Boliviaanse bikers

Die zijn ruiger dan je denkt. Als hoffotograaf had ik een zwaar weekeinde. Veel aan de zuip geweest, vooral op vrijdagavond toen ik gestrekt ging door de Singani, soort van jenever. Wel fijn voor de jongens dat er eindelijk eens fatsoenlijke foto’s zijn geschoten. Plaats van handeling: Sucre. Aanleiding: uh, iets met tien jaar onderweg zijn (Zie die erg mooie uitnodiging). Waarnaar toe? Jongens ploffen op hun Jawa’s een beetje door de stad en rijden treffens af. Daarvan zijn er in Bolivia vijf per jaar. Ze worden gehouden in Potosi, Oruro, La Paz, Cochabamba en Santa Cruz. Sucre gaf voor het eerste acte de présence. Boys van de Legendarios waren aanvankelijk een beetje zenuwachtig. Dat ging snel over toen ze een professional in huis hadden gehaald. En dan hebben we ’t uiteraard over ondergetekende.

De overheersende motorfiets in Bolivia is de Jawa. Hier een hele mooie. Die van Ruben. Waarschijnlijk ken je ´m nog van de Diablos Negros uit Oruro, al weer jaren geleden dat ik hem voor het eerst tegenkwam. Toen ik nog als vrij man door het leven motorfietste. Dat is nu wel anders, kan ik je vertellen. We dwalen af. Als ik me niet vergis heeft de regering in de jaren negentig een zooi van die tweetacten aangeschaft. Waren bedoeld voor onderwijzers. Ze konden rengdengdeng gemakkelijker in afgelegen gebieden komen. Jawa’s lenen zich net als Guzzi´s prima om te customizen. Hier een Indian style. Voor een mooi exemplaar betaal je om en nabij de 350 euro. Dat je ´t weet Roy. Ik ben meer opzoek naar exotische viertacten, maar die zijn schaars. Al worden ze bij bosjes aangeboden, ik kan er slechts naar kijken. We leven in veranderde tijden, meiden. No tengo uña para rascar mi culo. Dan gaat Roxana blozen, als ik dat zeg. ‘Wat ben jij vulgair zeg.’ De schat. Dwaal ik toch al weer af. Iets met motorfietsen. We vervolgen.
Vrijdagmiddag druppelden de eerste Boliviaanse bikers Sucre binnen. Geloof dat de uitdossing belangrijker is dan de motorfiets. Verchroomde Duitse helmen , stoere mondmaksers, doodskoppen als voorlamp, veel beslagen leer en af en toe gewoon een motorfiets. Het is van wezenlijk belang dat de mensen je op straat ook als motorrijder herkennen. Men is hier gek van motoqueros, anders dan in Anal. Als motoquero ben je een rebelde, een vrije vogel. En daar spiegelt men zich graag aan. Jammer dat The Guus niet van de partij was. Ik werd niet herkend als motorrijder en had daar vrede mee. Ik ben niet zo’n rebelde meer. Kan zo bij een bank gaan werken, of iets met verzekeringen. Dat lonkt ook. Roxana houdt van zekerheid. Ik ben nog in twijfel. O ja, motorfietsen…
In twintig jaar tijd ben ik twee keer naar een motortreffen geweest. Eén keer in Boxmeer (Guzzitreffen). Mijn tijd op de financiële administratie van de Akzo was meer opwindend. En nog een keertje met Marije in Córdoba met The Guus. Dat was wel leuk. Voor de rest houd ik van motorrijden, erover lullen is saai. Wel handig als je een motorfiets hebt. Toch was het Legendariotreffen het hoogtepunt van twee maanden in Sucre. Denk dat ik binnenkort naar Oruro ga en dan naar Cocha om te eindigen in Santa Cruz. Ik word een treffenfreak. Het is niet anders. Even serieus, zit een mooi fotoboek in – Bolivian Bikers.

De verschillende presidenten van de motorclubs waren erg onder de indruk van me. Die reis die ik in een grijs verleden heb gemaakt, zei ze geen hol. ‘Waar is je motor dan? Opschepper.’ Ook het feit dat ik in één teug een fles Singani leegdronk en daarna mijn mond spoelde met motorolie maakte geen indruk. Als fotograaf en mens kon ik door de bocht. Ben uitgenodigd door de president van de… (weet even niet meer hoe zijn club heet) uit Cochabamba om als eregast daar rond te huppelen met mijn camera. Weet nog niet of ik mag van Roxana. Zoals ik zei, times are changed. Zo komen we aan het einde van dit ongekend ruig motoravontuur. Vrijdagavond zakte men door in een danszaaltje nabij de Joyride. Ik werd nog gehuldigd. Al kan ik me niet goed herinneren wat de aanleiding was. Ik greep naar de microfoon en had zoals altijd de lachers op mijn hand, zelf in het Spaans. Ik hoefde niet ver naar huis te lopen. En dat kwam me goed uit. Mijn pas was onzeker.

Wat rest is een haastig gemaakt filmpje. Ik was de fotograaf en had het daar druk mee. Ik zat achterop bij Coco, barman in Joyride en een enthousiast motoquero.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Allemaal leuk en aardig die schoppers, maar hoe zit het met de buikschuivers? Hebben ze die daar ook nog? Of lenen de wegen zich er niet voor…… Overigens genoeg haglies daarzo en imi haglies 2 pitters, al eens een Duc gespot?

  350 Euro, toevallig zag ik gisteren iemand een zooi ouwe fietsen uitladen en laat daar nu een jawa tussen zitten uit de jaren 50. Daar zit handel in man, flikker een stel van die ouwe jawa’s in een container en zet ze op e-bay!

  Fred Rompelberg, eens ontmoet, vreemde eend, is wel de oudste coureur met prof wielren licentie, hij wil geloof ik nog eens dat record gaan verbreken toch? Mij niet gezien, ga zo maar eens op de wielrenfiets lekker door het duin knallen, dat is meer mijn ding.

  Over Ducati gesproken, gisteren voor een nieuwe keuken wezen kijken, sjeezus man daar kan ik een nieuwe 1098 voor kopen en dan nog in de R uitvoering ook!

  According to Roy – 06:37 (op 09 Juli ’08)
 2. Wel een leuk stukje tekst Paul!

  According to Roy – 06:38 (op 09 Juli ’08)
 3. Wat een geweldige foto’s Paul en heerlijk filmpje!! Moet je vaker doen…ik heb het al vaker geschreven, je hebt talent. Kijk voor de lol eens op een site van een andere reiziger en kijk naar de foto’s, zijn meestal gewone kiekjes. Jouw foto’s zijn uit het leven gegrepen, mn compimenten kerel.
  Als je in deze schrijfstijl nou eens doorgaat met het schrijven van je boek….ideetje?? Hoe is het daar eigenlijk mee?
  Wel een beetje zuur he, dat je niet ff op je achterwiel door de straten van Sucre kon knallen om indruk te maken op die gasten en moest wegzakken in de anonimiteit van de gewone, zei het blanke, burger. Godver wat zie jij er blank uit tussen die lui zeg! Maar uhh, schrik wel weer van die opmerking over the rock, of je wel mag van haar. Pff, get a grip Paul, in zuid amerika zijn de vrouwen toch slaven van de mannen en niet andersom??
  Heerlijk om al die motorrijders samen te zien, dat zul je met een auto niet snel mee maken, of je moet bij de opel kadett club gaan of zo. Altijd beetje opgeblazen toestand zo’n oldtimerrace bv. Nee dan toch liever in mn bmwtje over een landweggetje, gelukkig hebben we in z limburg nog echte bochten en heuvels, wel wat anders dan de rechte wegen langs de vaarten in holland. Vraag me trouwens wel af hoe je dat doet Nico, altijd boven de 4000 toeren, heb het gisteren eens even uitgeprobeerd in de 4e versnelling, zat al op 160 bij 4000 en dat ding heeft er 6. Rij jij alleen in de eerste 3 versnellingen of zo???
  Arme Roy, ik zie je al zitten man, kinderen in de kinderhoek aan het spelen met blokken of achter een of andere video en jij met je hg in gesprek met zo’n in het pak gestoken gladjanus, het zweet op je voorhoofd van de angst dat je zo veel geld moet uitgeven aan wat hout en een stuk steen, met je gedachten stiekum op het circuit van zandvoort, in de bocht met een 998, die toch stukken goedkoper is dan dat gedoe waar die gladjanus het over heeft, wat een ramp, en nog slecht weer ook, vreselijk. Ik heb medelijden met je. Stuur je plannetje maar eens op naar mij (notebook@studio-wyck.nl) en misschien is het wel leuker, gezelliger en nog beter en goedkoper ook. Zou zo maar kunnen.
  Ben blij dat je weer geschreven hebt Paul, wil je ook foto’s van ons hebben of lijkt je dat maar saai…?
  Grtz

  According to Luc – 10:59 (op 09 Juli ’08)
 4. Trouwens, Fred gaat dat dit jaar inderdaad weer proberen te proberen, totaal gestoord volgens mij, hij is een paar jaar voor zijn record al eens gevallen en had werkelijk al de botten in zijn lijf gebroken. Moet je op je 62e toch niet nog eens doen volgens mij….

  According to Luc – 11:02 (op 09 Juli ’08)
 5. Dat ziet er beter uit dan die saaie, pafferige Angels hier in NL.
  Maakt Rompelberg niet ook zelf fietsen? Ik dacht van wel.

  According to ajmh – 11:13 (op 09 Juli ’08)
 6. Whahahaha, nee dat wist ik niet! Lijkt meer op de motor van die dragracer…

  Er staat wel Rompelberg op die fietsen maar die maakt ie echt niet zelf hoor 😉

  Hij geeft fietsclinics op Mallorca

  According to Luc – 11:22 (op 09 Juli ’08)
 7. Klasse Paul,
  Leuk filmpje met weer eens een mooi verhaaltje over mensen(ipv keukens en beemweees)Blijf toch zeer benieuwd naar de vrouw en hoe het haar vergaat.Hoe lang nog???
  Blijf schrijven en filmen.
  AriLaverdi…….

  According to Kees – 20:48 (op 09 Juli ’08)
 8. Trouwens:Leuke site van de legendarios met inderdaad aanstekelijk muziekje.
  Groet….

  According to Kees – 20:50 (op 09 Juli ’08)
 9. Mooi stuk Paul. Foto’s om te smullen en een leuk filmpje toe. Je bent weer helemaal in vorm!
  Mooie site trouwens van die jongens, hebben die ook zo’n trage verbinding? dan duurt het jaren om zoiets te bouwen.

  Luc, op rotondes en in snelle bochten hangt ie bij 3500 – 4000 tpm lekker aan het gas, werkt goed in 2 en 3, verder ben ik ook niet zo’n coureur, normaal haal ik 750km uit een tank…
  De top is trouwens 220 op de teller (airco uitzetten) wel 8% aftrekken voor de afwijking.

  Tijd om de Guus weer op te halen Paul, ben super benieuwd wat er allemaal aan verspijkert is.
  Kun je ook wel de blitz maken bij die Jawa piloten.
  Hoewel, ik had ook zo’n ding toen ik 15 was geloof ik. was er best tevreden over toen.
  Daarna nog een jaartje in een rengdengdeng Trabant rondgereden en mijn eerste motorjaar op een Yamaha 200 tweetakt (iedereen maakt fouten) mijn tweede motor (na het behalen van het rijbewijs in ’77) was een V7 special, daarna nooit meer iets anders gereden dan Guzzi.
  Mede schuldig daaraan was Ed Pols waar ik kennis maakte met de rest van Guzzi rijdend nederland.

  According to nico – 23:37 (op 09 Juli ’08)
 10. Steek inderdaad wel af tussen de Boli´s. Goed volk en ik had het ook best naar mijn zin. Schiet wel zonder flitser en dan moet ik al het licht uit die camera toveren. Lijkt me een plan: Boliviaanse Bikers (Bolivian Bikers). Mooi om de motorcultuur hier in kaart te brengen. Is toch een ander geluid dan hongerende campesino´s en een Evo die de weg kwijt is. Helaas, voor zo’n project heb je geld nodig. En je raadt ´t al. Buikschuivers bestaan hier niet. Dat laten de wegen niet toe. Prijskaartje ook niet. In Bs As heb ik een Duc gezien, een 750SS. Kerel onderhield hem zelf, want in Zuid-Amerika zijn de Ducdealers schaars dan wel niet bestaand.
  Ik had dat weekeinde verschillende keren naar Rox gebeld maar kwam er niet doorheen. Zij in de stress, dat we geen toekomst hebben en zo. En toegegeven, dat hebben we ook niet. We hebben afgesproken dat we er voor gaan en als het niet lukt dan moeten we dat accepteren. Punt tegenwoordig is dat elke beslissing die ik neem vier mensen zullen beinvloeden. 44 Jaar had ik met mezelf te dealen, nu pff… Heb mijn goede en slechte dagen. Boekje gaat goed, maar langzaam. Hoop werkelijk dat het over een jaar klaar is en dat ik er dan wat mee verdien. Dat zou wat ruimte geven. Want geloof me, als ik in Bolivia moet gaan sappelen, woon ik liever in mijn eentje op de maan.

  According to Paul – 00:18 (op 10 Juli ’08)
 11. Klinkt allemaal erg bekend Paul, dat stress gedoe tussen jou en the Rock. Volgens mij kan iedereen hier op de site die een gezin heeft dat wel beamen. Zeker als je Trien voor het eerst zwanger is, gaat het hier ook over geld, want meestal gaat Moes stoppen/minderen met werken en/of moet het kroost naar de cresh (huh hoe schrijf je dat?) en hoe kunnen we dat betalen. Boven op het feit dat Tietie zich af gaat vragen of ze wel een goede Moeke zal worden maar nog meer of jij wel een goede vader zal worden en of je ook nog van haar zult houden als ze hoogzwanger is en nadien met alle mankementen die er zoal bij komen als ze geworpen hebben. Meiden klinkt misschien wat respectloos als je het zo leest, excuses zo is het niet bedoelt, heb enkel respect voor het ‘zwakkere geslacht’ dat kinderen heeft gebaard (en ook voor die niet……..oef net op tijd?)

  Luc sjeesus man alsof je dagelijks keukens verkoopt! Ohja dat doe je ook……. nou 1 verschil, de kids gaan hier nog naar school dus niet in de blokken hoek (zijn ze ook wat te oud voor, al kun je er dan wel goed mee gooien en kijken hoe hard die zogenaamde autolak nu werkelijk is op die deurtjes). Ennuh geen zweet op mijn voorhoofd, kom net uit het midden-oosten remember? Wat een mannetjesputters, meneer U gaat wel 46% korting krijgen, ja wat intereseert mij dat nu, ik wil weten wat de bottom line is wat ik moet betalen. Ze vergeten dat ik jaren miljarden operaties van de Schelp beoordeel, dan kan ik ook wel een begroting maken van wat een keuken kost………want laat ik nu ook nog eens bouwkunde gestudeerd hebben!

  Ik zal je aanbod in overweging nemen, vandaag en morgen nog 2 keukenhoeren bezoeken en dan weten we het wel, of je goeiekopur bent (paar jaar met DSM onderhandelt) dat maakt mij niet uit, ik wil kwaliteit en goeie after service, lijkt me wat lastig vanuit Maastrigh. En dan die diesels, ik snap er geen jota van, dacht altijd dat die dingen tussen de 2-3000 rpm het meeste koppel hebben? maarja diesels zijn in mijn optiek enkel voor vrachtwagens en taxi’s……zeg Stigter hoe verklaar je dat Auwdie paar keer Le Mans heeft gewonnen nog wel op GTL, de schone diesel? Tsja daar heb je een goed punt Roy, ga ik over nadenken……..bij mijn volgende bezoek aan weer zo’n keukenbrabbelaar.

  According to Roy – 06:17 (op 10 Juli ’08)
 12. Paul, De foto’s zagen er weer goed uit. De sfeer lijkt lekker ongedwongen en wanneer je het naar je hebt, is dat toch weer een dag genieten.

  Ik zie jou overigens niet snel bij de bank werken. Naast je boek en je schrijverstalent zou je toch meer moeten zoeken in het zelfstandig ondernemersschap. tegenwoordig zijn er natuurlijk ook veel georganiseerde motorreizen met reislijder. Is dat niet iets, dat jij met motorliefhebber reizen maakt door Bolivia. Jij je avontuur en Roxanne is man die toch een beetje geld in het laatje brengt.

  Anieway: Hoe het leven zich ook gaat ontwikkelen en hoe jij en Roxanne de storm ook overleven of niet, vergeet niet dat er dadelijk twee kindertjes rondhuppelen en die hebben recht op aandacht en hulp van hun vader. Het is geen optie meer om te verdwijnen en niet meer achterom te kijken.

  Groet,

  Eddy

  According to Eddy Soffers – 09:35 (op 10 Juli ’08)
 13. Heerlijk he, beetje lullen over auto’s op een site van een motorrijder die niet eens en rijbewijs voor de auto heeft… Verschil tussen de audi en de bmw is dat je met de bmw rustig flink toeren kunt maken zonder dat je het gevoel krijgt dat de boel gaat ontploffen. Maar het heeft inderdaad weinig zin, meeste koppel heb je bij 2000 toeren. Ik heb zn top nog niet uit kunnen proberen in NL, doe dat denk ik maar ff over de grens, die is toch vlakbij.

  En ja, dan toch nog ff over keukens, het verschil is dat je het bij mij gewoon leuk vind om een keuken uit te zoeken en samen te stellen en dat je er een goed gevoel aan over houd, best belangrijk als je zoveel geld uitgeeft. Bij de meeste andere zaken hebben de mensen het idee dat ze iets door de strot geduwd krijgen en dat is toch jammer als je iets gaat kopen wat je toch eigenlijk leuk zou moeten vinden. Daardoor verkoop ik keukens in het hele land, vooral in de Randstad.

  En sorry hoor Kees, maar jouw vriend Paul geeft nauwelijks antwoorden op vragen die je stelt, weet je hoevaak ik hem al gevraagd heb hoe lang zn vriendinnetje nog moet ‘dragen’???? Tsja, dan ga je het vanzelf over wat anders hebben….

  En ja Paul, het leven ziet er totaal anders uit als je niet meer gewoon alleen maar je eigen leven kan leiden, je kinderen zijn je enige beslissing in je leven die je niet meer terug kan nemen. Baan, vriendin, vrouw, reis, woonplaats, what ever, op alles kun je terug komen, maar kinderen, die kan je niet even uit zetten, je hebt ze gewoon, ook als je er niks mee te maken wilt hebben. En toekomst Paul, toekomst heb je altijd! Zoek naar een doel…wat is je volgende doel??

  Grtz

  According to Luc – 13:00 (op 10 Juli ’08)
 14. Volgens mij heeft hij de toekomst zelf ‘geplant’ in Zuid Amerika! Waar het echt nog een wilde westen is. Kijk naar de mooie beelden en dronken machista’s op een motorfiets. In Nederland word je meteen op de bon geslingerd als je een beetje feestje hebt in Assen en een rondje op de weg maakt met een borrel op. In Zuid Amerika, is het bijna de norm dat je na de nodige glazen nog achter het stuur kruipt! Je laat immers je fiets of bolide niet achter voor de kroeg!!!
  Trouwens kunnen we de Europese vrouwen echt niet vergelijken met de Latina’s, dat zijn echte ‘histerica’s’. Als je niet naar haar fluit, zijn ze over de zeik, als je naar haar fluit voelt ze zich gevleid, maar als je wat met haar hebt, en je waagt het om naar een andere vrouw te fluiten, krijg je een klap… Histerica’s, ik zeg het je…

  Werk: ik weet het niet, maar volgens mij betaald de US toch wel grof geld voor wat navigatie-vluchten over Colombiaans gebeid. Dus met dat bush-pilot-brevet op zak zijn er nogal wat vooruitzichten. Trouwens krijgt het hele Colombia / US / Betangcourt verhaal een zuur smaakje: http://english.pravda.ru/world/americas/..

  @Paul: ik ga heeeeeel misschien vanuit Tarija met een bootje door de Chaco de ‘Bermejo’ afvaren. Keywords: 1500km, jungle, onherbergzaam, woestijn, boeven, indianen, weinig nederzettingen, geen water, 52 graden, 5 weken geen sex, gortdroog, totaan de bodem gaan, midden in la tierra de nadie, spooksteden uit de 17/18e eeuw,een ontzettende confrontatie met de natuur en jezelf , bestaat er een grotere uitdaging?
  Maar ja, waar laat ik Karin-Marijke, ook al is ze niet zwanger… Hoe doe jij dat?

  According to Coen en Karin-Marijke – 15:40 (op 10 Juli ’08)
 15. Paul dank weer voor het leesvoer, stukje film 1:48 tot 1:58 die smoel !! gewoon briljant.

  btw; Ik was laatst in EuroDisney; Keywords: 1500km, jungle, woestijn, boeven, indianen, nederzettingen, geen water (oke maar dan niet te betalen), gortdroog, 22 graden, geen sex, tot aan de bodem gaan, midden in la tierra de nada, spooksteden uit de 17/18e eeuw, een ontzettende confrontatie met jezelf.

  According to Cees – 21:42 (op 10 Juli ’08)
 16. Sjezus jongens, zoals jullie het me voorkauwen, is het compleet met me gedaan. Mijn vader heeft me in de steek gelaten toen ik nog geen jaar oud was, en toch ben ik goed terecht gekomen. Uh… ik bedoel. Tja, ‘t klinkt lullig, maar ik vind mezelf nog altijd de belangrijkste persoon op deze aardkloot. En wat als het nou niet klikt tussen The Rock en mij? Word ik dan verketterd door alles en iedereen? Als die schaamteloze flierefluiter? Ik bedoel de omstandigheden zijn wat anders. Wellicht ga ik als een blad in de wind om als ze geboren worden. En als dat niet zo is? Ik weet van één Nederlandse motorreiziger dat hij zijn zwangere vriendin in Venzuela heeft laten zitten. Maar nee, zo zit ik (voorlopig) niet in elkaar. Word discotheekeigenaar. Vriend Nico van Kontiki zoekt naar een partner. En laat ik nog een spaarpotje hebben…

  According to Paul – 00:13 (op 11 Juli ’08)
 17. Hahahaha discotheek eigenaar, waarom krijg ik van die visioenen dat jij zelf je grootste klant van de bar gaat worden? Maar het brengt misschien geld in het laatje…..

  Je schreef ergens dat wij de grond kussen waarop U op loopt, leuke gedachte en we laten je maar in die waan, maar ik denk dat jij de grond kust waarop the Rock ook maar denkt te gaan staan. Iemand schreef dat latijnse vrouwen de slaaf van de man des huizes zijn, ik heb het idee dat the Rock in de gaten heeft hoe zacht aardig jij bent, en je in er in getruukt heeft, jaartje dat ik in Suriname zat, heb ik er tig voor gaas zien gaan (en wat te denken van die asiatische vrouwen), hoe bind je een vent aan je? laat het zaad van hem in de buik ontspruiten et voila, mevrouw is gesettled met een levenslang (hopelijk westers groot) inkomen. Volgens mij ben jij de slaaf, ik zie the Rock al hoog gehakt in SM pakje met een Paul geboeit op de grond liggend haar stilleto hak priemend in zijn wang zetten, WAT NOU GEEN GELD MEER!!!!!!!!

  Ik vind het bezwaarlijk als een stel bewust samen voor kinderen kiezt en je er als vent dan van door gaat (al ken ik iemand waarvan de vrouw er vandoor ging, zonder de kids) in jouw geval zal ik (maar wie ben ik) je niet verketteren als je de kuierlatten aantrekt. Maar verdenk jouw moraal er wel van dat je ze regelmatig op gaat zoeken en financieel zal ondersteunen……….it’s up to you mate!

  PS waar zijn de echte meiden op deze site gebleven???? ok 1 is er op fuckantie…..

  According to Roy – 06:10 (op 11 Juli ’08)
 18. Hee Roy bedankt voor de bijdrage.
  Ik werd een beetje bang dat Rouvoet zich ook nog zou gaan aansluiten met alle deze teksten over “het gezin”. En Paul ik wist dat je deze reactie zou gaan geven. Moest erg lachen. Je hebt GROOT gelijk.
  Ik weet niets over germaanse auto’s. Vandaar dat ik stil was.

  Trouwens wel erg grappig dat mijn ex onderbuuv, Annette ook op deze site vermeld wordt. Waar zijn Sigrid en Illana gebleven. Lezen ze nog stilletjes mee?

  According to Daantje – 09:05 (op 11 Juli ’08)
 19. Kom op Paul, iets in me zegt dat je nog steeds boos op je vader bent omdat hij je moeder en haar kinderen zomaar in de steek gelaten heeft. Het fijne van het verhaal weet ik niet en jij misschien ook niet, je was immers nog geen jaar oud. En je bent uiteindelijk misschien op je pootjes terecht gekomen maar wat dat voor pootjes zijn weet ik niet, het lijken meer twee wielen met een motorblok er tussen in!
  Het lijkt me dat je de familietraditie geen eer aan wilt doen door er meteen van tussen te gaan maar vergeet niet dat ieder mens zijn plusjes en zijn minnetjes heeft he.
  Maar gewoon met de noorderzon vertrekken, nee dat vind ik inderdaad laag bij de grond. Je kinderen Paul, niks is zo dicht bij jou als je bloedeigen kinderen.
  Waar heb je nou eigenlijk problemen mee Paul, met the Rock, met Bolivia of met je vrijheid?? Voor Bolivia en je vrijheid zijn oplossingen te bedenken, voor the Rock niet natuurlijk, maar was ze eigenlijk niet best wel leuk??
  En dan nog iets: Nooit met iemand anders een zaak beginnen, zeker niet als die ander er al in zit, dan heeft hij geld nodig en al zeker niet in de horeca!!
  Ah, daar komt mijn dochter aan, wat een schatje is het toch! Och Paul, je krijgt zoveel liefde terug van die krengen…
  Grtz

  According to Luc – 12:47 (op 11 Juli ’08)
 20. Nee Luc, dat leed is geleden, al blijft het een eikel. Maar ja, om in dezelfde fout te vervallen, is ook weer zoiets. Roxana is beestachtig leuk. Daar heb ik wel mazzel mee. En lief. Woensdag naar de film geweest in de SAS. Indiana Jones.
  Roxana viel op me schouder in slaap, de schat. Als de muziek aanzwol kon ze de van Hooffjes horen schoppen. Toen ik ze met mijn hand tot kalmte maande, werden ze dat ook. Grappig. Kon ze alleen niet voelen. Ze zijn nog wat slapjes. Discotheek. Waarom niet. Vriend Nico heeft inderdaad geld nodig want zijn toko loopt voor geen meter, terwijl het om de hoek in Mitos stampend vol is. Nou kwam ik Rick tegen – je weet wel van Sol Y Luna en de Orange Club in La Paz – en wie weet kunnen we wat met zijn drieen. Ik moet wat meiden. Ik kan niet gokken op mijn boekje. Zal je zien, heb je er een jaar aangewerkt en verkoop je twee exemplaren. Ik heb een plan B nodig. Jullie kunnen er wel met zijn allen om grijzen. De realiteit is dat ik me de laatste drie jaar niet enorm hebben kunnen voorbereiden op het vaderschap, in alle aspecten. Gisteravond met zijn allen – acht Nederlanders – naar de Mitos geweest, waar het dus wel tjokvol is. Liep een geil grietje achter me aan. Ze wilde met me dansen en van het een komt hier meestal het ander. Met pijn in mijn hart de uitnodiging beleefd af geslagen. Bedoel, je moet de kat niet op het spek binden. De ex van the Rock stond ook tussen het dansend publiek, omringd door zijn hoertjes. Hij keek me wat meewarig aan.

  According to Paul – 22:05 (op 11 Juli ’08)
 21. OK Paul, fijn om te horen dat je Rox zo leuk vind! Denk dat je je dan op haar en jullie kinderen moet concentreren. Leuk he, die kindertjes in de buik! Lekker rustig nog… En ja, dat doet pijn als je andere lekkere chica’s moet laten lopen terwijl ze voor het oprapen liggen. Ik heb daar ook last van maar ach, je kunt toch niet elke vrouw die je leuk vind helpen?! En het geeft ook een goed gevoel het gewoon leuk te hebben met je eigen vrouw toch! Blijft een lastig gegeven….
  Tsja, weet niet hoor met die disco, ik denk dat ik wat teveel films gezien heb over eigenaren van disco’s waar het slecht mee af liep. En als je met drie gezinnen van zo’n tent moet eten dan heb je echt veel klanten nodig 😉 Die andere gozer kan er in zn eentje al niet van eten!
  Ik heb zelf ff niet zo’n positieve energie nu, sorry, iemand anders moet je maar ff opbeuren!

  According to Luc – 12:13 (op 12 Juli ’08)
 22. Ja lekker Luc, daar gaat mijn keuken……… of ben je daar zo negatief door? laat dan maar zitten…..

  Ach Paul, wat is er mis met af en toe een tuissendoortje, als je maar voor de hoofmaaltijden thuis bent toch? Ohja mijn tip, hoe geil je ook bent, doe er een goed rubber(tje in jouw geval) om……..

  Maar even iets anders, werd mij ingegeven door een medelezeres overigens, een x-aantal heeft je door de tijd financieel gesteund en nu blijk je ineens een potje over te hebben wat je dan in een kroeg gaat investeren. Ik denk dat het wel zo eerlijk is om aan de donateurs voor te leggen wat er met hun bedrag gedaan kan worden…….. Er zijn denk ik wel betere/nuttiger financiele bestemmingen lokaal te spenderen dan aan een kroeg.

  According to Roy – 19:22 (op 12 Juli ’08)
 23. Potje wat ik heb is mijn pensioen. Daar zou ik een beetje geld mee kunnen genereren. Betaal dan wel 80 procent boete, zo gaat dat in Anal. Moet ik me nu verantwoorden, aan jullie? Heb drie jaar lang zo nu en dan mijn best gedaan om die site draaiende te houden. Voor de rest heb ik verhalen geschreven en daar geld mee verdiend. Verdien nog altijd. Toch geen schande, hoop ik. Ik heb een plan A. Mijn boekje. Moet ook denken aan plan B. Dat zou de horeca kunnen zijn. Krijg twee kinderen meiden. De pijp moet roken. Bedoel, ik kan een maand in een grot wonen. Kan ik de kleintjes niet aandoen. En die komen over 3,5 maand Luc.

  According to Paul – 01:11 (op 13 Juli ’08)
 24. Ik zeg niet dat je je gehele potje moet verantwoorden, maar misschien wel een deel wat gedoneerd is, dat moest ik vroeger met mijn spaarpot van mijn ouders ook, zodra ik het zelf verdiende mocht ik er mee doen wat ik wilde…..

  Je kunt overigens prima wonen in een grot, zijn we zo niet ooit begonnen? Ga maar eens in Petra Jordanie kijken, daar woonde ze tot nog niet zo lang geleden in uitgehakte rotswoningen…….

  According to Roy – 07:38 (op 13 Juli ’08)
 25. Hey Daantje, ik lees altijd mee op de achtergrond hoor. Ben inmiddels met zwangerschapsverlof en zit dus niet meer de hele dag achter de computer. Nog 4,5 weekj en dan komt mij kleine dondersteen als het goed is op deze wereld. In de tussentijd ben ik lekker aan het chillen en het wachten tot het hier toch een keer fckng zomer wordt zodat ik kan doen wat een een meisje in mijn positie hoort te doen: naar het strand, naar het park, beetje door de stad fietsen, koffietje doen…etc.

  According to ilana – 17:15 (op 13 Juli ’08)
 26. Nou plak je brievenbus maar dicht Ilana, voor je het weet heb je een cdtje van onze moraalridder Andre Rouvoet in de bus, ingezongen door een zekere Rafella?? Gelijktijdig krijg je dan de eerste enveloppe van de belastingdienst met de mededeling dat ze een burgerservicenummer (sofi) voor je kleine hebben aangemaakt. Welkom op onze wereld heet het nummer wat er op staat…….hoe toepasselijk

  According to brun – 07:34 (op 14 Juli ’08)
 27. Ik wil niet lullig doen maar hier in het hoekse is het hele weekend al schitterend weer en vanaf vandaag zelfs strandweer. Je vergeet wel te vermelden Brun dat je ook gelijk kinderbijslag van onze vriend Rouvoet krijgt…..of is dat ondertussen in mijn afwezigheid afgeschaft? Heeft Paul daar eigenlijk recht op? Of moeten zijn koters dan in Anal wonen?

  According to Roy – 09:10 (op 14 Juli ’08)
 28. Meen je nu serieus dat mijn belastinggeld naar een cd opname van Rafella gaat? Paul heb je nog een kamer over in Bolivia. Word ik je nanny.

  According to Daantje – 09:53 (op 14 Juli ’08)
 29. Hey daan, je zit zeker op het werk vandaag?
  Roy, de kinderbijslagdiscussie waar paul geen recht op heeft hebben we al een keer gehad. Paul, mede-eigenaar van een disco… als iemand vier jaar geleden tegen je had gezegd dat je dit zou gaan doen had je hard gelachen!

  According to Barb – 10:51 (op 14 Juli ’08)
 30. Tssss nou sorry hoor miss Barbwire voor mijn enthousiasme, was U niet op fuckantie?

  According to Roy – 15:20 (op 14 Juli ’08)
 31. Ja, ik ben er ook nog! Lees inderdaad stilletjes mee…
  Goed verhaal en mooie foto’s, Paulus. Ik moet zeggen die Boliaanse mannen, niet onaardig… Jammer genoeg zijn ze wel wat klein van stuk. Ik bedoel, de lichaamslengte…dus.
  Paul heeft last van koudwatervrees, cold feet! Kom op Paul, ballen tonen nu! Je hebt het nooit veilig gedaan dus het is een wonder dat er niet nog meer kinderen of ziektes verspreid zijn. Je kunt het pas beoordelen als de mannen geboren zijn! Nu reageer je met je verstand, straks met gevoel! Dan ben super trots op Roxie dat ze de bevalling heeft doorstaan en het gewoon geflikt heeft en dan ben je ineens PAPA!! Dan blijf je wel, dit wil je toch meemaken!
  Ik heb natuurlijk zelf geen kids, wel twee ‘stiefkinderen’, maar zie genoeg om me heen gebeuren. Vervelende situaties, daar heeft niemand wat aan. Kinderen niet en ouders ook niet. Ok als je niet bij elkaar past, dat is dan jammer. Maar vecht er wel eerst voor, voor dat je dit prille gezin in de boom hangt. Geen voorbarige conclusies.
  Paul, ik kan jullie woonadres niet meer vinden op de site, kan je die nog een keer doorgeven?
  Is fotograaf niet een nieuw beroep? Dat is je nieuw ontdekte talent van de afgelopen jaren. Kan je niet een digitaal portfolio maken en versturen de Nederlandse kranten? Er zit schitterend materiaal bij! Om verhalen van correspondenten te ondersteunen ofzo….
  ps groeten van mijn vader!
  Veel liefs, Sig

  According to Sigrid – 16:12 (op 14 Juli ’08)
 32. Dacht van het weekeinde nog even veeboer te worden. Daar heeft de familie Ticona verstand van. Gok toch op mijn boekie. Het gaat langzaam maar wel goed. Ik geloof dat ik en mijn eindredacteur Pieter met het beste motorboek van de laatste en komende twintig jaar bezig zijn, ongelogen. Hier in Sucre zeiden mijn Nederlandse vrienden dat ik het maar beter bij de schrijverij kan houden. Kost niks en dat kan ik tenminste. Boek wordt echt goed. En Roxana is geweldig. Het zal je verbazen Sig, maar ik was nou net wat voorzichtiger geworden.

  According to Paul – 20:08 (op 14 Juli ’08)
 33. O ja, Vasil heeft de site weer voor een jaar betaald. Een webmaster die ook de contributie overmaakt. Daar zijn er maar heel weinig van. Als dat boekje nou eens een onverwacht succes wordt, dan gaan we met zijn allen eens feestvieren. Als het goed is ga ik deze week naar Bs As. Blijf liever bij Roxana, maar ik moet het land uit voor een nieuwe stempel. Doeg

  According to Paul – 20:11 (op 14 Juli ’08)
 34. Ongelooflijk, staat er 1 x het woord k eu ken en dan is er direct een google ads, bah. NIet meer doen SR!!
  Ben over mn dipje heen. Blij om te lezen dat het goed gaat met Paul en trouwens ook met zijn Rox, hij wil er zelfs voor thuis blijven! Das toch wel uitermate vreemd!! En, nog maar drie en een halve maand!!
  Nou, was zondag ook op het strand, bij Scheveningen, dacht zowaar dat ik SR zag met twee van die schattige kinderen en wat surfplankjes maar dat kon natuurlijk niet. Was best lekker weer, niet al te heet maar toch reden genoeg voor mijn nimf om het water in te duiken. FFies vakantie in eigen land….

  According to Luc – 11:19 (op 15 Juli ’08)
 35. Heya Paulus, hier in Cordoba is het al een week ‘zomers’ midden in de winter. Asado, mate goeie stuff [zo laat ik mij vertellen] en mooie mensen. Ufo’s hier nog niet gezien, maar zal ongetwijfeld gaan komen.
  Ik heb mij laten vertellen dat er vanaf woensdag weer ‘cortes’ zijn op de ruta’s. Hoe waar dat is weet ik natuurlijk niet. Ik weet ook niet hoeveel last je daarvan zou hebben op een motor?
  Succes met je rit. Ga je weer als een streep terug via Paraguay? Of meer de senic routa? Wil je nog een leuk ontmoeting in BsAs, zoek dan DakarMotos op.
  Saludos amigo, Abrazos a Rox y hasta luego in Sucre

  According to Karin-Marijke en Coen – 15:53 (op 15 Juli ’08)
 36. Jeetje Paul, dat betekent ook dat je nog een jaar lang door kan schrijven op je site! Ik hoop dat je er nog een beetje zin in hebt maar volgens mij is dat al aan het terugkomen. Goede reis naar BA en verder sluit ik mij geheel aan bij het comment van Sigrid!

  According to Barb – 08:59 (op 16 Juli ’08)
 37. Hee Babsie! Niks te doen op vakantie of ben je al terug?? Het is hier vrij rustig…. Maar ik ben dan ook een van de weinige die niet op vakantie is….
  En ik was een beetje aan het rondneuzen op de site van Coen en Karin en toen zag ik wat die voor een reis aan het maken zijn, waanzinnig! Zag dat jullie (Coen en Karin of Marijke, wat is het nou eigenlijk, konden je ouders geen beslissing nemen??) ook in Griekenland geweest zijn en dat een van jullie mooiste plekjes bij de baai van Voidokilia was. Als je bij mijn vriendinnetje op het balkon staat zie je de baai van Voidokilia en al dat andere moois zo liggen….. Ze hebben dit jaar voor de aller eerste keer besloten om het zeewier niet op te ruimen. Normaal wordt dat altijd weg gehaald in het voorjaar. Maar het is slecht vanwege de kameleons (ja die hebben ze daar, erg grappige beesten) en voor de zeeschildpadjes. Nou is de Griekse milieulobby niet zo sterk maar dit hebben ze dan toch voor elkaar gekregen. 2 Kilometer verderop aan Bouka beach (het mooiste strand) zijn ze echter een golfbaan aan het aanleggen die zn weerga niet kent, hupsa, zo met de bulldozer een paar KM2 overhoop gehaald, schilpadjes? Boeie! Rare snijbonen die Grieken. Maar Voidokilia heeft een betoverde sfeer, vooral tegen zonsondergang of met zonsopgang als de sluiernevels in de heuvel hangen en alle geluiden gedempt zijn….

  By the way, neem je je fiets mee terug uit BA Paul?? Grtz

  According to Luc – 10:29 (op 16 Juli ’08)
 38. Nee, ik ben weer terug en weer aan het werk Luc.

  According to Barb – 10:47 (op 16 Juli ’08)
 39. Ah, OK Babs, jammer voor je….

  According to Luc – 14:17 (op 16 Juli ’08)
 40. Ik geloof dat ik heel langzaam mijn draai hier begin te vinden. Gisteren met de boys gepokerd, Tedje, Pedro, Nico, Dirko en nog een Oostenrijker en een Duitser. Is al de tweede keer. Om de twee weken zitten we om de tafel. Mooi, want ik ben een man van gebruiken. Wil in dezer dagen naar Bs As. Ben wel behoorlijk ziekig. Dat schijnt te heersen. Van de week voor het eerst de kleintjes gevoeld. Wauw. Begin er echt zin in te krijgen. Volgens The Rock worden ze rustig als ik in de buurt ben. Ze krijgt al een dikke pens. Ze past nauwelijks in mijn bed, mijn lief. Al met al gaat het niet slecht hier. Met het boek maken Pieter en ik grote stappen. Ben erg tevreden over de voortgang. De toon waarnaar ik zo lang heb gezocht is gevonden. Mijn gevoel zegt dat het een klapper wordt. Trouwens Pieters (Webeling) boek ligt eerdaags in de schappen – Veertig Dagen. Kopen! En mijn andere lief Annie zoekt een woning in Amsterdam. Als iemand iets weet, graag.

  According to Paul – 00:11 (op 18 Juli ’08)
 41. Kindjes kunnen jou idd al voelen en horen. veel praten en handen op haar buik geven je straks een voorsprong in het kontakt met je boys. Veel ruimte hebben ze niet maar probeer ze eens te laten zwemmen naar je hand, probeer gevoel voor ze te hebben als je dat doet en je zal zien dat het lukt.
  kan ik een beetje pokeren? 🙂
  Wie the fok is Pieter Webeling?
  gr. Nico

  According to nico – 08:38 (op 18 Juli ’08)
 42. Hoe bedoel je, in mijn bed??? Slapen jullie dan al samen????? Mag het hopen voor je!!
  Jaas leuk he die kleintjes in de buik, schattig, en ze maken ook zo weinig lekker herrie en ze schijten nog niet overal de boel onder en ze houden je nog niet wakker! Heerlijk, Ik zou zeggen: Geniet er nog ff een maandje of drie van want die tweelingen komen altijd eerder dan je denkt. Je kunt ook de hartjes horen als je een wc-rol op haar buik legt en jij er je oor op houd, erg leuk! Ze worden dan wel wat drukker waarschijnlijk, zo kun je een beetje communiceren en alvast wennen aan het iedee van de van hooffjes….
  Grtz

  According to Luc – 17:24 (op 18 Juli ’08)
 43. hi paul!!!!!!!! i’m daniel from potosi, (the guy on the jawa with the indian stile) any way if you are in potosi just give us a call 72424101 ….so qe can go for a few drinks ………… any way have fun in bolivia and if you have another photos of my bike let us know how can i get it…………. you take care!!!

  gretings

  daniel

  According to Daniel – 21:38 (op 23 Juli ’08)
 44. Tjonge Luc, dat is ook niet fraai. Dat plekkie in Griekenland is inderdaad erg speciaal… D’r gaan daar mensen speciaal naar toe om water uit de rivier te drinken! Ben benieuwd hoe lang dat nog gaat duren???
  Saludos
  Coen

  According to Karin-Marijke en Coen – 23:55 (op 30 Juli ’08)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *