Boliviaanse prenten: El Alti Plano

Er is een wonder geschied: La Paz ligt ver achter me. Het vertrek viel niet mee. Fysiek niet: regelrecht vanuit Vivians (afscheidsfeestje) op de motor gesprongen. Mentaal niet: wéér een geliefde achtergelaten, Edith. En een goede vriend, Ayke de professionele pokerspeler bij wie ik een maand lang kost en inwoning heb gehad – gratis. Tja, en toen was ik weer moederziel alleen. Op de Alti Plano nog wel. Zelfs Vrolijke Frans zinkt op die desolate hoogte (4000 meter) weg in een diepe depressie. Een stormachtig ritje van zo’n driehonderd kilometer had ik voor de boeg. De Guzzi wees me de weg. Ik was even buiten La Paz al in comatische slaap gevallen. La Vieja wist de weg nog feilloos van de vorige keer. Af en toe porde ze me wakker, zoals in het Alti Plano-dorp Sicasica. Daar werd het verjaren van een of andere maagd kleurrijk gevierd. Ik prijsde me rijk. Met een ansichtkaart van een kurkdroog landschap kan ik niet al te vaak aankomen. En ja hoor, Boliviaanse dansmariekes die gewillig voor me poseerden. Wonderlijk, het was mijn eerste Alti Plano-ritje die voor wat afwisseling zorgde. Nog wonderlijker was dat die dorpelingen me Sicasica niet hebben uitgeknuppeld wegens landloperij. Ik werd zelfs gefilmd door een cameraman die me professioneel doch met onvaste hand foto’s zag schieten. Hij beloofde me dat ik op de televisie zou komen (Stem af: komende zondag, kanaal 7, half acht Boliviaanse tijd). De vrouwen met die mooie ballroom jurken aan en malle hoedjes op noemen ze Chola’s. Dat je het weet, Renske. Ik moet zeggen dat ik even zonder tekst ben. Vind het al een godswonder dat ik Oruro heb gehaald. Niet vanwege de rumba de avond ervoor. Nee dat was het niet, of toch wel? Neem nu eenmaal slecht afscheid van mensen die me dierbaar zijn. Maar een belangrijke stap is gezet: ik ben bijna bij Uyuni en dan is het nog een dagmars tot aan de Argentijnse grens tenminste, als je haast hebt. Over La Vieja maak ik me geen moment zorgen. Ze heeft zo fraai gelopen. Orlando mag dan wel een schaamteloze afzetter zijn, hij heeft een puik werkje verricht. Ik maak me dus nergens zorgen over, behalve over mijn ziel. Lang leve Renske: LUMC Albinusdreef 2, 2333ZA Leiden, afdeling J10P, kamer 36.

PS Ben om zes uur aangekomen in Oruro. Ik zie nu twee computerschermen. Wat zeg ik, zelfs drie. Geloof dat het tijd is om mijn vermoeide lijf te rusten te leggen. Gegroet.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Paul, die rechtse chica op de foto; wordt dat nou je nieuwe liefde?

  According to Thomas – 04:08 (op 07 Oktober ’07)
 2. Je ziet tenminste nog besneeuwde bergtoppen, hier is het enkel zand…… op 15 NDP (Nieuw Doha’s Peil)

  According to Roy – 07:11 (op 07 Oktober ’07)
 3. Wat een leven in de brouwerij ineens.
  Ik liep een weekje achter en mijn hoofd was vol van andere dingen.
  Nico’s verhaal is hartverscheurend en je gunt dat niemand.
  Materiele zaken tellen niet meer mee als je naasten lijden.
  Ik hoop dat alles goed met je gaat Renske…
  Zo’n operatie is niet niks.
  Je zal het feestgedruis in Leiden wel vanuit je ziekenhuis kamer hebben gehoord.
  Ik kan me niets triesters voorstellen dan in een bed te liggen en te horen dat de rest van de stad aan het feestvieren is.
  Maar er gloort altijd een sprankje hoop aan de horizon.
  Voor jouw een tweede nieuwe lever en hopelijk slaat hij aan. (of is een lever een zij…)
  Nico,Hou ons op de hoogte van de vorderingen van Renske.

  Paul, Ben blij dat je jezelf heb kunnen oppakken om weer te gaan reizen.
  Het afscheid van Edith zal wel weer een weekie ofzo de reacties beheersen dus nu is het tijd voor de smeuige verhalen over haar.
  Het is goed om te lezen (en zien) dat ze in de woestijn ook feest vieren en jij bent een geluksvogel.
  Gaan met die Guz zou ik zeggen.
  Uh, hoe zit het met het roken???
  Al opgegeven…?
  Ik zit aan een laserbehandeling te denken om de eerste tijd te overbruggen, misschien kan jij een Wintie priesteres vinden die zoiets op het spirituele vlak kan uitvoeren.
  Thomas doet mee en laten we het volhouden zonder saggerijnig te worden.

  Rijden Paul !

  Grtjz!

  Pi.

  According to Pi. – 13:37 (op 07 Oktober ’07)
 4. In het ad van zaterdag stond een aardig artikeltje over Che in Bolivia. In de gedrukte versie stond er ook nog een routekaartje bij. http://www.ad.nl/buitenland/article17183..

  According to ajmh – 15:01 (op 07 Oktober ’07)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *