Sucre eert zijn doden

Sucre eert vandaag zijn doden. De studenten Gonzalo Durán en Juan Carlos Serrudo, beiden omgekomen als gevolg van hoogst waarschijnlijk poncho rojo-kogels, zijn inmiddels uitgeroepen tot martelaren. De president Evo Morales wordt en masse uitgemaakt voor moordernaar: ‘Evo asesino’. Het was de oproerpolitie uit La Paz die slaags raakte met de studenten. Heel Sucre staat achter de acties van de studenten. Het lichaam van oproeragent Jimmy Quispe wordt nog altijd vermist. Hij werd door een woedende menigte gelincht nadat zijn patrouillewagen klem kwam te zitten bij de brug La Calancha. Honderden Sucrenses zijn gewond afgevoerd naar het universitair ziekenhuis. Velen hadden ademhalingsproblemen door de honderden traangasgranaten die de oproerpolitie op hen afschoot. Twee studenten verloren een hand door bommen die voortijdig ontploften. Ook werd met scherp geschoten, al is het niet duidelijk door wie. Vlakbij de militaire basis La Glorieta werden zaterdag hevige man-tegen-man-gevechten gevoerd. Gisteren (zondag) concentreerden de confrontaties zich in de binnenstad. Momenteel is Sucre wetteloos. In de stad is geen enkele politieman te bekennen. Inmiddels zwerven er 120 gevangen, waaronder moordenaars, door de stad. Sucre is een geliefde rustplaats voor toeristen, onder hen vele Nederlanders, vanwege de rust die er doorgaans heerst. Ondanks de afwezigheid van het gezag is het momenteel opmerkelijk rustig in de stad. Het leven lijkt zijn mormale gang weer te hebben gevonden. De politie uit La Paz heeft gisteren (zondag) de deuren van de gevangenis San Roque wijd opengezet, waarschijnlijk om de Sucrenses een laatste trap na te geven. Daarna bliezen ze zwaarbewapend op motorfietsen de aftocht. Dertig agenten raakten in de strijd gewond. Inmiddels is er een burgerwacht ingezet om de orde enigszins te handhaven. Gepensioneerde agenten worden opgeroepen het bestofte politiepak weer uit de kast te halen.
Als het ANP schijft dat Sucre vóór de nieuwe grondwet is, moet de schrijver onmiddellijk een ander vak zoeken of minder vaak naar de fles grijpen. De haat richting La Paz, waar de regeringszetel is gevestigd, is momenteel onpeilbaar. Ik sprak met Inéz, een indigena. Ze is een potentiele aanhanger van MAS, de partij van Evo, en ze is bereid te sterven voor de zaak Sucre. ‘Evo is een moordernaar. Hij schiet onze studenten af. Door hem dreigt het land af te glijden naar een burgeroorlog. Wij bewaken de democratie, desnoods tot de dood erop volgt.’
Directe aanleiding voor de huidige onlusten is de capitalidad. In de huidige grondwet is bepaald dat Sucre de administratieve hoofdstad van het land is. De regeringszetel verhuisde honderd jaar geleden na een burgeroorlog naar La Paz. De Sucrenses willen dat de regeringszetel conform de huidige grondwet terugkeert naar hun stad. De Asamblea Constituyente bereidt de nieuwe grondwet voor die over drie maanden klaar dient te zijn. Aan de legaliteit van de nieuwe grondwet wordt getwijfeld. Men zegt dat Evo de boel manipuleert. 52 Procent van de constitueyentes, commissieleden die de grondwet voor bereiden, zijn lid van de MAS. Onder de commissieleden bevinden zich ongeschoolde indigenas. In het laagland van Bolivia, waaronder de staten Chuquisaca, Santa Cruz, Pando, Beni en Tarija, vallen, vreest men voor een communistische ommezwaai en zelfs een dictatuur. ‘Democratia si, dictadura no’, hoor je in de straten. Een gegeven is dat Evo Morales nadrukkelijk steun ontvangt van Hugo Chávez, de president van Venezuela. Ook het bezoek onlangs van de Iraanse politici aan Bolivia zette kwaad bloed onder de laag- en hooglandbewoners van Bolivia en bevestigt het beeld dat Evo de verkeerde vrienden zoekt. Het land dreigt in een isolement terecht te komen.
Evo gold 1,5 jaar geleden als de belofte. Inmiddels kunnen vele Bolivianen zijn bloed wel drinken. Ook in La Paz, waar ik twee maanden heb gewoond, hoor ik veel kritiek op de president die niet capabel zou zijn. Ik las in La Razon dat Evo het voor mogelijk houdt Bolivia binnen veertig jaar op te stuwen naar hetzelfde levensniveau als Zwitserland, het rijkste land ter wereld. Moest daar persoonlijk vreselijk om lachen en nam ‘m niet meer serieus. Aan de integriteit van Evo Morales wordt nauwelijks getwijfeld, maar de corruptie onder zijn administratie is groot en zijn partijleden doen net zo hard aan vriendjespolitiek als zijn 64 voorgangers. Mijn huidige vriendinnetje Roxanna, die net als Edith voor de Servico de Impuestos (de Boliviaanse belastingen) werkte, verloor haar baan aan een MAS-lid. Edith vreest voor haar baan nadat belangrijke documenten uit haar bureau waren gestolen. Volgens haar door een MAS-lid om haar te wippen. Het zijn slechts twee voorbeeldjes.
Of het een strijd tussen arm en rijk is wil ik niet bevestigen. De aanhang van Evo vind je in La Paz, El Alto, Oruro en Potosi, waar veel indigenas wonen. De oppositie bevindt zich in de laaglanden. Santa Cruz bijvoorbeeld wil zich afscheiden van Bolivia.
Hoe de komende dagen eruit gaan zien, is de vraag. De stad is onbeschermd. De ponchos rojos uit El Alto, die vinden dat Sucre de Asamblea Constituyente frusteert, kunnen nog altijd massal naar Sucre marcheren. Over het leger nog maar te zwijgen. Overigens hoorde ik van de studenten dat zich onder de oproerpolitie Venezolanen bevonden. Dat konden ze horen aan de manier van praten en zien aan hun uiterlijk. Gisteren was er sprake dat Herculesvliegtuigen met Venezolaanse soldaten op het vliegveld van Sucre landden. Dat bleek een fabeltje te zijn. Zo, en nu ga ik de revolutie in mijn darmflora bestrijden. Gisteren leidingwater gedronken en dat moet je niet doen in Bolivia.

Nog even een persoonlijke mening: Bolivia is een zeer conflictues land. Om elke scheet wordt een blokkade opgeworpen en het land lam gelegd. Evo was voor zijn presidentschap de kampioen van de blokkades, vandaar dat de mensen voor hem kozen. Vanwege zijn strijdlust. Bolivia is een zeer jonge democratie en het recht op vrije meningsuiting wordt verward met de ene blokkade na de andere als het even niet zindt. Voor de democratie werd je tegen de muur gezet als je op straat demonstreerde. Het land ziet nog niet in dat armoede niet in één jaar tijd bestreden kan worden. Ik vind die hele discussie om de capitalidad onzinnig. Sucre heeft de infrastructuur niet. En hoe zit ’t dan met La Paz, waar 2 miljoen mensen wonen? Laten ze het geld steken in goede wegen. Nergens in Zuid-Amerika vind je zo’n antiek wegenstelsel als hier in Bolivia. Je ziet nauwelijks mobiliteit. Intussen wordt het land nauwelijks geregeerd. In het half jaar dat ik hier ben wordt het land continu lamgelegd. Als er demonstraties zijn dienen de winkeliers hun winkels te sluiten. Het is een wonder dat het land nog iets produceert. En het is zo jammer. Vind Bolivia een van de fijnste landen tijdens mijn reis. Mensen zijn bijzonder vriendelijk en het land zo mooi. En het heeft wel degelijk potentieel. Waarschijnlijk komt dat tot wasdom met een andere president. Helaas doen ze hier niet aan compromissen. Geloof dat ze het woord niet eens kennen. Dit is Zuid-Amerika, dit is Bolivia.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Hé Paul! Je leven is in ieder geval niet saai! Wat een verhalen. Te gek! Heb je een online cursus voor journalisten in oorlogsgebied gevolgd? Pas je een beetje op?! Misschien tijd voor een biertje in de Argentijnse republiek???? Gewoon lekker zonder gaswolken en kogels is ook best ók! Succes man! Mazzel Ik houd je in de gaten

  According to Jan Weitner – 02:15 (op 27 November ’07)
 2. Denk je echt dat een andere president het potentieel van het land tot recht zal laten komen? Yeah right, ik denk dat mn. de zuid amerikaanse landen nooit meer tot wasdom zullen komen, daar zijn ze te lang corrupt voor geweest.

  Even 2 tegenstrijdigheden in je verslag, de stad is opmerkelijk rustig en komt weer tot het normale leven schrijf je in de ene zin en in de andere zeg je dat er een burgerwacht is opgericht om de orde te handhaven……en wat moeten die bejaarde politie agenten als ze weten dat een jonge collega verdwenen is?

  According to Roy – 09:19 (op 27 November ’07)
 3. Als je de woorden ‘Che’ en ‘Evo Morales’ samen googled zie je dat de laatste zich met de eerste indentificeert. ‘We shall complete the struggle of Che!’ zei Morales nog geen jaar geleden, en zie hier: de intellectuelen in Sucre (de studenten) worden in de straten opgejaagd en vermoord. Met andere woorden: gematigd socialisme bestaat niet in Zuid Amerika, 40 jaar geleden wist men dat ook al en schoot men die laffe hond geheel in Zuid Amerikaanse stijl af! Vandaag zijn de rollen omgekeerd, de corrupte socialisten zijn aan de macht met als doel een communistische dictatuur a la Castro & Chavez.
  Veel succes, Paul……zodra je de kans ziet: op de motor en hop hop hop naar Argentina! Wees voorzichtig!

  According to Aksel – 10:02 (op 27 November ’07)
 4. Terwijl wij in Nederland toch nu ook zo onze relletjes hebben. Het heerst blijkbaar. Een nieuwe generatie scholieren ziet hun kans schoon ook eens met de koppen op tv te komen.

  According to ajmh – 10:26 (op 27 November ’07)
 5. Ach het is al een tijd te rustig geweest in NL, vroeger had je de rebellerende nozems, toen kwamen de anti kern raketten demonstraties met krakers rellen en al, wie vergeet er nog de ‘bom’ op Bea’s bruiloft en vervolgens hadden we een tijd van voetbal vandalen, het zit gewoon in de mensheid, nouja in een deel ervan!

  Ik ken er die een motor over het circuit raggen, een crosser door de dessert, flink knallen op een mountainbike of racefiets of een lekkere dag surfen of zeilen, zo raakt iedereen zijn frustaties op zijn eigen manier kwijt toch? Hmmm komt me allemaal maar al te bekend voor!

  According to Roy – 11:52 (op 27 November ’07)
 6. Ken iemand van de NRC of Nieuwe Revue effe regele dat die gozer een
  perskaart verzonden krijg? Opschiete graag.

  According to roland Optveld – 14:48 (op 27 November ’07)
 7. Ja Paul, goed idee van Roland. Denk dat je een beetje voorzichtig moet zijn, spannende situatie daar. Ik ben niet erg betrokken bij de zuid-amerikaanse politiek eerlijk gezegd maar kan me voorstellen dat je daar wel wat mee maakt. Nog steeds pissed overigens?? Laat je toch niet gek maken door die vrouw joh. Zit je gewoon een beetje op te kloten.
  Denk wel dat je scorings kansen bij de kont nu een stuk hoger liggen. Schept een band zo’n situatie, toch? Kom maar bij papa!! hahaha, nou ja, zet hem op zou ik zo zeggen.

  Je webvrinden zijn niet allemaal even veel waard hoor, stelletje watjes! Op kop van deze slappelingen loopt SK (suf kut, voor hen die het niet begrijpen). Wij waren om 20.45 in de Koe en zijn daar gebleven tot sluitingstijd. Blaaskaak gedoe over drie (3) meiden, stappen, niet in je eigen bed geslapen SK (?), pfff, nou, ik ook niet hoor. Poepoe, lekker stoer.

  Paul, succes daar!

  According to Luc – 15:49 (op 27 November ’07)
 8. Heb de filters van de motor schoongemaakt en een nieuwe koppelingskabel gemonteerd. Met andere woorden het is rustig alsof er niets is gebeurd. De straten zijn schoongeveegd. En nog altijd geen enkele politieman in de stad. Moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben. De stad is ordeloos en er gebeurt helemaal niets. Hoe zou Amsterdam eruit zien na drie dagen van hevige onlusten en dan twee dagen zonder één enkele politieman, terwijl er moordenaars en verkrachters vrij rondlopen? In de dagen van de confrontaties werd er overigens niets gesloopt of geplunderd. Zeer disciplineerde mensen de Sucrenses. Denk dat ik morgen de grens overga. Waarschijnlijk ga ik weer naar Peru. Dat lijkt me het handigste, vanwege de geasfalteerde wegen. Dan even naar La Paz om een lading wiet te scoren. Hier is het te duur. Dat je het weet, mocht je ooit eens naar Sucre afreizen. Maar het kan hier nog wel spannend worden. 14 December wordt weer spannend. Dan wordt er definitief beslist over de nieuwe grondwet. Misschien moet ik toch maar eens een boekie gaan schrijven. Heb inmiddels erg goed materiaal. What else? 7 december komt er een lading fotomateriaal uit de States. Moet dus sowieso terug naar Sucre. Liggen hier nog een paar verhalen die ik wil maken. Bovendien vroeg Rails of ik iets met treinen wil doen, al was de opdracht onduidelijk. Hoor nu net van Ted, de bedrijfsleider van Joyride, dat er morgen algemene stakingen zijn. Alle wegen zijn dan geblokkeerd. Men gevoel zegt dat ik nog even in Bolivia moet blijven en mijn gevoel werkt al 2,5 jaar feilloos. Mocht de pleuris hier echt uitbreken, zie ik de ‘verslaggeving’ van de laatste dagen als een vingeroefening. Ik deed het nu voor mijn website. Als ik voor een echte krant bezig zou zijn geweest, had ik nog harder gerend. En door het eens op te schrijven begint de problematiek enigszins te dagen, wat jullie. Snappen jullie er nou iets van? Begint het land al een beetje te leven? Heb Roxie al een paar dagen niet gezien. Ga even lunchen, mazzel. Overigens adviseert Gert me om morgen te vertrekken. Dan kan ik over twee dagen terug zijn in Sucre. Sucre vormt toch het hart van de problematiek en hier heb ik de infrastructuur en laten we de mojitos niet vergeten. Trouwens Aksel Che maakte wel wat bij je los, niet waar. Hoe was het concert en heb je goed op mijn lieve zusje gepast?

  According to Paul – 17:26 (op 27 November ’07)
 9. Moet zeggen dat ik momenteel erg in de war ben. Ik ga morgen rijden, maar heb geen flauw idee wat ik aan ga treffen. Eens kijken of ik langs de blokkades kan laveren. Moet ook door Potosi waar de gevluchte politie van Sucre momenteel is gehuisvest. En ik heb drie opdrachten lopen die niets met de onlusten te maken hebben. Rails wil een verhaal van 1500 woorden over de treinenbegraafplaats. Weer een groot verhaal voor Motor enz, enz. Er wordt in het Spaans door de Boliviana’s gereageerd op mijn filmpjes. Dat vind ik wel erg leuk. En dan nog iets over Gert. Goeie kerel, past goed op de Nederlanders hier. Dus paps en mams, jullie hoeven je geen zorgen te maken over jullie dochter dan wel zoon. Gert van Joyride nos quide. En als het hier echt uit de hand gaat lopen, kan ik zijn kantoor en internetverbinding gebruiken. Moet zeggen dat ik voor morgen een beetje zenuwachtig ben. Denk dat ik de camera maar in mijn zak houd. Ik weet ook niet hoe de Guzzi reageert op al deze toestanden. Geloof dat ze ‘m ook een beetje knijpt, voor het eerst.

  According to Paul – 20:36 (op 27 November ’07)
 10. Als ik dit zo lees is het een kwestie van dagen voor ze met het leger aan komen zetten…
  Pas alsjeblieft op daar!

  According to Arthur – 23:10 (op 27 November ’07)
 11. Kijk, als die wat symplistische Evo zijn vriend Hugo uitnodigt
  met een stel Venezolaanse krijgsheertjes, pas dan wel goed op. Het
  buitenland is ALTIJD het speelterrein geweest voor moordende, brandschattende en verkrachtende types die de anonimiteit gebruiken ten bate van hun eigen primaire driften. Daarbij moet je nooit rekenen op enige
  goede bedoelingen , verhevenheid of onderscheidende vermogens.
  In principe doen de eenvoudige zielen hun ingeprente plicht, en
  verrichten een taak. Na drie dagen van zenuwlijden en slaaptekort
  zijn ze, net als ieder ander, volledig ontoerekeningsvatbaar; elke
  irritatie is er een teveel, en voedsel voor blinde wraakzucht. Een krant lezen
  ze niet, een vooroordeel is hun enige richtlijn. Tegenover hun companeros
  doen ze alsof ze kunnen spellen, omdat ze hebben gehoord wat
  het merk op hun geweer betekent.
  Ga dus niet zo maar op straat lopen als je weet dat ze uit persoonlijke
  teleurstelling een willekeurige schietschijf zoeken. Ga niet in de buurt
  van een reuzenkatapult staan, omdat dat hun zeer dreigende vijanden zijn,
  die ze ‘wel eens een lesje zullen leren’.
  Onderschat nooit maar dan ook NOOIT de hondsdolle primitiviteit van
  je tegenstander. Ze hebben niets tegen jou persoonlijk, maar willen hun klusje
  klaren. En terug naar huis voor hun jointje voor een rustige droom, of
  een snuif koce voor een hilarische afterparty.
  Kortom, je bent niets waard.
  Sterkte.

  According to freek van de wijdeven – 23:59 (op 27 November ’07)
 12. Tsja had het natuurlijk kunnen weten met mijn DSM ervaringen dat die Limbo’s nooit op tijd zijn, mag ik U, Luc, er aan herinneren dat U gemeld had tussen 7-8 in de Koe te zijn? Dus heb ik na 3 kwartier wachten (rond 20:30) maar eieren voor mijn geld gekozen………..wel even getwijfeld tussen die 3 chicks of een warm bed.

  Zo zeg die Freek, die kan zo voor een parochie gaan preken, maar hij heeft wel gelijk, al zou je het in 2 woorden samen kunnen vatten: PAS OP!

  According to Roy alias Luc zijn SK – 06:16 (op 28 November ’07)
 13. persoonlijk had ik ws gekozen voor een combinatie van de drie chicks en een warm bed:-)
  Freek heeft in basis wel gelijk Paul, het is bloedlink en we willen nog graag wat meer avonturen van je lezen. oppassen dus. als de kogels om je oren fluiten is het echt een stap te ver.
  nico

  According to nico – 09:45 (op 28 November ’07)
 14. Willen de heren en dames van de diplomatie en de pers
  nog even mijn verhaaltje lezen van 27 nov. onder
  politie vlucht massaal uit Sucre? Dank u.
  Graag actie ook.

  According to guus van den Akker – 09:52 (op 28 November ’07)
 15. Haha, Paul…ik ben altijd verbijsterd als het om de verering van Che gaat, dat ieder vergeet dat hij een gewetenloze killer was, alleen maar omdat z’n leven als een spannend jongensboek leest. Tegelijkertijd zie ik socialisme als een achterlijke pest (zeker het socialisme dat in Zuid-Amerika heerst), maar dat zal wel komen omdat ik gewoon rechts ben ingesteld. Ieder zijn ding…..
  Concert was geweldig op maandag. Ryan Adams & The Cardinals, ik durf te wedden dat jij dat ook goed vindt (moet je eens checken Was gezellig met Daantje!
  Succes, wees voorzichtig!

  According to Aksel – 10:01 (op 28 November ’07)
 16. Trouwens, Roy, ik heb inderdaad een lange vent gezien met drie
  opzienbarend aanwezige dames, die een voor een een truitje uit
  trokken om indruk te maken. Zagen eruit als veredelde winkelmeisjes.
  Was jij die langen lijs met dat gebeeldhouwde vrolijke gezicht, die af en toe
  aan zijn oksels liet ruiken? Leek wel de nieuwe axe-situatie voor mennekes
  boven de dertig. En had je misschien als grap een t-shirt aan waar
  geen f*ck op stond? Dan kan jij dat geweest zijn, maar was je wel wat afgeleid.
  Logisch.

  According to guus van den Akker – 10:57 (op 28 November ’07)
 17. Tsja, ik zou veel kunnen zeggen, maar ja, laat maar. Voor mij blijf je voorlopig toch ff SK, sorry SR.

  Ja, leeft wel Paul, ik heb nu iets meer dan voorheen met het zuid-amerikaanse. Bedankt voor je bijdrage hieraan!!
  Ik zou zelf niet wachten tot alle wegen afgesloten Paul….

  Grtz

  According to Luc – 12:37 (op 28 November ’07)
 18. He Paul! Heb je al je plan getrokken? Is de tijd aangebroken om te gaan? Freek verwoordt het goed, oppassen daar. Che had ook een goed gevoel in Bolivia…. Er liggen nog fijne km’s op je te wachten. Time to go man! Heb je al een zilvermijn bezocht? Daar kun je denk ik ook nog wel wat thrill seeking moments uit halen. Mazzel!

  According to Jan Weitner – 14:46 (op 28 November ’07)
 19. Yohoo Paul, never a dull moment, indien nodig kan in proberen om via vlaamse vrienden te bemiddelen voor een Humo journalistenpas, weet echter echt niet of dit gaat lukken, mocht het nodig zijn laat maar weten.

  Nico, ik heb gisteren een Russische Swingarmvoorvork op de kop getikt, deze moet ik nog aanpassen voor mijn Guz, nog even en het is een goed en betrouwbaar span, kan Renske tenminste “veilig” een rondje mee.

  Paul, hou Guzje en jezelf een beetje heel, nu zijn er weliswaar hele communities rondom overleden “helden” maarre die “helden” beleven dan zo verdomd weinig meer !

  Ciao

  According to Cor – 20:53 (op 28 November ’07)
 20. Yo, yo Pauli,

  Groeten van het Italiaanse restaurant op de Weteringschans (FELICITA).
  Heb hier ook maar een rekening geopend op naam van van Hooff.

  Met smakelijke groet,

  M

  According to mauricevanbakel – 22:12 (op 28 November ’07)
 21. Toppie Maurice ga er vandeweek even buurten
  ben gek op italiaans, maken ook van die toffe fietsen.
  Rust in Sucre Paul, of ben je op pad.
  Lator

  According to Har – 01:46 (op 29 November ’07)
 22. Nou zeg Guus een echte encounter, ik voldoe helemaal aan de omschrijving die jij geeft, waarom heb je me niet aangesproken?

  En nou wordt ie helemaal mooi Luc, ga jij een beetje verontwaardigd zitten doen, terwijl ik dat zou moeten,zijn, ik heb 3 kwartier voor nop in de Koe zitten wachten, verdorrie helemaal voor niks naar A’dam gereden.

  Zo even lekker spammen op Paul zijn blog nu hij toch afwezig is……

  According to Roy alias Luc zijn SK alias the Axe man – 06:12 (op 29 November ’07)
 23. Gaat nog druk worden op die onderste regel SK….

  According to Luc – 10:38 (op 29 November ’07)
 24. Hoi Paul.
  Ik zie dat je naadloos bent doorgeschoten in de rol van serieus verslaggever. Goed leesbaar stuk, en dan die persoonlijke observatie van jou eraan toegevoegd was ook heel verhelderend. Dat er nog geen krant is die jou opvoert als “onze verslaggever ter plaatse” is eigenlijk onbegrijpelijk. Ik blijf meelezen, en sluit mij aan bij de rest; wees in godsnaam voorzichtig.

  Tony

  According to Tony – 12:16 (op 29 November ’07)
 25. he paul, wat een berichtgeving en wat een film.!!
  doe je voorzichtig?? ik heb lang geen bericht gestuurd maar kijk met grote regelmaakt op je site. gaaf allemaal.
  het ga je goed!!!
  gr uit Noordwijk gr Jannet

  According to jannet van Hulsen – 13:32 (op 29 November ’07)
 26. Ben gisteren in één ruk naar La Paz gereden. Zat al om 5 uur op de motorfiets. Als ik later was vertrokken was ik de stad niet meer uitgekomen. 700 kilometer tegenwind gehad op die Altiplano. De mensen zwaaiden vriendelijk naar me. Het leek zelfs alsof ik wat meer aangemoedigd werd door voorheen. Bolivianen zijn en blijven hele leuke en vriendelijke mensen. Kortom, buiten Sucre was alles rustig. Motor liep briljant. Morgen naar Copacabana om een nieuw visum te regelen voor mij en de motor. Hoop dat ´t gaat lukken. Anders weer met Boli´s strooien.

  According to Paul – 18:47 (op 29 November ’07)
 27. Overigens is Jimmy Quispe terecht. Hij wist uit zijn auto te ontsnappen en hield zich een dag of wat schuil en angt. Hij is nu in Potosi. Ben blij voor Sucre. Gisteren lang met Edith gepraat. Ze is behoorlijk bij de pinken. Ze vermoedt een autogolpe, een staatsgreep maar dan zelf gepleegd. Zodat Evo de macht naar zich toe kan trekken. Het is een feit dat Venezolanen infrilteren in Bolivia. En er landen wel degelijk Herculesvliegtuigen, maar dan in Beni. Er staat hier echt nog wat te gebeuren. Ik begin inmiddels wel te beseffen dat ik makkelijk te traceren ben met mijn websitje, enige Moto Guzzi en zo. Zondag zijn een BBC journaliste, haar cameraman en de chauffeur omgekomen tijdens een ongeluk op weg naar Sucre. Een Reuterjournalist raakte zwaar gewond. Vandaar dat er geen internationale pers was. Aan de andere kant: een Guzzi rijd je niet zomaar van de weg. Vooral niet als ik erop zit. Man, man, wat liep mijn meisje mooi.

  According to Paul – 19:31 (op 29 November ’07)
 28. toch wel een beetje opgelucht om je weer te lezen Paul.
  Ga je weer terug naar Sucre?
  Roxanne niet mee genomen achterop?
  Ben benieuwd naar je volgende move.
  groet.
  Nico

  According to nico – 22:24 (op 29 November ’07)
 29. Ola Paulo,

  Dacht na 1,5 maand drukte, ga weer eens je site checken. Wat een verhalen, man. Doen me een beetje denken aan een opstand die ik ooit meemaakte in het Colombiaans-Venezeluaanse grensplaatsje ‘el ciudad sin ley’ Maracaibo. Daar geen fluitende kogels, maar wel tanks, met Bazookas bewapende soldaten en snipers op elke straathoek. Ze weten wel hoe ze cowboytje moeten spelen daar in Latijns Amerika. Si senor!

  Niet dat ik de noodzaak voelde daar verhaal van te maken. Ik nam na een nachtje kakkerlakhotel de benen en bus naar het tropical ‘all inclusive’ stadje Santa Marta. Om daar vervolgens 5 weken in m’n hangmat te blijven hangen. Zodra het op een conflict aankomt, neemt deze flaco sowieso subiet de benen.

  Dus schrijf die frontverhalen van je en schiet die World Press Photo’s, maar kiek wel een beetje uit. Ze voelen zich al snel Rambo daar!

  En nog wat, mocht er ooit een verkiezing komen tot avontuurlijkste man van deze eeuw, dan sta jij numero uno, hijo! Je bent hard op weg een held van mythische proporties te worden.

  Saludo, suerte y un grande beso.
  Martijn

  According to martijn – 23:33 (op 29 November ’07)
 30. Wordt trouwens aardig gereageerd op de fimpjes. Vooral die van War in Sucre doet het leuk. Masistas (zij van de MAS) en Sucrenses schelden elkaar kompleet verrot. In de reacties zie je het probleem in een notedop: de verdeeldheid. Eén probleem: ben, ahum, nogal prominent in beeld en het land is klein. Morgen de grens over. Kijken of ik er dan weer in kom. Vind het land erg gespannen en maak me toch wel een beetje zorgen. Dat is alleen maar goed, no ve? Ik hoop werkelijk dat jullie niet denken dat ik dit doe om de sensatie. Was gewoon een instinct. Zal uitkijken. Mazzeltjes

  According to Paul – 00:49 (op 30 November ’07)
 31. Zo meiden, ik heb er weer drie maanden bij. Ben één minuut in Peru geweest en kon meteen weer terug. Men deed wel moeilijk (vooral in Peru), maar de stempels staan weer in mijn paspoort en de Guzzi heeft weer nieuwe invoerpapieren. De grensovergang kostte me slechts 250 boli´s, een prikkie. Douane in Bolivia sputterde aanvankelijk ook wat tegen (´Muy dificil´, erg moeilijk). Het tover woord is te ayudaré bien´, ik zal je goed helpen. Ik maakte me wat druk omdat ik al half jaar in het land ben. Todo bien pues. Ik ben erg blij. Het feest kan beginnen. Ben nu dus wéér in Copacabana, waar morgen een feestmaaltijd voor me wordt georganiseerd. Ik heb inmiddels aardig wat vrienden in Bolivia. De Guzzi heeft toch weer 900 kilometer als een zonnetje gelopen. Alleen heb ik wat problemen met de koppeling. Nieuwe binnen- buitenkabel gemonteerd, koppelen ho maar. Krijg het zaakie niet goed afgesteld. Nog tips. De binnen- en buitenkabel was op maat in Nederland gemaakt. In het noorden van Bolivia zijn eenzelfde soort problemen uitgebroken als in Sucre, waar nog altijd geen politieman is te bekennen. In Bolivia gaat de pleuris uitbreken, ik voorspel ‘t je. Wat ik hoor, óók in La Paz, is een autgolpe of een burgeroorlog. Ik vrees het ergste voor dat allerliefste land. Ik heb een perskaart nodig. Mijn NVJ-perskaart is verlopen. Wellicht dat ik ‘m kan vervalsen, althans de datum. Een zeven in een negen zien te veranderen. Kortom, ik ben er klaar voor. En jullie? Is de rotte eierenlucht in Nederland wat opgetrokken?

  According to Paul – 02:40 (op 01 December ’07)
 32. wat een topfiets toch die V7 van je Paul,hoeveel km heb je nu al afgelegd? en dat zonder noemenswaardige problemen!
  vertel eens iets meer over de koppelingsklachten, heb je last met wegrijden of slipt de koppeling bij het rijden?
  is er niemand in nl die gewoon een goede perskaart kan regelen, heb je nu toch wl vediend lijkt me.
  op zoek naar Lola aan de Copacabana? 🙂
  wij zijn er klaar voor Paul, kom maar op met je vehalen en je foto’s en filmpjes.
  rotte eieren lucht? van die 3 eieren? 1500 studenten op het museum plein, allemaal voorzien van een absentiebriefje, het regende een beetje dus na een paar uur zijn ze maar gaan winkelen, ws bij de grashopper of het ballonnetje:-))
  succes Paul
  Nico

  According to nico – 10:49 (op 01 December ’07)
 33. Heb je niks kunnen regelen met de Nieuwe Revue,
  of vrienden van je bij de NRC?
  Is er geen Oranje blad voor het verenigde ambassadepersoneel?

  According to guus van den Akker – 11:02 (op 01 December ’07)
 34. Ze koppelt kut. Loopt weg als ik koppel en al helemaal als ze warm is. Moeilijk in zijn vrij te zetten ook. Maar voor de rest liep ze erg mooi. Echt geen klap verkeerd. Hoeveel kilometer zouden we hebben gereden? Vermoed iets van 60.000. Alleen al in Bolivia zo’n 6000 en dat over zeer slecht wegen. Tja, bijzondere fiets. Overmorgen naar La Paz, daar even de boel aankijken en dan maar weer eens terug naar Sucre waar het volgens Gert rustig is. Ik groet u allen

  According to Paul – 19:21 (op 01 December ’07)
 35. Hi Paul,
  Als je je koopeling inknijpt (motor uit), voel je dan dat de binnenkabel aangetrokken wordt ? Als het daar bovenin goed zit, moet je even aan de linker zijkant kijken, waar de buitenkabel onder bij je accu wordt gestopt (zodat de binnenkabel alleen wordt aangetrokken). Als daar een busje mist, wordt de buitenkabel in dat ding getrokken, waar ik het over had. Laat anders even iemand kijken, die iets meer technisch inzicht heeft dan jij (rest van de wereld ongeveer ?)
  Is echt wel een kabelprobleem, zo te horen. Goede en veilige reis verder of mail ff rechtstreeks naar Nico of mij voor dit soort technische hoogstandjes.
  Buonas tardes e hasta luego ! (Ik zit ook op spaanse les)

  According to Fred – 22:40 (op 01 December ’07)
 36. Lijkt mij priori numero uno om te zorgen dat die koppeling goed werkt, mocht je je in de nabije toekomst dusdanig uit de voeten moeten maken a la die politie agent op de kalezakie.

  Denk dat de kabel niet goed zit, als je die net vervangen hebt voor de problemen begonnen zijn……

  According to Roy – 06:34 (op 02 December ’07)
 37. Hey Paul. Shit man, waar ben jij nou weer in terecht gekomen? Ziet er allemaal behoorlijk heftig uit daar, maar erg goed beeldmateriaal en verslag. Oorlogscorrespondent op 2 wielen, da’s weer eens wat anders. Ik ben dus een van die gasten die af en toe meeleest, maar niet de tijd maakt om te reageren. Maar weet dat je berichtgeving respect verdient, zeker omdat er hier in de media vrijwel geen aandacht aan besteed wordt. Pas op jezelf en sterkte daar.

  According to roger – 15:03 (op 02 December ’07)
 38. Paul,

  Geen rotte eieren, wel rot nieuws: de madste motorman aller tijden is vertrokken naar de eeuwige crossvelden: Evel Knievel. Respect to the man die over auto’s, canyons en bakken ratelslangen sprong. Ride in Peace, Evel.

  Martijn

  According to martijn – 23:46 (op 02 December ’07)
 39. Hmmmm ooit Travis Pastrana aan het werk gezien? OK Evel Knievel is misschien de grondlegger van Travis zijn werk.

  Paul, nog steeds met de koppelling aan het klooien of lig in je vuur linie?

  According to Roy – 08:15 (op 03 December ’07)
 40. Of ligt Edith bij jou in de vuurlinie. Heldendom is maar voor
  een ding goed, twijfels wegnemen en erop als een beest!

  According to jac de brey – 10:44 (op 03 December ’07)
 41. Op wie, Edith, Roxana, of Fabiola? Blijven lastige keuzes meiden. Hapje eten en dan de motor maar weer eens aanslingeren. Zal wat foto schieten onderweg, oke. Mazzel

  According to Paul – 16:37 (op 03 December ’07)
 42. Ik heb je advertenties weer aangezet. Google deed er maar liefst drie weken over om een postkaart met pincode te versturen.

  According to Vasilis – 15:23 (op 04 December ’07)
 43. Gaat lekker he,Paul.
  Ik sluit me aan bij de rest:Kijk je wel uit.
  Het wonderschone lopen van de Moto Guzzi verrast mij weer een stuk minder.Hou de dame wel heel.
  Ga je goed Paul en blijf schrijven.
  Arilaverdi…..

  According to Kees – 16:33 (op 04 December ’07)
 44. Zo, de Googleads staan er weer op. Er mag weer GEDRUKT worden. Serieus. Van de tot nog toe binnengekomen opbrengsten heb ik een klein cameraatje kunnen kopen. Top. Maar zoals je inmiddels weet, ben ik nooit tevreden. Ik wil een GROTE. Zal jullie vandaag eens wat bijkletsen.

  According to Paul – 17:04 (op 04 December ’07)
 45. Ik zit in Griekenland in een internet cafeetje… Lekker hier, Bolivia is opeens heel erg ver weg… Groeten allemaal!

  According to Luc – 18:33 (op 04 December ’07)
 46. Godverdomme, Luc, daar ben ik echt strontjaloers op. Niet zo zeer dat internetcafeetje maar wel op de restaurants die in de buurt zijn. Waar zit je in Griekenland?

  According to Vasilis – 19:25 (op 04 December ’07)
 47. Luc zit niet in Griekeland. Hij ligt op Griekenland. Way to go amigo. Zelfs ik begin jaloes te worden.

  According to Paul – 20:23 (op 04 December ’07)
 48. Tik op een verrot slecht toetsenbord.

  According to Paul – 20:24 (op 04 December ’07)
 49. Ik heb net een hilarische functie toegevoegd aan je site, Paul, een translate Dutch to English linkje onderaan elk artikel. De resultaten zijn echt geniaal idioot. Hier krijg je zeker meer engels sprekende bezoekers mee, en bovendien kan je gewoon in het nederlands blijven schrijven, ghehehe.

  According to Vasilis – 20:31 (op 04 December ’07)
 50. vraag me af of de engels sprekende gasten hier meer van begrijpen dan van het nederlands. het lijkt echt nergens op 🙂
  zal nog eens op de ads drukken, kan er misschien ook een nieuw toetsenbord vanaf..
  nico

  According to nico – 22:30 (op 04 December ’07)
 51. Naar t schijnt heeft ome Hugo verloren in z’n eigen land.
  Zwetend slijmt hij het volk toe om te laten zien dat hij
  het goed met hen meent. Des te gevaarlijker voor het
  buitenland. De grenzeloze zelfoverschatting van de
  engerd wordt gecompleteerd door de klappende apen in z’n
  nabije omgeving. Allemaal zo’n schitterend rood
  overhemd aan. Allemaal met ‘m eens. Toch is het
  meestal het opportunistische boeventuig dat boven
  komt drijven, op zoek naar slinkse zelfverrijking.
  Zo lang je voor bent, ben je niet tegen…en zo lang
  je niet tegen bent, maak je een kans…
  Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat Hugo letterlijk
  zijn grenzen verlegt, en zijn vrienden met alle
  graagte te hulp schiet in de strijd tegen de
  kapitalisten.
  En, eerlijk gezegd, hoe zit het dan wel met de
  verdeling van alle poet in Bolivia? Lezen we daar iets
  over? Is het gedrag van ome Evo echt vreemd?
  Hoe is het gesteld met de opbrengsten, en wat
  hebben de localen eraan?
  Waarom is het zo goedkoop in Bolivia?

  According to freek van de wijdeven – 03:43 (op 05 December ’07)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *