Mel & ik

Na vier dagen Palenque vertrok ik richting het oosten en Melanie richting het westen. Of andersom, kan ook. Het afscheid viel ons bijzonder zwaar, Guzman. We hebben elkaar de afgelopen weken helemaal dol gemaakt. Eerste ontmoeting – boerenbruiloft in de bergen van Oaxaca. Het blijkt dat ik met een onbezwaard gemoed en de juiste partner een vrouw kan laten zweven. Tweede ontmoeting – het maagdelijke strand van Rocka Blanca, tijdens de kerst. ’s Nachts kleren uit en samen kijken naar de sterren, wetend dat het hele strand van jouw is. Derde ontmoeting – lovebeach Zipolite. Twaalf dagen lang bivakkeerden we in mijn tentje. We hadden net genoeg ruimte om zijlings naast elkaar te liggen. Vanuit mijn hangmat zagen we walvissen in de verte fonteintjes spuiten. ’ s Nachts naakt zwemmen in de Pacific. Overdag frisbeeën – nog nooit een vrouw zo elegant een frisbee zien vangen – onder de douche, in de tent, in de hangmat, bij Phillipe en Verenice aan de bar hangen, geinen, nog meer geinen of over het strand paraderen. Vierde ontmoeting – Palenque. De meeste toeristen of reizigers komen hier voor de ruïnes. We zijn de hotelkamer niet uitgeweest. Vanochtend werd ik wakker en ze lag niet naast me. We zagen elkaar voor het eerst in het hostal in Oaxaca. De eerste dagen merkte ik haar nauwelijks op. We raakten evengoed aan de praat. Tegenover me zat een vrouw die me aan het lachen maakte, Guzman. En dat is uitzonderlijk. Het wonderlijke was dat we vanaf de eerste ontmoeting alles zeiden, deden, deelden, als een weegschaal die niet doorslaat naar een kant toe maar mooi in evenwicht blijft balanceren. Alsof je elkaar herkent. En dan gaat die magneet trekken, Guzman.

Heb nogal wat moeite moeten doen. Na Zipolite was ik haar kwijt. Ik reed op een dag naar San Cristobal de las Casas, een rit van 700 kilometer, alsof de dood me op de hielen zat. Heb twee dagen naar haar Yep, daar val je van af.uitgekeken. Tevergeefs. Ze was ziek en nog steeds in de buurt van Zipolite, zo bleek. In verdoofde toestand heb ik maar wat kerkjes gefotografeerd en over de markt gezwalkt. Richting Guatemala gekoerst en besefte eenmaal over de grens dat ik haar nooit meer zou zien als ik door zou rijden. Daarom ben ik teruggereden, Guzman, en ik denk inmiddels dat je dat begrijpt. Over de grens moest ik in Mexico 250 dollar aan invoerrechten voor de motor betalen. Dat geld had ik niet op zak en moest twee dagen wachten totdat de bank geopend was. Ik voelde dat ik die tijd me niet was gegund. Ben bij de douane op de knieën gegaan. Ik kon ze niet overtuigen van het belang van mijn terugkeer naar Mexico. Voelde me redelijk verloren op dat moment, Guzman. Op zulke momenten ga ik zitten met het hoofd tussen de knieën en wacht op een teken, signaal of die ene stem in mijn hoofd. Ik keek op en zag dat de weg open lag. Ben op de motor gesprongen en vlamde het land binnen. Heb geen stuiver betaald. Mijn motor en ik zijn dus illegaal in Mexico. Verderop een controlepost. Een vriendelijke Mexicaan aan wie ik schuimbekkend mijn verhaal vertelde, lulde me verder het land binnen. Hij vertelde de douane dat ik een vriend van de Zapatistas was en dat schijnt te werken in Chiapas. En niet onbelangrijk – Mexicanen zijn dol op romantiek.

Na in totaal 1700 kilometer in vier dagen verreden vond ik haar weer in Palenque, terwijl we niks hadden afgesproken. Pure intuïtie. Wat ik inmiddels weet, Guzman, is dat ik niks kan verwachten. De omstandigheden zijn mijn voornaamste richtsnoer. Ik neem het leven zoals het is, luister naar mezelf of wat de mensen me vertellen. Ik sta er inmiddels van versteld hoeveel sturing de mens krijgt. Die weg bijvoorbeeld lag niet voor niets open. En dan moet je handelen. Je luistert en je handelt. Die instelling werkt zo goed als honderd procent. Ik heb daar inmiddels zoveel voorbeelden van dat ik weet dat er Iets is dat de mens leidt, of op zijn minst mij. Mel noemt het energie. Het schijnt dat ik nogal wat energie om me heen heb. Trek inderdaad nogal wat mensen aan. In Nederland zal het niet anders zijn, maar daar dringen die stemmetjes, onze intuïtie of die achteloze ontmoeting op straat niet tot ons door. Teveel nutteloze informatie op een dag, zodat we het kaf niet meer van het koren kunnen scheiden en ons laten leiden door routine, veiligheid of weet ik wat, geloof me, Guzman. Ik las laatst in mijn digitale NRC dat de Nederlandse jeugd geen tijd meer heeft voor langzame drugs en massaal aan de coke is gegaan. Dit nieuwsfeitje vertelt me genoeg.

Afijn, ik was minder dan een minuut in Palenque of ik zag haar lopen op straat. Ze had het ticket voor de volgende bestemming al op zak en zou binnen een paar uur vertrekken. Als iemand je dan bijna doodknuffelt weet je dat je de juiste beslissing hebt genomen. Het leven kan zo overzichtelijk zijn. Ik vraag me af waarom ik haar heb ontmoet. Had acht maanden lang geen vrouw aangeraakt en was niet op zoek en dan kom je een blonde, hitsige Canadese ‘massage therapist’ met een open en vrolijke geest tegen. ‘We ontmoeten om van elkaar te leren’, zegt ze. Helemaal mee eens. Ik wil meer leren – van haar.

PS Guzman, ik weet hoe belangrijk de laatste week van januari voor je is en het verbaast me dat je niet van de partij bent. Jij bént die week. Je bent in mijn gedachten.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Paul, het wordt nu echt tijd voor een foto van Mel!!!

  Goede reis verder,

  René

  According to René van Krijl – 21:54 (op 13 Januari ’06)
 2. Leuke meid! Houwe….

  According to Joe – 22:59 (op 13 Januari ’06)
 3. Daar heb ik helaas niks over te zeggen.

  According to Paul – 23:11 (op 13 Januari ’06)
 4. Prachtig verhaal, Paul. Prachtige vrouw. Je bent verliefd. En mét jou,ik ook een beetje. Ga door zo, blijf luisteren, leef het leven. En als er tijd overblijft, deel die dan met ons.

  According to Tony – 23:17 (op 13 Januari ’06)
 5. Hoi Paul.
  Je vraagt je af waarom je haar hebt ontmoet…, maar dat je zo denkt is heel speciaal voor jou.
  Het is het LOT ( afkorting van loterij?)
  dat jullie bij elkaar heeft gebracht.
  En dat je weer terug bent gereden naar Mexico zal wel vanwege het prettige gevoel zijn geweest dat je met haar samen wilde zijn. ook bijzonder dat je haar zo snel weer vond voordat haar reis verder ging.
  Heel fijn om te lezen dat je gedachten die richting op gaan.
  Je weet het maar nooit in het leven wat mensen samen brengt en aan je verhalen en foto’s te zien zit je heel goed in je vel.
  Maar de vraag is wel hoe is het met haar vriendin? ze waren samen op reis en er is nu een derde bijgekomen.Gaat dit allemaal goed of is er een klein probleempje ontstaan?
  Paul voor jou is 2006 goed begonnen en ik hoop dat deze trend zich voortzet.
  groetjes Bep

  According to bep – 00:26 (op 14 Januari ’06)
 6. Nou Bep, die loterij van je heeft ook ons weer gescheiden. Vriendin was van het jaloersige type en erg lastig.

  According to Paul – 02:03 (op 14 Januari ’06)
 7. wat een wending Paul, geweldig!
  gaat ze nu achterop de motor mee richting zuidamerika of wordt de Guz ingeruild voor een ticket met gelijke bestemming als Mel?
  ik ben heel benieuwd Paul en zal de komende tijd je Site weer nauwgelet volgen.
  suc6
  nico

  According to nico – 11:02 (op 14 Januari ’06)
 8. Paulus, in je reis zit misschien niet meer zoveel vaart, maar in je verhaal des te meer. Ik vermaak me prima op je site. Ook heel fijn dat we nu weer uitgebreid van beeldmateriaal voorzien worden. Veel plezier!
  Jean-Paul

  According to Jean-Paul – 15:54 (op 14 Januari ’06)
 9. Tja, ben blij dat ik gewaardeerd wordt door mijn werkzaamheden, en heb het nu helaas te druk.
  Tevens volg ik mijn gevoel; mijn rechterbroekzak is te licht.

  According to guzman – 01:21 (op 15 Januari ’06)
 10. Wat een schattig staartenmonster van een vrouw heb jij daar, in het nagloeiende zilverzand, onder de sterrenhemel mogen beleven. En wat een toffe vent ben je, om ons blij te maken met een waargebeurde droom van speels vertrouwen en ware liefde……….

  According to pigo de conecho – 01:26 (op 15 Januari ’06)
 11. Mijn allerliefste, toen ik gisteren onze Benno van school haalde, had ik nog niet het geringste vermoeden zo n fijn bericht van je te mogen lezen.
  Eindelijk begrijp ik ten volle waarnaar je op zoek was, en hoe moeilijk je het moet hebben gehad in de afgelopen jaren. Maar ook die hebben bijgedragen tot je geluk van nu, en je weet hoeveel ik van je houd en hoe hard ik je je liefde gun en gegund heb. Treffend dat dit meisje je aankan, precies wat je nodig hebt. En fijn dat je gewoon in een andere taal kan praten en niet in ons ontmaskerende Nederlands. Als het echt heel serieus wordt, vertel ik Benno wel eens wat, maar mijn ware moedergevoel zegt me dat ik daarmee nog beter even kan wachten. Liefste, je weet dat ik je aanwezigheid soms mis, soms, maar je hebt me bevrijdt van het medelijden dat ik voor je voelde. Mijn blijdschap geldt op dit moment iedereen. Enfin, ik ga de wereldbol bekijken; dag lieve.

  According to stella – 01:37 (op 15 Januari ’06)
 12. Jezus Stella, zo erg was ik nou ook niet, toch? Ben jij het Sigrid? Of Lidwien? Of…

  According to Paul – 01:51 (op 15 Januari ’06)
 13. YO YO YO Paul. It’s Robbie & Courtney here. We’re in Austin on business doing a commercial for Microsoft. Ingrid is coming on Monday (it’s martin luther king day here in the USA).
  So we need an email from you with a full explanation of evenmts leading up to the photographs we can see on your website 🙂

  Glad to see you’re doing so well !!

  Robbie

  According to Robbie – 03:49 (op 16 Januari ’06)
 14. Paulus,Gozer,wat lees ik nu????
  De reis in de achteruit????
  2 redenen schrijf je,maar de kenners weten beter.Marije heeft altijd gelijk en nu meer dan ooit.En Marije is een topper.Hoe gaan we Mel zien???
  Paul,,All The Best en keep on rolling.
  see you lator…Kees

  According to Kees – 08:42 (op 16 Januari ’06)
 15. Hey Paul,

  Wow man, wat een verhaal weer. En een erg leuk dametje zeg! Geniet er van man!
  Ik ben zelf net terug van een maand lang golfsurfen in COSTA RICA. Hierdoor ben ik wel wat meer het gevoel gaan begrijpen wat jij zal hebben tijdens deze reis. Echt ongelooflijk! Wat een land man! En…wat een vrouwen…
  *Zucht* ;o)
  Heb mijn Ducati wel erg moeten missen die 4 weken. Hoewel, in Costa Rica heb je daar geen reet aan! Wat een gaten in de weg! Als je nog doortrekt met je Guzzi naar Costa Rica, oefen maar vast het slalommen dan!

  Anyway, ik heb net een maand lang 30 a 35 graden gehad en stond vanochtend met fucking -4 het ijs van mijn auto te krabben. Godverdegodver…

  Het gaat je goed! Of zoals ze in Costa Rica zeggen: PURA VIDA!!
  Adios, Robin

  According to Robin Ernste – 09:07 (op 16 Januari ’06)
 16. Hoi lieve Paul,

  dat berichtje is zeker niet van mij. Het verbaast me eigenlijk dat mijn naam nog in je geheugen zit. Ik ben toevallig een paar dagen geleden naar je op zoek gegaan en kwam deze site tegen. Had geen idee hoe het met je ging. Ben blij deze berichten te lezen. Het klinkt als de reis van je leven. Het is leuk om je te herkennen in de manier waarop je schrijft en de manier waarop je nu leeft. We hebben elkaar al heeeeel lang niet gesproken, maar je blijft gewoon Paul. Geweldig!
  Ik was naar je op zoek omdat Brord over twee maanden stopt met werken en het misschien wel leuk was als je bij z’n afscheid zou zijn. Maar dat gaat zeker niet lukken.
  Ik blijf je volgen nu ik je gevonden heb. Geniet met volle teugen van alles wat je meemaakt. Nederland is maar gewoon Nederland.
  Veel liefs,
  Sigrid

  According to Sigrid – 10:08 (op 16 Januari ’06)
 17. He bro,

  gelukkig doet de camera weer fulltime dienst. Zijn de inspanningen niet voor niets geweest en heb ik die mexicaanse douane toch nog om de tuin kunnen leiden, hi,hi,hi. Die Mel ziet er aller aardigst uit. Kon ze niet de reis achterop meemaken (a la motorcycles diaries)?
  zegge : hoeveel stella’s en benno’s laat jij deze reis achter je??.
  Het is goed dat je weer reist (denk ik). ik ben toch echt wel benieuwd waar je blijft plakken en wat je dan gaat doen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien (guzzi dealer in de middle of nowhere???).
  vaya con dios

  According to Peter – 10:19 (op 16 Januari ’06)
 18. ha die paulus
  Blijf me vermaken met al je avonturen heb inmiddels een mooie cover voor je boek ontworpen maar kan geloof ik geen plaatjes sturen.
  Zet hem op en niet verliefd worden

  According to Berd – 15:17 (op 20 Januari ’06)
 19. Hatsekidee, hoe flikt ie het weer. De nieuwbouwwijk met Opel Astra voor de deur lonkt…

  According to Iwan – 12:12 (op 21 Januari ’06)
 20. hey lieve Paul,ben eindelijk weer helemaal bij!Hoop gebeurt,klinkt goed deze dame.Hier ook hoop gebeurt,relatie over blah blah,,voel me daarentegen wel goed.Details volgen.Dikke kus van Afke

  According to afke – 20:49 (op 21 Januari ’06)
 21. HOI PAUL, BEN OP ZOEK NAAR EEN BERICHT VAN JE. WAAR ZIT JE OP DIT MOMENT? HET IS ALWEER 10 DAGEN GELEDEN DAT JE WAT VAN JE HEBT LATEN HOREN. GAAT ALLES OKE?
  DE MOTORCLUBDAREDEVILS UIT DE ZILK” ZIJN NU NAAR GROENLOO THIS WEEKEND, JE KENT HET WEL ALLEEN MANNEN ONDER ELKAAR. MAAR MORGEN ZIJN ZE WEER TERUG, MET VEEL KOEHANDEL VERHALEN.
  lAAT WEER IETS VAN JE HOREN. GROETJES,BEP.

  According to bep – 00:34 (op 22 Januari ’06)
 22. SORRY, 10 DAGEN IS WAT VEEL, HET ZIJN ER ZEVEN. IK KIJK DUS ECHT UIT NAAR JE VERHAAL. BEP.

  According to BEP – 00:38 (op 22 Januari ’06)
 23. Zet die caps/loc toets eens uit, Bep, schreeuwlelijk…

  According to Vasilis – 15:36 (op 22 Januari ’06)
 24. He Paul,
  Kom toevallig langswaaien op deze site… (leve een foute google in dit geval). Uit de grond van mijn hart: wat een waanzinnige reis). Maar waar ben je nu? hoi, syts

  According to Syts – 18:42 (op 17 Maart ’06)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *