Hasta la victoria siempre

I´ve spent two weeks on La Ruta del `Che´ in the south east of Bolivia. Had an asignment and it seems that I was succesful. So money is coming in and I can continue my trip. The ninth of october it´s 40 years ago that El Che got executed in La Higuera. I´ve spent a full week in this little Andes village where no more than hundred people live. Time of my life. I´m pretty busy at the moment, no lie, so I´ll show you this little movie about La Higuera. Bike is fine again after a lot of improvements made by a good mecanic in La Paz. It was a tough ride to La Higuera. The roads in Bolivia, if they excist, can be pretty bad. Try driving for 150 k´s on loose cobble stones, when you´re in a hurry. But the Guzzi performed very well.

The language is English and Spanish. I still try to figure out how I can put subtitles in Imovie. For those who don´t speak a word of Spanish a little resume – The woman you see (Irma) served Che´s last meal just before he got executed. I asked her what did he eat; raw eggs, coffee and empenadas with cheese and cooked mais. She felt sorry for el Commandante, because he looked dirty (clothes and body), tired, hurt and defeated. The guy at the rock explaines how Che and Simon Cuba took shelter behind the rock. It´s in the Churro valley (la quebrada de Churro). The rock is still full of bullet impacts, at least a hundred. The battle in La quebrada de Churro lasted 4 hours, from 11 to 3 in the afternoon. The 17 guerilleros were surrounded by 600 soldiers, trained by US special forces. Tell us something new. Anyways, have to go to Peru to get a new stamp in my passport and a new permision for the bike. I´ll show some pictures later on.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. JEZUS Paul, wat een gaaf en indrukwekend filmpje, ook goed om je stem weer eens te horen en zeker in t Spaans. En wat klinkt ze lekker zeg kreeg spontaan een (Italiaanse) staander heerlijk, wat een sound, mooi vol en donker zeg.
  en geen klap verkeerd
  Kan niet wachten op de Revu, of ligt het verhaal eerder bij onze Belgische vrienden op de mat.
  Doe het rustig aan, je hebt zo hard gewerkt, neem maar een weekje vakantie heb je wel verdiend
  Tot lator

  According to Har – 19:57 (op 31 Augustus ’07)
 2. Je plaatst wat kritische post en gelijk komt er een update, toeval? denk het wel.

  Moet zeggen dat ik de Guzzi het opwindends aan het hele Che filmpje vind, wat loopt ze oa prachtig stationair zeg, hulde aan deze dame. In mijn ogen verbleekt Che daarbij.

  According to Roy – 07:02 (op 01 September ’07)
 3. Che Guevara is wel zo’n beetje de meest overschatte dode held van Latijns-Amerika. De enge, exhibitionistische adoratie voor deze terrorist, door vooral europeanen (in zijn geboorteland weten ze wel beter), is gewoon het effect van slimme marketing.

  According to lux – 08:26 (op 01 September ’07)
 4. he broer,

  ik heb een keer op de national geographic een documentaire gezien over de handen van che. het schijnt dat zijn handen afgehakt zijn en dat deze een pot bewaard zijn. in ieder geval was het de moeite waard om een documentaire te maken van 50 minuten over zijn afgehakte handen. het geheel heeft daar veel beroering opgewekt. misschien iets voor je verhaaltje

  According to peter – 11:32 (op 01 September ’07)
 5. Nou, in ieder geval maakt el Che wat los. Mijn bewondering voor de man is groot. Woorden en daden. Lux, Che is mateloos populair hier in Latijns-Amerika, ook in Argentinie. Hoe heet onze Che, Mohammed B.? En Peet, dat van die handen wist ik. Kon ‘t niet gebruiken. Je kunt 100 verhalen maken over El Che, elk met een andere invalshoek. En Roy bedankt voor het Guzzi-compliment. Als je eens zou meemaken over wat voor soort wegen zij haar kunstjes vertoont. Ik neem mijn valhelm af voor haar.

  According to Paul – 18:25 (op 01 September ’07)
 6. Eindelijk weer een update met een leuke film bovendien! Maar wat Roy al zei: de guzzi loopt prachtig, dat leidt de aandacht af! Die monteur heeft goed werk geleverd. Hoeveel heb je hem nu naar lokale begrippen betaald? Een jaarsalaris? Wat het ook was, hij heeft het verdiend!

  According to Dirk – 19:40 (op 02 September ’07)
 7. Ik moet het met Lux eens zijn, Che is in mijn ogen niet meer dan een terrorist met een onuitvoerbaar ideaal! Ik heb er maar weinig bewondering voor.

  Niettemin goed filmpje, Paul!

  According to Aksel – 12:21 (op 03 September ’07)
 8. ik heb ook niet veel met Che, maar wat een fraai filmpje!

  According to Alexander – 12:43 (op 03 September ’07)
 9. Terrorist, hm. Gaat me iets te ver geloof ik. Probeer Che ook in zijn tijd te zien. Vietnam was ik volle gang en de Gringo’s controleerden ook de boel in Latijns-Amerika, the backyard. De CIA heeft hem uiteindelijk ook te grazen genomen. Ik ben wat gevoeliger voor de man. Begrijp me goed, ga me nu ineens niet vergelijken met Che, maar wat we dus wel gemeen hebben is de liefde voor het avontuur. Heb gisteren the Motorcycle Diaries nog eens bekeken, voor de tweede keer. Eerste keer was met Marije en we hadden net onze zuid Spanje reis met de Guzzi erop zitten. We vonden de film maar zozo. Nu heeft zijn reis meer indruk op me gemaakt. Ik zie ook veel onderweg, armoede en zo. Maar toch ook veel glimlachen. Mensen hebben de ruimte hier, kunnen wat vrijer ademen. En dan die prachtige natuur, reken ik ook mee wat betreft gelukzaligheid. In Nl overheerst het beton, hier de bomen, de bergen, riviertjes. Geloof niet dat een tweede revolutie nodig is. Gaat al met al niet slecht met het continent. Waar sta ik eigenlijk voor? Ik sta voor mijn eigen revolutie. Heb mezelf bevrijd. Trouwens, nog iets van mijn zusje gehoord, lately? Hoor niks, geen internet? Je begrijpt, we zijn nogal verknocht aan elkaar.

  According to Paul – 19:23 (op 03 September ’07)
 10. Met de idealen van Che was in principe niet veel mis, en het Zuid Amerika van toen was ook niet alles. Helaas was Che is een militante radicaal. Na de geslaagde revolutie in Cuba hebben er onder zijn toeziend oog rond de 1900 executies plaats gevonden, zonder enige rechtsvorm……. Waarom zijn de FARC in Colombia geen helden, maar moordende boeven onder de dekmantel van het Marxisme? Hun idealen zijn ook al lang verwaterd, ze verdienen hun geld met de handel in coke.
  Zoals al eerder gesteld, Che is geheel opgenomen in de westerse pop-cultuur en zijn leven leest als een spannend jongensboek, daarachter schuilt het verhaal van een revolutionist die wist dat zijn revolutie niet zou slagen, die zich blindstaarde tegen het westers kapitalisme, en die niet schroomde om brute methodes te hanteren!

  Ik geloof dat het met Daantje wel goed gaat hoor, ze heeft net een nieuw huisje en een nieuwe baas op werk! Had haar vorige week nog aan de telefoon!

  According to Aksel – 21:12 (op 03 September ’07)
 11. IK vond de motorcycle dairies (paar weken geleden op fuckantie ‘al’ gezien) meteen een zeer fraaie film. Maar wel tegenvallend dat die jongens hun fiets al zo gauw als schroothoop ijzer verkocht hadden, tsja hadden ze maar een italiaanse bella moeten nemen niet waar?

  Meen me te herinneren dat je zusje een nieuw emailadres heeft, althans dat liet ze hier weten onder het mom van mail me…….maar kan begrijpen dat dat best een trail en error verhaal voor je zal worden daar ze niet liet weten wat dan het nieuwe adres is, ben nog niet achter de werking van de van Hooffjes filisofie gekomen……..misschien een tip van mij aan Daan, mail Paul!

  According to Roy – 07:36 (op 04 September ’07)
 12. Hey Paul,
  Er staan weer leuke verhaaltjes op! Vooral de Nederlandse versie is goed geschreven.
  Om je gerust te stellen, met Daan alles erg goed, ze heeft zaterdag bij mij gegeten en logeert morgenavond bij mij en dan zal ik haar wel even achter mijn laptop zetten.
  kus Bar

  According to Barbara – 11:44 (op 04 September ’07)
 13. Interessante kost! Deja vu van Santa Clara, waar de kogelgaten van de attack van Che en Fidel ook nog in de muren zitten en waar het graf van Che en makkers is. Diepe stilte…..

  According to Joey – 15:05 (op 04 September ’07)
 14. Hoi Paul,
  Heb van de filmpjes van je Guz zoveel heimwee gekregen dat ik vanmiddag toch zelf ook weer een V7Special heb gekocht.
  V50 eruit, Vespa eruit en V7 weer terug…
  goede reis en succes,
  groeten
  Nico Almere

  According to nico – 20:50 (op 04 September ’07)
 15. Gefeliciteerd Nico. Gaat niks boven een oude V7 die mooi loopt. Ik zou zeggen laat eens een plaatje zien. Ben even in Peru geweest. De motor heeft weer drie maanden permissie. De hele papiermolen draaide slechts een uurtje. Ben niet eens de grens overgeweest. Slechts hier en daar met wat Boli’s gestrooid. Moet jij eens zien hoe snel de zaken worden geregeld. Lang leve de corruptie – soms. Ben even een paar dagen in Copacabana, mijn favoriete hangout. Grappig Aksel hoe jij het gras voor mijn voeten wegmaait. De zaken die jij hebt aangehaald staan ook in het verhaal dat ik naar Nieuwe Revu heb gestuurd. Je bent Marcos in Mexico vergeten te vermelden. Hij is de moderne Che die de wereld bestookt met 50 pagina’s dikke politieke pamfletten en niet met bommen en granaten. Inderdaad de FARC is slechts een criminele organisatie. Begrijp nog altijd niet wat Maria met de gasten van doen heeft. Maria is naast een ongelukkig getrouwde vrouw ook guerrillera voor de FARC. Morgen vertrek ik richting La Paz. Even afscheid nemen van mijn vrienden en vriendinnen en dan door naar Salar de Uyuni. Wil daar nog een verhaal maken over de treinen begraafplaats. Motor (Leest dat blad) vroeg ook weer om een nieuw 6 pagina-verhaal. Dus al met al heb ik niet te klagen, geloof ik. Zelfvertrouwen ook weer wat terug. Ik speel met de gedachte om door te rijden als ik in Buenos Aires ben. Zou iets geks willen doen in Brazilie, iets wat op een echte expeditie lijkt. Zouden de Janomani ooit eens een Guzzi hebben gezien. Voor de rest nog tips?

  According to Paul – 21:15 (op 04 September ’07)
 16. Via Brazilie doorstoten naar Suri, kijken of je Desi (follow the leader was zijn strijdkreet 10 jaar geleden) kunt interviewen? En anders een leuk opruiend verhaal over de drugsmokkel (suri is de nr1 in de wereld als doorvoerhaven). De politie te water heeft een klein probleempje, ze hebben geen boot. En de helikopter die ze van de US hebben gekregen is gejat door Ronnie Alpha Bravo Brunswijk. Je ziet, ook nog materiaal genoeg voor wat leuke lektuur!

  According to Roy – 06:45 (op 05 September ’07)
 17. En laten we Hugo Chavez niet vergeten in Venezuela…….ook zo’n illuster persoon!!! Hahahaha……

  According to Aksel – 08:26 (op 05 September ’07)
 18. Om shag van te draaien!
  http://www.nu.nl/news/1222493/70/Haren_C..

  According to Brun – 10:07 (op 05 September ’07)
 19. Hey Paul,
  Hierbij nog een tip, heb je het Nederlandse nieuws gelezen?
  Misschien kun je Tanja redden en je heldenstatus nog meer verhogen?
  Bar

  According to bar – 10:23 (op 05 September ’07)
 20. Uhh voor de andere niet in nederland wonende medelanders, wat waar hoe Tanja Wie?

  According to Roy – 14:11 (op 05 September ’07)
 21. http://www.nu.nl/news/1222779/10/Familie..

  According to brun – 14:26 (op 05 September ’07)
 22. Hoe vind je zo’n filmpje Alexander? Of “lees” je regelmatig de site van Yuko? Dat is toch die japanse dame die op een scooter door Amerika trekt?
  Paul, iets wat op een echte expeditie lijkt? Wat doe je nu in Amerika dan? Voor mij, vanuit NL is dat al een heuse expeditie.

  According to Dirk – 21:30 (op 05 September ’07)
 23. Awesome Movie Paul !

  How’s it going ? We just moved up to San Francisco as I took a job with Electronic Arts. It was time for a change 🙂
  I just blew the motor on my 1976 Convert..not quite as reliable as your Guzzi I think 🙂

  email me at robbiekb@mac.com Ingrid is still at iv@ingridvanderveldt.com

  Robbie

  According to Robbie – 08:03 (op 06 September ’07)
 24. Yo Pauli,

  Wat een omgeving daar! Grote contrasten zijn er toch als ik het vergelijk met de hectiek hier in het Hollandse.
  Wat ben je daar lekker ‘op je plekje’ volgens mij. Gewijde grond waar ‘de geest’ van historische gebeurtenissen nog aanwezig zijn. Ben benieuwd wat er allemaal nog staat te gebeuren daar in het zonnige zuiden (‘embrace the unexpected’), en waar de Guzzi je naar toe brengt. Wat een kameraad!
  Afgelopen weekend maar weer eens een bezoekje gebracht aan ‘onze’ ski-vrienden.
  Mathijs is 40 geworden (jaja ook kinderen worden groot), en aldaar Guus en Luc weer eens getroffen, in het gezelschap van lekkere Belgische biertjes enzo.
  Hier op de studio gaat alles naar wens, alleen weinig of geen tijd meer voor een potje ‘barricade’ op het stoepje, want er moet geregeld, gebeld, getekend en geproduceerd worden!
  Het nieuwe ‘optrekje’ van Roel begint al aardig wat te worden! (Kan zo worden opgenomen in boeken over ‘waanzinnige habitats’. Zal je t.z.t. wat proberen te mailen.
  Diemen slaapt nog steeds en dat is maar goed ook!

  Blijf je volgen!

  Groet,
  Maurice

  According to maurice van bakel – 09:37 (op 06 September ’07)
 25. Hoi Paul
  zal hierbij een poging doen om een foto te laten zien.
  groeten
  Nico http://i204.photobucket.com/albums/bb166.. http://i204.photobucket.com/albums/bb166..

  According to nico – 21:51 (op 06 September ’07)
 26. Jezus Nico, die Guus van jou ziet er zowaar nog ruiger uit als die van mij. Geweldige fiets om te zien, al ben ik wel blij met mijn trommels. Prima keuze, gefeliciteerd. Is toch een felicitatie waard, niet waar meiden? Ben weer in La Paz, voor de zesde keer geloof ik. Mijn heilige geloof in vooruitgang – siempre adelante, nunca atras – begint wat te wankelen. Logeer nu bij Ayke, een 28-jarige Nijenrode pik die zijn carriere bij de ING gelaten heeft voor wat ze was en nu zijn heil zoekt in La Paz. Hij heeft zichzelf omgeschoold tot professionele pokeraar en verdient daar een lieve duit mee. Dus gisteren naar zijn favoriete pokerjoint, gerund door een Arabier. Ayke wordt daar met alle egards behandeld en zo ik dus ook. Whisky, lekkere hapjes en leuke dames om me heen. De pokerij is niet voor mij weggelegd, dat weten we allemaal. Kon het toch niet laten en heb een fortuin verspeeld – tien dollar die ik van Ayke kreeg. ´k Was ontroostbaar. Om één uur ´s nachts naar de populaire hangout Mongos, waar het een chaos was. Veel dronken en stony backpackers. Kwam daar zowaar Mickey tegen, een Colombiaan die ik dik een jaar geleden in Cartagena tegen het lijf liep, prima gozer. Reist rond door LA met zijn Nederlandse vriendin. Om drie uur ´s nachts leek het ons een prima tijd om naar Vivians af te dalen. Gesloten! Vivians ligt wat overhoop met de alcadia (gemeentebestuur) vanwege de niet aflatende witte kerst in haar gezellige boliche (tent). We werden door de portier doorverwezen naar haar appartement in het centrum waar het feest gewoon doorging. Vivians heeft (gelukkig voor mij) een nieuw vriendje, een 20 jarige Isrealiet. Het knulletje had nog nooit een snuifje tot zich genomen. Loopt nu al twee weken verdwaasd rond in Vivians appartement, terwijl hij elke avond door een 70-jarige Boliviaanse hoer wordt genomen. Ventje heeft inmiddels behoorlijk wat aan zijn familie uit te leggen. Afijn, wij door naar 4 keer 24, een andere boliche met een lange adem. En verrek, op een hoek down town La Paz zag ik vanuit de taxi Edith, mijn favoriete Boli, half zat een snack eten, samen met een vriendin. Had haar al een week niet gezien. Zij mee naar 4 keer 24 waar het toch nog laat werd. Ayke strompelde om zeven uur ´s ochtends mijn kamer binnen en vertelde me dat hij om negen uur een belangrijke tennisafspraak had. Edith moest om half negen op haar werk verschijnen. En ik, ik draaide me nog eens om en werd keurig netjes om half vijf in de middag wakker. Ik heb becijferd dat ik twee maanden per jaar moet werken om dit circus op de weg te houden. Maar eerst met Edith het komend weekeinde naar Coroico. Daar is het lekker tropisch warm. Waarschijnlijk dinsdag, als er geld op mijn rekening staat, naar Uyuni maar ik pin me er niet aan vast.

  According to Paul – 22:56 (op 06 September ’07)
 27. Hooooooooooooooooola! Paul!
  Como estas?

  Yoshi y yo estamos en El Calafate de Argentina desde Mayo.
  Es un pueblo aburrida pero tranquilo y muy agradable y hace frio pero hay glaciar hermoso, muy bien!!

  Yo veo tus pagina web a veses y creo que es excelente y me encanta!!

  Nosotros montamos una pelicula de tus operacion.
  Lo recuerdas?

  Puedes mandarme e-mail porque perdi tus correo electronico ?
  Quiero decirte URL y digame el precio de la operacion si no hay probrema porque mis amigos quieren saberlo.

  Abrazos!!
  tu amiga japonesa

  According to Yuko – 03:18 (op 07 September ’07)
 28. dank je wel Paul,
  Mooi verhaal weer, je leven is zo slecht nog niet!
  groet
  Nico

  According to nico – 07:03 (op 07 September ’07)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *