en Coco, de voorzitter en vice-voorzitter van de Motoqueros Legendarios de Sucre. Kwamen ons goeie reis wensen en zouden ´n stukje met ons oprijden. Coco zelfs tot aan Yotalla, het eerstvolgende dorp richting Potosí. Van hem had ik zijn butsmuts en motorlaarzen geleend. Voelde me zowaar al ´n beetje Motoquero. Als bevestiging hiervan, kregen Paul en ik een leren armbandje omgeknoopt. Blijkbaar een belangrijk ritueel, want er werd ´n heel verhaal bij afgestoken.

Zowel Paul als ik hebben de weg tussen Sucre en Potosí diverse keren afgelegd en het is (en blijft) ´n gewéldig mooie route. De weg slingerd zich door het landschap omhoog en weer omlaag met regelmatig schitterende vergezichten. Bergen en diepe dalen. Uiteindelijk stijg je van zo´n 2.600 naar ruim 4.100 meter. Zelf heb ik weinig verstand van motorfietsen, maar weet wel hoe een motor dient te lopen. De Guzzi heeft er écht zin in en loopt fantastisch. Beladen met twee man en beetje bagage lijkt ´ie de bergen met gemak te bestijgen. Volgens Paul heeft Guusje de afgelopen jaren zelden zo mooi gelopen als nu. Hij kan er bijna niet over uit. Ook op deze hoogte schijnt ze daarvan weinig last te hebben. Ergens in het centrum van Potosí brak de koppelingskabel. De reparatie hiervan was voor Paul ´n fluitje van ´n cent en we konden dus weer op weg. We wilden proberen om Challapata te bereiken vóórdat het donker zou worden. Een afstand van iets meer dan 200 km. Echter, het werd sneller donker, dan we wilden. Op deze hoogten is het errug koud. Zeker als je daarbij ook nog een straffe wind op de kop hebt. We vonden onderdak in een gehucht in de middle of nowhere. Op de bedden lag een zak met stro en dit moest dienen als matras. Keihard was dat ding en van slapen kwam niet veel terecht. Bovendien was het hartstikke koud. Onder één van de bedden had ik een ouderwetse pispot zien staan, maar had er verder geen gedachten bij. Totdat… totdat ik naar de wc moest. Men had simpelweg de deur naar de trap naar beneden op slot gedaan! Kon dus niet naar de wc en wilde eerst uit het raam gaan hangen. Maar daar had Paul de Guzzi geparkeerd. Dus niet zo´n goed idee. En om heibel te voorkomen heb ik toen maar het potje gevuld. En Paul ook trouwens.

De Alti Plano is een uniek stuk natuur. Hooggelegen en zoals de naam al zegt: het is behoorlijk vlak en de wegen zijn lang en kaarsrecht. Paul bukt zich zo af en toe en dan krijg ik de volle laag. Hoewel dik aangekleed, is het een felle en vooral koude wind, die dwars door je heen dreigt te gaan. En dat recht op kop en over een afstand van ruim 500 km. Rustig cruisend over de Alti Plano tussen Oruro en La Paz, geniet ik van het bijzondere landschap. Het valt me wel op, dat er giga grote meren zijn ontstaan. Er is de laatste weken errug veel water gevallen. Het riviertje, waar we ´n hele tijd langsrijden, is in een kolkende en woeste watermassa veranderd, om te eindigen in één van de grote meren.

Plots hangt Paul in de remmen en fors ook! Het gebeurd wel vaker dat hij moet afremmen voor bv overstekende Andeskamelen, die hier in onnoemelijk grote aantallen rondwandelen. Maar nu is het anders. Lijkt wel op een noodstop! Ik kijk langs hem heen en zie dat Guusje de wegberm al verlaten heeft en nu op het laatste en héél smalle stukje zandberm rijdt. Nog iets verder en het gaat zeker ´n meter naar beneden. Wat me echter (bijna) een hartverknettering bezorgd is, dat ik een grote touringcar recht op ons af zie komen. Welke onbenul haalt het in z´n hoofd, om vlak vóór een bocht met nul overzicht met een volle bus een andere bus in te halen??? Ongelofeloos!!! Het zou me niet verbazen, als die achterlijke gladiool dronken achter het stuur zit/zat. Wie anders haalt het in z´n stomme kop, om zoiets te doen? Stel eens voor dat wij met de auto zouden zijn geweest. Je zou geen kant opgekund hebben en een frontale botsing zou het gevolg zijn. Maar gelukkig is Paul een héle goeie en ervaren piloot. Hij weet de motor overeind te houden op deze ongeveer 15 cm smalle zandberm!!! Petje af hoor!

Zo´n 50 km vóór La Paz gebeurdt een soortgelijk iets. Ditmaal een taxi, die ons op ´onze´ weghelft tegemoet komt. Seinend met z´n lichten komt ie recht op ons af. Alsof hij zeggen wil: ga aan de kant, ik wil er door. Wij moeten maar zien, waar we blijven. Gelukkig is het ditmaal op een recht stuk weg en zien we het al ´n beetje aankomen. Ik ben dankbaar, dat er ook hier dat smalle stukje zandberm is. Het zorgt voor onze redding. Wederom behoedt Paul´s stuurmanskunst ons voor een desastreuze afloop. Wat heb je er acherlijk volk tussenzitten zeg! Respectloos, maar vooral onverantwoordelijk!

En dan rijden we via de Autopista La Paz binnen. Het is telkens weer een adembenemend uitzicht, om de stad in het dal te zien liggen. Mensen houden van La Paz. Of niet! Iets daartussen heb ik nog nooit gehoord. En dan ben je plotseling onderdeel van die mierenhoop. Niet alleen kwa mensen. Ook het verkeer is een chaos. Bovendien zijn er protesten aan de gang en dat is niet bevorderlijk voor de doorstroming. Paul kent de stad beter dan ik en redelijk snel zijn we, waar we willen zijn. Blij dat we er zijn, want 500 km is toch ´n hele ruk en je zit de hele tijd in dezelfde houding. De Alti Plano mag dan wel een interessant landschap zijn, het is tevens medogenloos. Er staat bijna altijd (felle) wind. Onze eerste stop in La Paz is Sol y Luna, een bar/restaurant in het centrum, waar Nederlandse Carla de bedrijfsleider is. Een héél leuk weerzien na bijna ´n jaar en weer veel om bij te babbelen. De koffie zorgt dat we snel weer opgewarmd zijn. Roos, hele vette knuffel van Paul en mij en groetjes aan Juan

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Leuk stukje maar het het is wel kenmerkend voor de trend hiero, dat Paul het nu al van gast schrijvers moet hebben!

  Anyhow, je moet eens in Asia gaan rijden met een motor, daar kwam ik al jaren geleden heel snel achter dat er een pikorde in het verkeer is waarbij bussen en vrachtwagens boven aan staan, die gaan en mogen overal inhalen, de rest past zich aan, dan komt de auto vervolgens een hele tijd niets en dan pas de gemotoriseerde 2 wielers, gelukkig dat ik de eerste keer op een offroad motortje reed want die had ik echt ongewild nodig!

  Zo meiden, eind deze maand met Enduro krek Toine van Dijk een dag offroaden in Broabont, eind April met de Duc op Croix et Ternois circuit in noord Frankrijk rond racen en zojuist geboekt 24 mei op Franchorchamps met de duc, dat is een mega geil circuit!!!!

  According to Roy – 09:58 (op 09 Maart ’09)
 2. Leuk stukkie Peer / Pablo…….

  Ik mis de foto’s,dus wacht af.Gisteren nog even op de Laverda.Kan me nog steeds geen motor voorstellen die meer motor is dan een Laverda(zoals onze lieve heer ooit bedoelt heeft)……

  Ari laverdi

  According to Kees – 20:44 (op 09 Maart ’09)
 3. Nou Kees die motor is er wel degelijk hoor en heet Ducati heh heh, al heb ik zaterdag ffies op de Zundapp 125 luchtkoeler 2-takt rond getokkeld, is toch erg geinig maar moet gezegd een Laverda is ook erg fraai!

  According to Roy – 08:30 (op 10 Maart ’09)
 4. In Griekenland hebben oo de bussen eerste keus voor wat betreft kruispunten en weghelften, en daarna de taxi’s. Maar zo bont als in Z-Amerika maken ze het niet. Geen wonder toch, dat er af en toe eens een hele bus het ravijn in dondert!

  Inderdaad wel wat bevreemdend dat Paul het roer op zn eigen site uit handen genomen heeft, pure gemakzucht. Fijn dat Peer een beetje meer info geeft. Bedankt man.

  Spa heeft een geweldig circuit, denk dat ik die zondag eens een kijkje kom nemen SR!!! In welke bocht zal ik gaan staan voor de beste foto/film?? Eau Rouge is wat saai denk ik, misschien Stavelot?

  Zeg Harkepoot, wat bedoel je met die spijkertaal?

  Grtz Dames

  According to Luc – 15:11 (op 10 Maart ’09)
 5. Aaah Har, was dat ff vergeetuh, ja, ja, was dat alles?? 1 Fles wijn en een paar citroenen? En dat met de hele familie…. Wat een armoede!!

  According to Luc – 15:17 (op 10 Maart ’09)
 6. Ik heb nog ergens wat foto’s dat ik Raidillon opgeknald kom, is erg fraai hoor met dat hoogte verschil, eau rouge is de geilste bochtencombi die ik ken, je moet als het ware met je rechterschouder de betonmuur aantikken op het rechte eind voordat je eau rouge in gaat, dan pak je die linkerrechter goed, kan geen 8 baan tegen op het gevoel wat je daar hebt. Omdat je zeg maar door een kuil knalt gaat je fiets geheel in de vering en dan moet je naar rechtsboven zien te sturen! Stavelot is een mooi punt, maar ook Bruxelles is een fraaie doordraaier (180 graden) en natuurlijk La Source, maar daar is dan de snelheid er helemaal uit! Ben benieuwd hoe de nieuwe chicane is, die was er paar jaar geleden nog niet! Zorg je wel dat je een snelle lens bij je hebt Luc, want ik ben zo voorbij geflitst!!!!

  According to Roy – 16:00 (op 10 Maart ’09)
 7. Asjemenou, nog gevonden ook die pics, let wel dames en meisjes, dit was dacht ik mijn 2e trackday ooit, dat kun je wel zien aan mijn houding, verschil met een pic een paar posting hier geleden, en ik reed daar nog op mijn 748…….
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-6BKLLX..
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-WU6MBU..
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-RXVFCKCN.jpg

  According to Roy – 16:13 (op 10 Maart ’09)
 8. Zie je wel, die foto in Eau Rouge is de dufste van het stel, hoewel die bocht inderdaad de gaafste is. Ik zal eens kijkuh of ik mn dochter meekrijg naart circuit, die is in opleiding voor fotografe en ze kan heeele snelle plaatjes schieten..!!!

  According to Luc – 18:19 (op 10 Maart ’09)
 9. Zo, na weken afwezigheid ben ik er weer. Moet de hele dag telefoontjes van Luc beantwoorden, he he he.

  Die Peer schrijft inderdaad best behoorlijk. Is het geen idee als hij dat boek van Paul gaan schrijven. Hoeven we niet tot 2019 te wachten.

  Gaaf Roy dat je in die bochten gaat hangen. Wil graag de foto’s van Luc zien. Voor mij zit er by the way niks sportiefs in. Na m’n gekneusde rib heb ik nu een ontstoken achillespees en overgevoelige kuitspieren. Ging even een stukje hardlopen om wat stress uit m’n lichaam te krijgen. Nu hink ik als een zwerver met slepen been door Mijn Mooie Mokum.

  Roy, ik ken je niet, maar ben jij dit toevallig met je Zundapp 125?

  According to martijn – 21:16 (op 10 Maart ’09)
 10. Ik loop niet alleen als een zwerver, ik schrijf ook als een zwerver. 3 spelfouten in m’n vorige bijdrage. En dan ook nog een link met foto vergeten. Dus nogmaals Roy: ben jij dit?
  http://www.zuidwestnieuwsonline.nl/image..

  According to martijn – 21:47 (op 10 Maart ’09)
 11. Ja, best lekker dat Peer het roer overneemt. Hij doet tot aan Sucre verslag. Heb deze weg al zo vaak gereden. Heb er niets zinnigs meer over te vertellen. Bovendien vind ik het wel aardig om iets te lezen over mijn passagier die voor het eerst achterop de motorfiets zit. Het is wel de laatste keer dat ik met mijn motor zo de grens overga. Het is me te duur, de motor loopt voor spek en bonen en het is me te link. Dat met die bus zal ik niet snel vergeten. Stelletje godvergeten kuttuig die buschauffeurs hier. In Anal had ik hem aangeklaagd voor poging tot doodslag, ongelogen. Nu dus weer in Copacabana. Twee daagjes in Puno geweest, lang zat. Mis mijn mannetjes.

  According to Paul – 23:33 (op 10 Maart ’09)
 12. Nee Martijn dat ben ik niet, ten eerste is dat ding spuuglelijk gespoten (volgens mij ADO Den Haag kleuren?) en ten tweede is dit een waterkoker (waterkoeling) die zijn niks waard, heb ik ook nog liggen. Ik heb een luchtgekoelde cilinder erop, alleen als die cilinder met waaierkop kost 1000 euro, worden een beetje schaars. Maar het model ansich is wel gelijk aan de mijne, zal er tzt hier wel wat plaatjes van posten bij gebrek van picjes eigenaar dezes blog!!!!!

  Maar grappig Paul, nog niet zo lang geleden schreef je dat je geen klik had met je koters…..

  According to Roy – 08:21 (op 11 Maart ’09)
 13. Super om je verhaal te lezen, Peer! Ik herken je meteen! Meeslepend, vooral wat betreft die bus…damn! Ik heb ook vaak mijn hart vastgehouden op de Boliviaanse wegen…Nou goed, als jullie maar weer veilig thuis komen. By the way: Voelt het weer als ‘thuis’ voor je? Ik weet nog dat we een klein jaar geleden in Sol y Luna afscheid namen. Met Lotties – zo ziek als een hond! Was toen weer als vanouds, gezellig. Ik kom zeker terug. En hoe zijn de mannetjes van Paul, Peer? Vast mooi. Santiago lijkt veel op zijn ouwe, nietwaar?
  Het gaat jullie goed. Doe voorzichtig en maak ons blij met wat mooie foto’s!
  xxx Roos

  According to Roos – 14:28 (op 11 Maart ’09)
 14. “Ik mis mijn mannetjes” !!!! Dat we dat nog mee mogen maken Paul! Erg leuk. Binnenkort de verjaardagsstoel weer versierd met slingers?
  Het motorrijden lijkt me eigenlijk toch niet zo leuk in Bolivia als ik dat zo lees. Het is toch fijner om een natuurlijke dood te sterven lijkt me. En dus lekker rustig rond te tuffen. Wat ga je dan met je fiets doen Paul? Invoeren?

  Voor Martijn wordt het langzaam tijd om eens definitief op de motor te stappen. Dat is een heel geschikt “sportief” vervoermiddel voor uitgerangeerde middelbaren. En je kunt je ook niet zo snel blesseren want je hoeft zelf niks te doen! Misschien je hand verdraaien als je aan te gashandel zit te pulleken 🙂 Whahahahaha!!!

  According to Luc – 17:51 (op 11 Maart ’09)
 15. Nog altijd in La Paz. Fijn hoor, zo’n grote stad, al lonkt Sucre, Roxana en mijn mannetjes. Heb veel aan ze moeten denken de laatste dagen. Ze zullen wel weer een centimeter zijn gegroeid. Verlang nu al naar de glimlachjes op hun gezicht. Begin ik een beetje weeig te worden? Yep. Ze zijn zo mooi en geinig. Zal snel weer eens wat foto’s van ze plaatsen. Waarschijnlijk morgen in Oruro en dan door naar Sucre. Weer over de dodenweg. Daar knallen toch geregeld bussen op elkaar, twintig doden is dan niks. Geloof werkelijk dat het Peer en mijn tijd nog niet is. We hebben het nog geregeld over de bus gehad. Ik kan niet meer met dit soort verhalen thuiskomen. Wil de motor een conserveren. Niet meer van die borderruns. Als Peer en ik in Sucre zijn heeft de Guzzi, inclusief de Che-rit, weer drieduizend kilometer gelopen, en goed. Loopt toch wel zo mooi de laatste tijd. Heb voor het vertrek de carburateurs eens schoongemaakt. Kan ik iedereen aanbevelen. Zat me toch een berg zand en water in. Vandaar al die knallen uit de uitlaat. Voor de rest heb ik zin om te schrijven. Nog een paar dagen en ik ben alweer 45, en Kees ook, evenals Thomas. Vier jaar uit Anal. Dat mag ook gevierd worden.

  According to Paul – 21:32 (op 12 Maart ’09)
 16. En ik word dit jaar 43. Of 33. Of misschien wel 23. Toen reed ik nog op een Zundapp GTS 50. Opgevoerd tot 80 km p/u. Maar nooit aan de motor gegaan Luc. Je brengt me overigens wel op een idee. Vind het alleen een beetje eng om echt hard te gaan…

  Overigens zat ik vandag met m’n neus in de terroristische dreiging in Amsterdam. Had een afspraak met Magnum ijs voor een Hyves actie. Zij zou om 20.00 uur naar het concert van The Killers gaan, en wij zouden het concept presenteren om 17.00 uur.

  Door bommengevaar ging dat dus mooi niet door. The Killers en Copy Commando …. dat vraagt natuurlijk om moeilijkheden.

  We hebben daarom maar snel in een hip restaurant bij Amsterdam Amstel afgesproken. En… de klant vond het concept een killer. Mooi!

  Hoop verder dat alles goed met jullie allemaal gaat en maak er wat moois van. Elke dag!

  According to martijn – 21:59 (op 12 Maart ’09)
 17. jeetje Paulus 45…..

  According to Barb – 09:46 (op 13 Maart ’09)
 18. Wat een ouwe zak, ben ik nog een jonge god met mijn 43………..

  According to Roy – 11:07 (op 13 Maart ’09)
 19. Gaan we nou allemaal onze leeftijd opbiechten?? Whahahaha, nergens voor nodig toch, volgens mij is iedereen ongeveer even oud…
  Hey, wat zeg me nou Paul, conserveren, betekend dit dat je je fiets als standbeeld gaat gebruiken? En er dus niet meer op rijden?
  Leuk dat je je mannetjes zo mist, inderdaad tijd voor foto updates, bewegen ze al, bedoel, iets van kruipachtige bewegingen..?? Rots uitgeput? Of begint het al te wennen??

  Grtz en wees voorzichtig Paulus!!

  According to Luc – 12:01 (op 13 Maart ’09)
 20. Nou hier dan wat nostalgische foto’s en ik weet zeker dat er wat 40-50tigers hier zullen verzuchten van ohja…..
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-4LBT6A..
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-PFJZM6..
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-IKURQO..[
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-GOKUIXKV.jpg
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-FTHWPBBX.jpg

  En ja niet in concours staat, zeg maar zoals je hem als nieuw overgespoten zou krijgen in Boliland, maar het is heerlijk om, potje op, met dit fietsie rond te knetteren, ja ook gij Brutus, jeugd sentiment! dus ik voel me weer als een 16 jarige Luc!!!!!!!

  According to Roy – 12:17 (op 13 Maart ’09)
 21. Whahahaha!!! Het is wel een mooi brummerke hoor!
  Op mijn middelbare school waren brommers vieze stinkende herriefietsen voor kinderen die van buiten de stad kwamen, de dorpen waar de brommers vandaan kwamen waren ordinaire dorpen en de dorpen van waaruit de kinderen op de fiets kwamen waren nette dorpen. Ik hoorde bij de anti-brommer kinderen en ging liever op mijn fietsje door de bossen naar de plassen om te zeilen.
  Ik woonde tegenover die school, die overigens laatst nog op tv was bij ‘het mooiste meisje van de klas’ en ik liep dus altijd naar school, pak hem beet 50m, 3 x raden wie er altijd te laat was… Laatst op tv waren er beelden van pak hem beet 30 jaar oud, de fietsparkeerplaats VOL met brommers als jou Zundapp SR, als je nu bij dezelfde school kijkt staat er bij geen enkele brommer meer!

  According to Luc – 15:36 (op 13 Maart ’09)
 22. Ook niet van die rijdende plastic toiletpotten? volgens mij noemen ze die scooters. Ach brommers, ik sleutelde er meer aan dan dat ik er op reed. Maar waar hebben we het nu over, dit is een volwaardige motor met wel 125cc, 17 pk en als je plat op de tank ligt moet ie de 120 halen!

  According to Roy – 17:04 (op 13 Maart ’09)
 23. Geef mij maar m’n Powerflex plank (rood, San Diego) met Lazer trucks en die oranje Kryptonics streetwheels…

  Iemand nog naar de beurs geweest in Utrecht? En wat was de verrassing?

  Maar hey Luc, dat verhaal van jouw herken ik wel, ik had een doortrapper!

  According to Thomas – 04:25 (op 14 Maart ’09)
 24. Dat zijn dan veel euri per pk SR…. Hoe is het met de fotograverij Thomas??

  Ik heb groot nieuws Paul, mn vriendinnetje is zwanger! Misschien kan je alvast wat spul dat je niet meer nodig hebt mijn kant op sturen….

  Zijn er nog meer zwangere bloggers? Wordt zo langzamerhand een exte baby-blog!

  Grtz

  According to Luc – 11:17 (op 14 Maart ’09)
 25. Leuk Paul,

  Nu ook al brommer verhalen.Roy,ik vind jouw brommer tof en doet me met vreugde denken aan de brommer tijd.Paul en ik hadden allebei een Tomos met hoog stuur (recht) en dan je zadel lager en naar achter.Harry bereed een puch.Was toch wel lachen.Soms gebeurde er ook wel eens niets stoms. Andere keer zwaaide Paul(afgeleid) naar een meisje terwijl Harry al remde.Boem.En daar lag er weer een.
  Ondergetekende was op vakantie in Portugal en maar zeuren over z´n brommer.Bij thuiskomst gelijk brommeren en milkshake halen bij pompe.De milkshake haalde ik niet eens want ik lag al op straat(even zwaaien naar iemand)Brommer stuk en balen.
  Gelukkig zijn we nu wijzer!?!?!?
  Bijna 45 en nog steeds een beetje maf.
  Allemaal een fijne dag en vergeet Paul z´n verjaardag niet(donderdag)

  Arilaverdi……..

  According to Kees – 20:43 (op 14 Maart ’09)
 26. Zelfs ik kan nu eindelijk meepraten, reed op een opgevoerd puchje hahaha maar dat is natuurlijk niet stoer!
  Luc van harte jongen!

  According to Barb – 21:23 (op 14 Maart ’09)
 27. He Luc, van harte man. Vruchtbare atmosphere in Griekenland??
  Wanneer is het zover?

  was zelf nogal Kreidlergek, maar ook heel veel andere brommers hoor, Puch Tomos JLO Flandria en nog wat andere..

  According to nico – 14:31 (op 15 Maart ’09)
 28. Sjeezus Luc, ik geloof dat ik je moet feliciteren maar snap niet dat je voor de 2e leg gaat, weer dat gezeul met huilende babies die gevoed, verschoond en gewiegd moeten worden…… maar veel geluk, plezier en gezondheid voor jullie 3tjes (of 4, 5 6)

  According to Roy – 16:28 (op 15 Maart ’09)
 29. Ik denk dat ik er nu een stuk relaxedter mee om kan gaan SR… En inderdaad 4 want ze is zwanger van een…..tweeling! Dat was een hele verassing…. Twee eiig trouwens, dus niet 2 van die klonen zoals Paul heeft.
  Ik was al een jaar of 19 toen ik voor het eerst op een brommer zat, het ding was niet voorruit te branden en het enige wat ik er leuk aan vond was dat ik vooruit kwam zonder wat te doen. Verder had ik er vooral hobby aan om met mn racefiets in het wiel van een brommer te gaan hangen en dat kilometers lang vol te houden, erg irritant waarschijnlijk, zeker gezien de reacties die ik daarop kreeg…maar ik vond dat vooral grappig en het scheelde een hoop energie. De eigenaar van die enige brommer waar ik ooit op gereden heb was een huisgenoot die als motor een Guzzi V750 had, net zo’n ding als Paul en precies in dezelfde kleur.

  Trouwens Nico, duurt nog wel ff is nu 10 weken.

  According to Luc – 16:43 (op 16 Maart ’09)
 30. Hé Luc, van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap en ´n hele prettige tijd gewenst.
  Begrijp ik het goed, dat jullie jezelf oud voelen…? En dat nog maar halverwege de 40? Zal ik maar zwijgen!
  Paul en ik zijn sinds gisteravond (zondag) weer terug in Sucre. Geweldige trip van ruim 2.000km. Hoop mijn verhaaltje zo snel mogelijk af te hebben. Leuk dat m´n eerste stukje goed is ontvangen. Ben tenslotte geen schrijver, zoals Paulus.
  Groeten aan iedereen, Peer

  According to Pedro – 18:32 (op 16 Maart ’09)
 31. Ja, Roos, Sucre voelt als thuiskomen. Telkens weer. Hoewel in een vroeg stadium, loop ik momenteel met plannen rond om iets te gaan beginnen in Bolivia. Wellicht in Coroico. Zit te denken aan een hostel! Allemaal nog heel prematuur, maar wie weet.
  De mannekes van Paul en Roxana… het zijn schatjes om te zien. Hoop dat Paul snel wat foto´s gaat plaatsen. Kan iedereen meegenieten.
  Groetjes, Peer

  According to Pedro – 18:42 (op 16 Maart ’09)
 32. Gefeliciteerd Luc met die kleine die er straks uitkomt. Ik kan niet wachten op al die verhalen van je. Kunnen we het eindelijk weer over zinnige dingen hebben, muchachos!

  According to martijn – 23:09 (op 16 Maart ’09)
 33. Ik was dit wknd in het westen des lands, ook nog ff in de Zilk Paul, was op speurtocht naar bloemen… Alleen crocussen gevonden. Maar uhh, de weg tussen de Zilk en Aerdenhout zat vol uitdagende bochten, toch wel leuk! Moest eraan denken dat je die weg wel vaak genomen zult hebben op een motor, hmmm. Helaas mag je overal maar 60km per uur als je geluk hebt en is er van een lekker bochtje nemen geen sprake meer… Gisteren bij Bloemendaal naar de zee geweest, heerlijk!!! Ja, dat mis je in Limbabwe natuurlijk 🙁

  According to Luc – 10:26 (op 17 Maart ’09)
 34. Hee wat leuk Luc dat je in de buurt was! Had gebeld. Gefeliciteerd met zwangerschap. Ennnn is Kees niet jarig vandaag…

  Zusje van Paul

  According to Daantje – 20:21 (op 17 Maart ’09)
 35. Ja, Kees is jarig. 45. Dat word ik over twee dagen. Kees, amigo mio, dat je maar pas op de helft mag zijn, en een hele mooie dag toegewenst. Ga je ff bellen. Jongens ben druk bezig om van Amerika toch iets moois te maken. Daar begint het op te lijken. Over twee dagen door naar Mexico dat al aardig in de steigers staat. Begint dus wat te worden, allemaal. Daarna zal ik mijn site eens van nieuw leven voorzien. Lator. BTW Thomas is 20 maart jarig. Kees, Ik, Thomas, binnen vier dagen en alle drie 45. Mooi.

  According to Paul – 21:54 (op 17 Maart ’09)
 36. Gefeliciteerd allen met uwe 45 jaren…!!! En uhh Daantje, kheb geen tel nrs van jullie allemaal en uhh, kwas samen met mn vriendin en haar moeder! Vandaag voor een echo geweest en mijn kroost beweegt als een gek! Dat belooft wat…

  According to Luc – 16:39 (op 18 Maart ’09)
 37. Ja zeg Luc wat dacht je van vragen! Bar woont ook in de buurt.
  Paulus GEFELICITEERD alvast ouwe…
  Ben morgen weg, lang weekend naar Chamonix met werk. Vandaar nu al mijn felicitaties. Geniet van je dag. Geniet van Sebastian en Santiago en Rox.

  Kus van je zus..

  According to Daantje – 22:41 (op 18 Maart ’09)
 38. Ja jongelui,net 45 geworden,Paul is morgen aan de beurt.
  Ja Luc,alle wegen naar De Zilk zijn de moeite waard.
  Tussen Aerdenhout en De Zilk reden we vroeger in 3 of 4 minuten.Toen was er nog geen 60 KM regel.
  Ook nog eens samen met Paul op 2 ktm´s elkaar daar achterna gezeten.Was toch wel leuk.Paul alvast van harte gefeliciteerd. Over 2 uur ben je hier jarig.
  Hieperdepiep….Hoera

  Groet…

  According to Kees – 22:47 (op 18 Maart ’09)
 39. Goh zeg, ik let even niet op en er komt weer een tweeling eraan! Gefeliciteerd Luc en je Griekse godin!
  Kees, van harte met je 45 jaren! Hebben we dan toch maar weer gehaald he!
  Paul ook gefeliciteerd natuurlijk! Ik zal een mojito op je drinken!
  Uh, ben ik niemand vergeten?

  Grtz allemaal!

  According to Thomas – 23:36 (op 18 Maart ’09)
 40. Hey Paulus, Gefeliciteerd met je verjaardag ouwe jongen, gelukkig leef je het leven van een jonge god!
  xxx Bar

  According to Barb – 09:09 (op 19 Maart ’09)
 41. Oh blijkbaar is Paul vandaag jarig, nou beterschap, dat je maar ooit een volwassen god mag worden.

  Mojito Thomas, nog nooit van mijn leven gedronken, onlangs stelde iemand het voor dus ik vraag aan de barman, 2 mojito’s, stond ie me bedenkelijk aan te kijken en na een tijdje, heb niet alle ingredienten daar voor……nouja…..

  According to Roy – 10:05 (op 19 Maart ’09)
 42. Ja, ik ken die smoes van het niet hebben van de ingredienten… en dan stellen ze een caipihinra voor… kunnen ze het niet eens behoorlijk maken want ze hebben niet alle ingredienten! Nou vraag ik je! Ze verwarren de Cachaca altijd met rum. Onvergeeflijk!

  Wikipedia:

  De Mojito is een Cubaanse drank van rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt met veel ijs. De cocktail vindt, net als de meeste op rum gebaseerde cocktails, zijn oorsprong op Cuba in de 2e helft van de 19e eeuw. De Mojito was van origine bedoeld als medicijn, maar werd in de tweede helft van de negentiende eeuw al snel populair onder de piraten van het Caribische gebied. En niet alleen als medicijn. Tegenwoordig is de Mojito in het uitgaansleven vooral populair om zijn verfrissende smaak.

  De schrijver Ernest Hemingway stond erom bekend dol te zijn op deze cocktail.

  Variaties zijn er voldoende door het spuitwater te vervangen door bijvoorbeeld cocossiroop of bosbessensiroop. Een bekende variatie is een Mojito Venezolano, een Mojito op Venezolaanse wijze, waarbij twee aardbeien met de rietsuiker, limoen en munt worden fijngestampt. In plaats van aardbei kunnen ook andere soorten zacht fruit gebruikt worden, zoals sinaasappel en passievruchten. Door toevoeging van vruchtensiroop wordt de vruchtensmaak wat versterkt. Door in plaats van spuitwater champagne te gebruiken, ontstaat de variant Mojito Royal.

  Saludos!

  According to Thomas – 10:29 (op 19 Maart ’09)
 43. Ok dan, hier nog even de Caiparinha:

  De Caipirinha (van caipira, boer of plattelandsbewoner in het Portugees) is een Braziliaanse cocktail die bestaat uit limoen, Cachaça, ijs en suiker. Het maakt deel uit van wat de Brazilianen “batidas” noemen; drankjes of cocktails bestaande uit fruit en cachaça.

  Caipirinhas moeten in principe één kop per keer gemaakt worden aangezien het moeilijk is om uit een grote kan in verschillende glazen evenveel van elk ingrediënt te krijgen. De limoen wordt als eerste in stukjes gesneden en in de beker gestopt. Vervolgens doet men er één of twee grote theelepels bruine suiker bij, afhankelijk van de persoonlijke smaak. Vervolgens worden de limoenen, in de beker, uitgeperst zodat het limoensap zich met het suiker vermengt (hiervoor bestaat speciaal houten gereedschap, ook wel ‘bastonete’ of ‘pilão’ genoemd). Vervolgens wordt het ijs in blokjes (of crushed) in de beker gedaan en als laatste wordt 20 tot 50 milliliter cachaça toegevoegd.

  De caipirinha wordt geserveerd in lage, brede bekers (makkelijker mixen) met twee korte rietjes. In Brazilië hebben de meeste restaurants, bars en strandtenten wel caipirinha op het menu. Bij de traditionele barbecues met familie en vrienden op zondag wordt deze drank veelvuldig genuttigd.

  Nu caipirinha internationaal steeds bekender wordt, zijn er ook vele variaties op het originele recept bedacht. De meest bekende zijn die waar cachaça wordt vervangen door wodka (caipiroska), rum (caipiríssima), wijn of andere alcoholische dranken. Ook wordt in plaats van limoen wel eens een andere vrucht gebruikt, zoals aardbei, kokos en passievrucht. In plaats van bruine suiker kan ook rietsuiker gebruikt worden, maar dat hoort traditioneel bij een Mojito.

  Gek he, krijg spontaan de hik… burp…

  According to Thomas – 10:37 (op 19 Maart ’09)
 44. Paulus, gefeliciteerd met je verjaardag, man!

  Maak er een mooie dag van!

  Aksel

  According to Aksel – 10:38 (op 19 Maart ’09)
 45. Hoi Paul,

  van harte man. maak er maar weer een mooie dag van!
  alle andere jarigen ook gefeliciteerd natuurlijk.

  According to nico – 12:17 (op 19 Maart ’09)
 46. Hey Paulus! Gefeliciteerd man!!! Mooie leeftijd toch?!!

  Krijg spontaan zin in Rum met wat erin, Thomas, bedankt voor de gebruiksaanwijzingen, zal er zeker eens ff in gaan roeren… En toeren in de buurt van de Zilk is een ellende, je mag nergens harder dan lopen en overal van die verdomde woonzones en die godvergeten verkeersdrempels, waar kan je nog eens lekker gassen??

  Maak er een fijne dag van Paul!!

  According to Luc – 12:24 (op 19 Maart ’09)
 47. Paulus, een grand bisou uit het zuiden van Frankrijk! Gefeliciteerd, met dit mooie aantal jaren. Geniet van vandaag! Liefs voor Rox en de kids.
  Kus, Sigrid

  According to Sigrid – 13:21 (op 19 Maart ’09)
 48. YO, yo, yo

  Van harte allemaal!!!
  (Verjaardagen, zwangerschap, (jeugd) herinneringen, etc. etc. etc.)

  Wat zijn ‘we’ allemaal weer goed bezig!

  Grrrrrrr, Maurice

  According to maurice van Bakel – 15:18 (op 19 Maart ’09)
 49. Zo, ben weer bij. Had nog niets gelezen. ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡LUC!!!!!!!!!!! Hijo de puta. Wat lees ik nou? Tweeling. Begint toch een bijzondere site te worden. Heel erg gefeliciteerd carnal. Ik ben hier trouwens HEEL erg jarig. Vandaag is het namelijk óók vaderdag in Bolivia. Say no more. Ben hier helemaal het mannetje. Lag in bed en ineens stond heel mijn kamer vol. Berg nieuwe kleren, fles drank en heel mooie cadeaus opgestuurd gekregen van Lia en Fried, de lieve ouders van Linda. Lia, heb hier in Z.A. drie jaar gezocht naar Into thin air van Krakauer. Je hebt me heel blij gemaakt, thanks. Ook voor de leuke slofjes, papaboekje en lieve woordjes. Sinds heel lange tijd voel ik me echt jarig. Vorig jaar zat ik in mijn eentje door de Argentijnse pampa te duwen. Bijzonder slechte dag was dat. Gelukkig kwamen die marsmannetjes (UFO’s) langszij om me te feliciteren. Hm, brommers. Inderdaad, was een gevaarlijke tijd. Vaak op mijn bek gegaan. In Duitsland met mijn zatte kop tegen een betonnen bloemenbak gereden. Voorvorkje krom, en mijn ego. Die weg naar Aerdenhout rijd ik met mijn ogen dicht. Een paar mooie bochten, maar gevaarlijk – altijd veel verkeer. Op mijn Buell ben ik nog eens een voortuin ingereden, vlak bij Frans Roozen. Hield ‘m niet meer. Gisteravond vijf Caipirinha’s op. Mojito even niet. Teveel van op. En nog goed gepokerd ook. Ging met dikke winst naar huis. Binnenkort doe ik mee aan een toernooitje hier. Speel met het geld uit mijn pokervarken. Heb een hele trieste mededeling. Mijn vriendje Mysterio is niet meer. Tijdens mijn verblijf in Peru is hij opgegaan into thin air. Spoorloos verdwenen. Volgens Roxana heeft hij dagenlang voor de deur gezeten, wachtend op mij. Waarschijnlijk is hij er tussenuit gesniekt toen de deur even openstond, om me te zoeken. Tja, toen kwam hij van een koude kermis thuis. Was ‘t maar zo. Roxana en haar familie hebben drie dagen lang tot twaalf uur ‘s nachts gezocht. Ze wisten hoe ik gehecht was aan mijn withaar. Toch een traumaatje, meiden. Mysterio volgde me de hele dag door het huis, tot in de plee. ‘s Nachts, tijdens het schrijven, week hij geen moment van mijn zijde. Vaak zat hij naast de computer. Dan wees hij me streng op spelfouten en andere discrepanties. Ook heeft hij me er op moeilijke momenten doorheen gesleept. Kortom, ben mijn muze kwijt. Al met al heeft het boek veel tegenslag te verduren. Maar ik trek me daar weinig van aan, uiteraard. Ben die fuckStates uit. Is toch een redelijk hoofdstuk geworden. What else? Niks, ga weer terug naar mijn Mannetjes. Ciao amigos. Fijne dag, u allen.

  According to Paul – 16:29 (op 19 Maart ’09)
 50. Hee die pablo
  Van harte gefeliciteerd man, wat goed voor je dat je zo’n leuke dag hebt gehad
  en ook nog vaderdag mooi hoor.
  We hebben geen kado gestuurd, maar ik beloof bij deze dat ik in November een leuke verassing mee neem,en we je verjaardag nog ff dunnetjes over doen.
  Dikke kus van Beppie en Mij
  Ook voor je mannetjes en Rox
  HiepHoiHar

  According to Har – 20:50 (op 19 Maart ’09)
 51. Hey wat sneu van je Mysterio, misschien wat worteltjes voor de deur leggen?? Hij komt vast wel weer, want wie zorgt er zo goed voor hem als jij???!!
  Any way, ongelooflijk, een tweeling!!! Pfffff, lijkt me veel werk! Maar vast gezellig, trouwens van 2 eieren Paul, dus ze gaan niet zo erg op elkaar lijken, erg grote verrassing trouwens, maar wel een leuke. Yanna is een beetje slappies nu….
  Grtz!!

  According to Luc – 12:03 (op 20 Maart ’09)
 52. Luc, ik dacht net als Paul ook meteen, kan die weg tussen De Zilk en Aerdenhout ook met mijn ogen dicht rijden… Enne ja je had wel effe kunnen laten weten dat je in de buurt was, doen wij toch ook als we in Maastricht zijn?
  Hey maar in al dit beebiegeweld, mogen we ook de namen kiezen voor jouw kindekes?
  Sou & Vlaki?

  According to Barb – 14:21 (op 20 Maart ’09)
 53. Whahahaha, ja ja, die vind ik wel leuk Babs. Maar ben bang dat we toch zelf wat gaan verzinnen, hoewel je wel meteen 4 namen moet kiezen, vermoeiend….
  En ja, ik heb wel met Maurice een paar biertjes gedronken 🙂
  Wist niet dat jullie zo aan me gehecht zijn, ach wat een fijn gevoel, volgende keer zal ik me van te voren melden….
  Grtz

  According to Luc – 10:39 (op 21 Maart ’09)
 54. Gut zeg begint hier echt een baby forum te worden, gelukkig heb ik die fase al 2 keer achter de rug, en bij gebrek aan de echte hardcore foto’s van eigenaar dezes site dan maar weer wat 1 van mijn stalen rossen, helemaal klaar voor het nieuwe circuitseizoen!
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-WFH6O4..
  http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-SLXF7J..

  According to Roy – 11:15 (op 23 Maart ’09)
 55. Volgens mij is dit een baby van jou SR!!! Maar uhh, wel een hele geile baby trouwens. Geloof niet dat er iemand achterop past, jammer!

  According to Luc – 17:15 (op 23 Maart ’09)
 56. Mooi hoor Sr. uhh SR, vind alleen je velgen niet zo mooi gespoten!

  According to Barb – 20:52 (op 23 Maart ’09)
 57. Hoi Paul, wat een avontuur. Geweldig. Ik heb de site nu bij mijn favorieten gezet. Twee jaar geleden ben ik ook in Patagonie geweest. pinquins, dolfijnen en walvissen spotten en Kanoen op het Beagle-kanaal enzo. Je bent er bijna.

  Succes en groet

  Peter

  According to Peter van den Belt – 14:58 (op 06 April ’09)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *