Vier wielen, for a change

Roxana was meteen verliefd. Ik ook, want hij kostte me maar 2700 dollar. Mijn eerste auto, een Toyota Landcruiser F3 uit 1976, een jaartje jonger dan de Guzzi! Net een tank, kom millimeter dik plaatstaal tegen. De motor: zes cilinders in lijn, iets van 4500 cc, of meer, weet ik veel. In ieder geval heel cc-s (apostrof en aanhalingstekens doen het niet). Hij rijdt 1 op 3, dat valt gelukkig mee. Ik laat hem ombouwen tot gas, en dat is hier bijna gratis. Benzine: veertig eurocent de liter. Wat kan ik er nog meer over vertellen? Hij heeft vier wielen, een remsysteem, uitlaat, heel veel boutjes en moeren, een gril, een merkteken met Toyota Landcruiser, een stuur, veel ramen, een deur achter, waarvan de rubbers ontbreken, twee versnellingspoken (waarom twee?), drie pedalen, twee banken achter, geen veiligheidsgordels (laat ik plaatsen), een stevig onderstel en tal van interessante details. Je ziet, ik ben al aardig thuis in de TL. Kinderen zijn er gek op. Zet ze achter het stuur en je hoort ze de hele dag niet. Alleen dat al is de investering waard. Momenteel wordt de TL dus gebruikt als speeltuin. Want we hebben een probleem: niemand hier in huis heeft een autorijbewijs.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Heb je blog van Ayke doorgestuurd gekregen. Mooie verhalen! Woon in SCZ en heb ook een landcruiser 1978 die 1:3 (1:3,5 op de snelweg) rijdt en ook kindje hier van 2 jaar. Gastank heb ik er 3 jaar lang opgehad maar er inmiddels afgehaald, haal nu net Samaipata op 1 tank. Een bron van informatie voor je nieuwe auto is http://forum.ih8mud.com/40-55-series-tec..
  Mooie threads zijn:
  What have you done to your landcruiser this week? http://forum.ih8mud.com/40-55-series-tec..

  Pics of your clean daily driven FJ 40. http://forum.ih8mud.com/40-55-series-tec..

  Die onverwoestbare Toyota in Top Gear was een hilux pick up. Maar met de FJ40 zijn ze samen met een suzuki en een landrover door zuid amerika gereden. Filmpjes staan op youtube. Je FJ heeft trouwens 2 versnellingspoken voor de 4×4.
  Gordels heb ik laten plaatsen maar waren meteen ook weer stuk. In de stad en voor de familie is het gewoon een kolereding, in de campo is het een heerlijke bak. Alleen zit ik nooit meer in de campo dus ga die van mij verkopen, met pijn in ´t hart.

  Slds, Gijs

  According to Gijs – 22:02 (op 25 November ’10)
 2. Hahahaha, en hoeveel kost een rijbewijs in Boliland?? Misschien kan the Rock je dat papiertje voor Sinterklaas geven 😉 Lijkt me een geweldige auto om over die steenslagwegen te rijden en er buiten… Zit er ook een beetje vering in, of is dat staal zo dik dat je elke steen voelt?? Dan is het inderdaad niet een echte familiesloep, kan je misschien toch beter die tandarts auto van SR hebben. Vooralsnog een leuke playground en leuke plaatjes van je boys!!

  According to Luc – 23:27 (op 25 November ’10)
 3. Vanochtend reed ik achter een Toyota Landcruiser V8 bouwjaar +/- nieuw, dat ding heeft wel een evolutie mee gemaakt zeg, 6 meter hoog, 3,5 meter breed, tractor banden, een ding waar je niet echt omheen kunt….

  According to Luc – 12:24 (op 26 November ’10)
 4. Rijbewijs kun je idd gewoon kopen hier, maar ken ook NL´ers in santa cruz die nog gewoon met een NL´s rijbewijs rondrijden. Rijcomfort is niet de sterkte kant van een fj40. Stuur is ook niet hydraulisch dus het is hard werken. Ik rijd nog rond met een soort buschauffeur stuur. Maar ze kunnen er mooi uitzien die fj´s, zie http://forum.ih8mud.com/40-55-series-tec..

  According to Gijs – 13:21 (op 26 November ’10)
 5. Oh dat is een fraaie Paul, een klassieker, wel hard werken denk ik om dat ding te besturen maar ach daar krijg je spierballen van, proficiat! Voordeel van dit type auto, mocht er iets kapot gaan dan kan zelfs de lokale hoefsmid op de hoek hem repareren, unlike die tandartslandcruisers nowadays!

  According to Roy – 15:35 (op 26 November ’10)
 6. He Daan, das ideaal, straks lekker de auto van je broer afraggen!! Je bent dan de enige met een rijbewijs begrijp ik!

  According to brun – 15:46 (op 26 November ’10)
 7. oh ja ongetwijfeld heeft dat ding nog het ouderwetse remsysteem dus als je door een riviertje rijdt doen de remmen het daarna even niet meer, 10 minuten darna slinger je bij het remmen 1 kant op en na 20 minuten remt ie weer als vroeger (gelijk na de rivier ff pompend remmen helpt), het is dat je het weet, schijfremmen erop zetten kan maar is duur

  According to Gijs – 20:17 (op 26 November ’10)
 8. Ik dacht dat je jezelf even geen cadeautjes meer zou geven tot je boek af is….Of kunnen we hieruit dus concluderen dat ie af is?? Oh nee, je schreef net op onze site dat dat nog even ging duren. Wel een hele mooi bak zeg. Nu heb je al twee dingen waar ik jaloers op ben….(ook nog genoeg dingen waar ik niet jaloers op ben overigens).
  Oh,…btw. Slecht nieuws. Bas heeft enkel gebroken op de ruta interlagos in Chile. Over, einde verhaal voor Bas. Zeer treurig. Binnenkort update met foto van zijn nieuwe robocop schoen op de site. SCHIJT SCHIJT SCHIJT
  Geniet van je speeltje. Tip: geef jezelf pas een rijbewijs als het boek af is.
  Chao

  According to Stefan – 22:53 (op 26 November ’10)
 9. wat een onwijs coole bak Paul!!
  wel even een paar andere banden banden eronder en gaan met dat ding.
  ik ben weer even jaloers op je!
  vanmiddag weer een half uur stilgestaan met de slopel insomnia omdat er een lading slachtafval op de A27 lag, zag er goor uit trouwens.
  ps, wat worden die jochies groot man.

  According to nico – 00:28 (op 27 November ’10)
 10. Ah dus ik rij met de familie naar de zoutvlaktes….geen probleem. Ik zal mijn rijbewijs mee nemen 😉 Mooie auto Paul.

  Kus van Da zus.

  According to Daantje – 11:59 (op 27 November ’10)
 11. Aaaaaach, een rijbewijs heb je toch helemaal niet nodig. Wie gaat dát nou controleren? Ga zelf wel ff een internationale aanschaffen voor terugkomst. Zit in NL en het is hier koud, ze verwachten sneeuw. Mis alles aan Sucre. Het is ook nooit goed he. Laat je nog ff dat boek op sturen…?

  According to Maaike – 17:04 (op 27 November ’10)
 12. Zet ik een auto op mijn site en loopt en ineens storm. Waar is de bezieling gebleven, meiden? Ik breng ´m morgen met Peer (Peer?, ja die is terug) naar de mecanico. Even de motor af laten stellen, iets met koppeling en skeuren. Ook nieuwe banden, uiteraard. Bedankt voor de links Gijs, volgende keer in Santa Cruz doen we een biertje. Ben voornemens us Gert binnenkort op te zoeken in de Missiones. Voor de rest tranqui hier. Lullig van Gijs, Stefan, zo dichtbij. Blijft toch op`passen geblazen op de motort. Gisten weer op de XR wezen skeuren. Weer en lekke band, spijker. Ter plekke gemaakt, maar daar wordt ik niet echt vrolijk van. XR is een fijne motort, heel blij mee. De TL is een TL. Trouwens van de TL1000 hebben we niet veel meer gehoord. Toch vond ik het een fijn blok, wat jij Roy?

  According to Paul – 19:57 (op 28 November ’10)
 13. Die TL, zeer zwakke kopie van een Duc, daar kon je niet de bocht mee om wat een draak van een fiets was dat zeg volgens mij 1 van de grootste flops in motor geschiedenis! Heb je al eens naar bib mouse gekeken ipv binnenband? Lijkt me voor jou een goed alternatief!

  Send from my iPhone.

  According to Roy – 20:40 (op 28 November ’10)
 14. komt de Dakar niet door je achtertuin Paul?
  Mooie gelegenheid om je met de Guz in de kijker te rijden 🙂

  According to nico – 21:31 (op 28 November ’10)
 15. Motor en auto ontlopen elkaar weinig dus, als ik Gijs goed begrijp kom je met de 4-wiel TL ook niet de bocht om…..

  Send from my island.

  According to brun – 00:41 (op 29 November ’10)
 16. Paul, zet minstens 32 inch “mudders” onder die bak, als het kan 36”, nog leuker, kommie overal doorheen! En profiel aan de zijkant van de banden erbij is nog leuker! Oh ja, vergeet de snorkel niet! Vet coole bak in de juiste kleur! 😉

  According to Thomas – 01:03 (op 29 November ’10)
 17. Jezus Paul,een auto. Niet raar kijken dat dit zoveel reacties geeft.De Toyota blijft een hele stoere bak en de mannen maken het plaatje compleet.Verkopen kan nooit meer,de mannen zouden het niet pikken.Hier vriest het gewoon. Ik heb weer een noodzakelijk weekje vrij,want ik kom de grond niet in.
  Misschien rij je er op dit moment al in anders zo snel mogelijk aan beginnen.
  Bijna net zo gaaf als de eerste motorritjes.Veel plezier en houd ‘m heel.
  Gruzzzziieees….

  According to Kees – 09:21 (op 29 November ’10)
 18. Hi Paul, ik herinner me een verhaal van je dat ze daar ladderzat achter het stuur stappen dus iemand zonder rijbewijs zal daar zeker niet opvallen LOL….
  Maar wel een mooie bak hoor!

  X Jo (en Peet en Bas natuurlijk)

  According to Jootje – 13:31 (op 29 November ’10)
 19. Speciaal voor Brun (blijkbaar vermeld mijn iPhone automatisch die melding als ik via dat apparaat reageer)

  It all began with an iPhone…
  March was when my son celebrated his 18th birthday, and I got him an iPhone. He just loved it. Who wouldn’t?
  I celebrated my birthday in July, and my wife made me very happy when she bought me an iPad.
  My daughter’s birthday was in August so I got her an iPod Touch.
  September came by so for my wife’s birthday I got her an iRon.
  It was around then that the fight started……
  What the wife failed to recognize is that the iRon can be integrated into the home network with the iWash, iCook and iClean.
  This inevitably activates the iNag reminder service.

  According to Roy – 14:18 (op 29 November ’10)
 20. Ik ben vandaag in Hilversum aan het werk en het is hier inmiddels wit! Sneeuw! Iedereen stapt voetje voor voetje over straat en op de fiets is het ook niet heel veilig. De winter is er heel vroeg bij dit jaar, Paulus. Jammer dat je niet wat warme lucht deze kant op kan blazen, we waren er nog niet aan toe. Kan best eens een lange winter worden.
  Wat een giller, jij en een auto. Ik hoor je nog roepen dat je er nooit aan zou beginnen. Je had immers een motor…

  Dikke kus, Sig

  According to Sigrid – 17:22 (op 29 November ’10)
 21. Wat betreft de TL1000 hebben de laffe motorjournalisten de motor op het circuit tot op het bot afgekraakt. Ding ging niet de hoek om, en dat was het laatste dat we van de TL hebben gehoord. Maar, ik heb ermee op Assen gereden, wat een blok en sturen deed hij heus wel, maar niet als mijn Toyota Landcruiser, waarmee ik nog steeds niet heb gereden. We kunnen geen mensen met een rijbewijs vinden. Peertje heeft me vanochtend laten stikken. Afijn, de Guzzi. Ja Nico, goed idee, maar nog steeds heb ik geen oplossing voor haar gevonden. Staat nog altijd op de zwarte lijst. Als ik ermee naar de grens ga, wordt ze onmiddellijk in beslag genomen. Dan maar met de XR, ook leuk. Heb heavy duty binnenband, ingebed in een oude binnenband. Daar komt nog geen kogel doorheen, dacht ik. Begin het wel te leren, bandenlappen. Voor de rest kan ik iedereen een XR aanraden. Ben er zo blij mee als een kind. Kus terug Sig. BTW Kees, hier is veel werk voor mensen als jij, vorstverlet kennen ze hier niet. Loop te zweten hiero, 365 dagen per jaar.

  According to Paul – 21:14 (op 29 November ’10)
 22. Alles kan door een binnenband Paul, ik deed in Qatar met mountainbiken een oude buitenband (zonder noppen) in de binnenband, dat werkt echt goed! Misschien kun je een gewone straatband erin proberen te proppen (wangen eruit snijden) en dan met heavy duty binnenband in oude binnenband – uhhhh heb je volgens mij bijna een bibmouse 🙂 Ik ken een gozer die van een 900SS naar een TL1000 is gegaan, heb er zelf eens op gereden, misschien op het circuit een fijne fiets maar op de weg was het D R A M A T I S C H, zeker als je het met een origineel vanuit Bologna vergelijkt, geluid van het blok is wel OK. Ik bespeur een trend dat met name de 848/1098 heel erg in trek zijn bij de R6/R1/CBR mannen, omdat ze zoveel pk’s hebben, ze moeten allemaal erg wennen aan het nukkige motorblok (helft cilinders) maar roemen allemaal het stuurgedrag en eenmaal gewend aan het blok zijn ze om, nouja totdat die jappen weer een handvol pk’s meer weten toe te voegen, ach goed voor de 2ehandsmarkt van Ducati’s!

  According to Roy – 09:55 (op 30 November ’10)
 23. Hey motorhelden van deze site; check deze even
  http://www.dumpert.nl/mediabase/1226791/..

  According to brun – 22:38 (op 01 December ’10)
 24. ja Paul, dat krijg je als je je eigen adres niet weet…. Kon je voordeur niet vinden….
  Zelfs je eigen tel.nr. weet je niet…
  Gr. Peer

  According to Pedro – 16:11 (op 02 December ’10)
 25. Pompomporredomdom……. wachten jullie ook in spanning af op het antwoord van Paul?

  According to Roy – 12:24 (op 03 December ’10)
 26. Antwoord op wat? Ja, ben een beetje uit de nummers. Al 5,5 jaar geen mobiele telefoon, doe dus behalve mijn bankrekening niets meer met nummers. Volgens Peer woon ik op nummer 359, Nataniel Aguire, of zoiets. Vooral geen post sturen, komt toch niet aan. Roxana is bezig met de auto op onze naam te zetten. Daar is ze al drie dagen mee bezig en heeft een pak papier opgeleverd waar je u tegen zegt. En ze is pas op de helft. Wat een ongelooflijk dom, achterlijk kutland is dit toch. Met dank aan Evo Boludo met zijn MAS-hobbyclubje.

  According to Paul – 20:54 (op 03 December ’10)
 27. Hoe is het met de FJ40? Hier nog 2 filmpjes met de landcruiser, geluid aan! http://www.youtube.com/watch?v=kgI7ar8PW.. http://www.youtube.com/watch?v=1VwzzFvIW..

  According to Gijs – 20:25 (op 09 December ’10)
 28. Tsja,

  Maurice

  According to maurice van Bakel – 16:35 (op 10 December ’10)
 29. Whoehahahaaaaaa…!!! Lekker boeiend hieroo, Paul geen fuck te doen soms?? Buiten een beetje ergeren aan Boli’s dan…
  Ik kan je melden dat het met je Amsterdamse vriendjes allemaal prima gaat, we hebben weer een vakantie in het vizier met zn allen naar Meribel, mooi groot huis midden in de rimboe, ben benieuwd. We zullen maar weer aan je denken Paul, hoewel dat wel lastig wordt, hoe zie je er ook alweer uit??? Eric HOMO’S!! gaat ook weer eens mee, eens kijken of hij nog steeds zo’n grote bek heeft, hoop het toch niet zeg…daar is het huis dan toch net weer te klein voor..
  Heb jij nog een witte kerst in het vooruitzicht Paul?

  Groeten uit een mooi wit Zuid Limburg

  According to Luc – 22:51 (op 14 December ’10)
 30. Ai Luc, ja raakt wel een gevoelige snaar, maar zo’n skivakantie zou me zo’n 4000 euro kosten. Bovendien komt mijn zus dan hier.

  According to Paul – 23:03 (op 22 December ’10)
 31. Heya Paulus,

  Mooi bakkie, lekker kleurtje. Sorry dat ik nu pas kom kijken. Maar helemaal niets mis mee. En trouwens niets van aantrekken over dat ie moeilijk te sturen is. Ja misschien als je er van die idioot brede banden onder laat zetten. Maar in Bolivia stoppen ze er allemaal netjes de gewone 7.50 – 16 onder, zoals het origineel hoort. Dan heb je niets te zeuren. En eigenlijk voor Boliviaanse begrippen zien die bandjes er nog verrekte goed uit! Wist je trouwens dat je die bak ook kon aanslingeren? Ik heb vriendjes in CCBA, die er alles van weten, mocht je nog specialisten zoeken. Als je niet te veel gas geeft loopt hij trouwens wel ietsie zuiniger, maar niet veel. Het is trouwens een 4 bak? of heeft hij maar 3 versnellingen?

  Ciao Abraço,
  Coen

  According to Coen en Karin-Marijke – 19:11 (op 19 Januari ’11)
 32. HOLA MI QUERIDO PAUL….

  HA PASADO YA UN BUEN TIEMPO DE NO ESCRIBIR, TE MANDO UN GRAN ABRAZO Y UN BESO TE DESEO LO MEJOR PARA ESTE 2011 UN SALUDO.
  RECUERDAS OAXACA ???
  AHORA ESTOY EN NAYARIT COSTA DEL PACIFICO MEXICANO.

  According to VERONICA – 18:37 (op 28 Januari ’11)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *