Guatemala

Even kort, Guzman. Ben nu in Guatemala net over de grens bij Ciudad Guathemoc. Geen problemen met de Mexicaanse immigratie. Niet te veel naar reizigers luisteren Guzman, vertellen je alleen maar onzin en paniekverhalen. Ik rijd vandaag weer terug naar Mexico. Om twee redenen. De eerste is dat ik in het plaatsje Paso Ondo, twintig kilometer van de grens, een foto maakte van een bord met opschrift Tierra y Libertad toen een jongeman me vertelde dat Subcommandante Marcos deze zondag wordt verwacht in Villaflores, drie kilometer van de fotoplek vandaan. Kan ‘m waarschijnlijk interviewen. Dat heb ik even nodig. Tweede reden is Mel. Meisjes in Brazilie kunnen me toch echt gestolen worden. Hot damn, wat is ze leuk. Marije, mijn lieve ex-Poekie, vind dat ik terug moet keren. ‘Tijd bestaat niet’. Ze heeft altijd gelijk. Vandaar. Ik ga slechts voor een paar dagen. Sta je me die toe Guzman? Waarom klets ik eigenlijk nog tegen je? Heb die 5,5 prachtige maanden teleurstellend afgesloten. Mel niet gezien, geen Zapatista ontmoet en Palenque gemist. Moet de boel netjes afronden, nietwaar. Met de Guzzi gaat het goed. Tijdens die ene monsterrit 700 km op een dag gereden en veel door de bergen. En geen klap verkeerd. Heb eindelijk wat behoorlijke roadkill-fotos kunnen maken. Zal die binnenkort uploaden. Ben erg blij met mijn camera. De Guzzi is niet geheel onbesmet. Koppeling heeft ’t zwaar. Motor loopt weg. Valt daar nog iets aan te stellen? Ben dus nog steeds in de race. Ik ga zelfs aan kop in de Deadhorse-Ushuaia rally. Heb al aardig wat kuilen weten te omzeilen. Guzman, ik wil Mel oprecht graag zien. Wens me geluk. Zal ’t echt nodig hebben. Binnenkort weer wat foto’s. Batterij van de computer is leeg en hier en Guatemala hebben ze andere stopcontacten. Overigens, kan ik de stekker van de Mac slopen om een Guatemalteeks exemplaar te monteren? Of ontploft de boel dan? Lator.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Hi Paul,
  Koppeling stuk ? Koppelingsplaten vet(tig) waarschijnlijk. Dan slipt ie en gaat je toerental zonder reden omhoog, lijkt het. Kom je niet zo bij: moet je blok eruit door lokale garagistas. Simplel blok, techniek eind jaren 60, dus moet lukken.
  Heb je wel een millimetertje of twee, drie speling in je koppelingshandle ? Dan kan je (ja, zelfs jij !) oplossen.
  Ik hoor het wel.
  Fred

  According to Fred – 21:54 (op 07 Januari ’06)
 2. Hoi paulus, blij dat je geen visum meer probleem hebt, heb gisteravond de dvd The Motorcycle Diaries gekeken boeiende film over Che Guevera en Alberto Grando (Alberto woont nog in Cuba, Che moest het loodje leggen ) prachtige beelden daar in Zuid Amerika. Kan me een beetje indenken wat jij alleen op de Guzzi mee maakt. Zag in m’n verbeelding jou daar lekker rond tokkelen heerlijk man. Zorg wel dat je hem overeind houdt de wegen zagen er toen ook niet al te best uit, zij reden de oude Norton uit 39 op een hoop en moesten dus noodgedwongen te voet verder ‘das geen goed plan. Onderweg tussen Peru en Colombia hebben ze wel de mooiste vrouwen van het continent ontmoet er staat je nog wat te wachten daar. Ben benieuwd naar je foto’s en hoeveel km heb je inmiddels achter je liggen.
  Lator Har

  According to Har – 12:27 (op 08 Januari ’06)
 3. Veeeeel geluk en warme gevoelens toegewenst vanuit een schitterend en oneindig laagland.

  According to guzman – 08:37 (op 09 Januari ’06)
 4. Wat bedoel je met koppelingsproblemen of ‘motor loopt weg’? Dat ‘ie niet goed meer ontkoppelt, of juist dat de koppeling slipt bij volgas de berg op?

  Bij dat laatste: zie Fred’s verhaal. Als ‘ie juist niet meer goed ONTkoppelt dan kan dat ook aan de koppelingskabels liggen: stelschroeven aan koppelingshandle beetje uitdraaien zodat je de koppeling verder in kunt trekken; fluitje van een cent.

  Als dat niet helpt kan het liggen aan een ingeslagen meenemer (van de koppeling). Wil nog wel eens gebeuren als je te veel met laag toerental rijdt. Best te fiksen maar geen fluitje van een cent. Maar laat ik die optie maar even buiten beschouwing laten, is hopelijk te vergezocht. Anders heb je op termijn een garage en originele onderdelen nodig.

  According to Carel – 18:02 (op 09 Januari ’06)
 5. Hoi Paul
  Het was inmiddels al weer enkele weken geleden dat ik jouw verhalen gelezen heb. Ze blijven leuk, ik heb er weer van genoten. Thanks en keep on writing.

  Voor wat betreft jouw problemen met de koppeling ‘MOTOR LOOPT WEG’ klinkt als dat het motortoerental oploopt bij het gasgeven zonder dat je sneller gaat rijden. En dat klinkt inderdaad naar doorslippen.
  Remedie voor tussendoor: koppelingskabel verlengen, ofwel bovenaan bij het stuur of onderaan bij de hevel achter de versnellingsbak. Als dat niet gaat kun je bij de hevel aan de achterzijde van de versnellingsbak een stelschroef met contramoer bijstellen. Die stelschroef drukt tegen een drukstuk waar het druklager van de koppeling achter zit.
  Wellicht dat er olie op de koppeling is gekomen (lijkt mij niet waarschijnlijk), dan wijst dat op een defecte keerring aan de ingaande as van de versnellingsbak, maar ik zou eerst proberen de zaak bij te stellen. Anders moet je naar een garage om het hele blok van de versnellingsbak te scheiden. Niet moeilijk, wel tijd rovend. Maar ja….telt dat wel ten zuiden van de Rio Grande?????

  Als de motor wegloopt met ingetrokken koppeling denk ik dat Carel gelijk heeft: ingeslagen meenemer, typisch Guzzi probleem. Kun je nog lang mee doorrijden, alleen iets minder comfortabel. Stoot gas geven na het tot stilstand komen op de rem wil de zaak wel los laten schieten zodat het weglopen stopt.

  Voor nu, saluut, ik ga zelf ook weer op reis, dit keer voor de baas die wil dat ik 3 weken zand ga happen in de woestijn van Iran om een nieuwe fabriek op te starten. Bij hele aardige mensen zoals ik de vorige keer ervaren heb, dus dat is voor de afwisseling meer dan leuk. Hoewel het daar koud is (slechts 20 grd.C), is de temperatuur daar in ieder geval aangenamer dan hier en dat is mooi. Alleen dat bier….dat hebben ze daar niet.

  According to Reint – 19:18 (op 09 Januari ’06)
 6. Zou trouwens ook eens aan olie verversen gaan denken. Net als z’n eigenaar, heeft ook je Guzzi af en toe een doorsmeerbeurt nodig…

  Succes met Mel!

  According to Tim – 20:05 (op 09 Januari ’06)
 7. Bye Bye Guatemala, en een pezierige verdere reis toegewenst.

  Met vriendelijke groet, Johan Bodegraven

  According to Johan bodegraven – 23:20 (op 10 Januari ’06)
 8. mel, del , fel, rel, snel, stel, hel, gel, knel, cel!

  According to pigo de conecho – 23:23 (op 10 Januari ’06)
 9. Paul en Mel lagen in een hangmat
  ze maakten een grapje
  dat grapje werd ernst
  Ernst kan nu al lopen

  According to Joe – 13:55 (op 11 Januari ’06)
 10. Bedankt lieve mensen voor de reacties. Ben al weer een paar dagen in Palenque. Heb Mel vier dagen lang gezocht in Mexico. Heb bij elkaar 2000 km gereden. Ben zelfs illegaal de grens overgestoken. Was nodig anders was ik haar misgelopen. Ik weet dat ik niks kan verwachten tijdens de trip alleen maar hopen. Zo´n instelling werkt als een tiet. Was hooguit 30 seconden in Palenque en zag haar op straat lopen. Ze had de busticket voor een andere bestemming al op zak. Vriendin is alleen doorgereisd. Begin serieus in het bestaan van een God te geloven. Jullie begrijpen dat dit heerschap weer prettig in zijn vel zit. Ik zal binnenkort weer eens een berg fotos oploaden. Vooral van HAAR en je zult begrijpen waarom ik een gulden regel aan mijn laars heb gelapt – terugrijden. Heb nu zin om door te rijden. Ben klaar met Mexico. Interview met Marcos kon niet doorgaan. Een belangrijke leider van de Zapatistas was overleden. De reden dat hij zijn komst naar het dorpje heeft gesteld. Tot gauw. Paul

  According to Paul – 01:14 (op 12 Januari ’06)
 11. Moppie, you’re a man on a mission…a mission for love. Het is je gegunt, ben benieuwd naar de foto’s. Vertrek zaterdagochtend om half 6 in de ochtend naar Frankrijk om te snowboarden dus dan even offline. Heb eindelijk foto’s van mijn camera op de computer gezet en zal proberen ze voor mijn vertrek naar je te mailen, dan vergeet je niet hoe ik er uit zie. Kisssss

  According to ilana – 11:16 (op 12 Januari ’06)
 12. Tsjiks, waarom doen we er zoveel moeite voor? Vlieg as maandag via Tokyo naar mijn nieuwe domicilie Doha (Qatar). Is inderdaad niet de korste route, maar er zit zo’n lief meisje daarzo die ik in London heb ontmoet….kan ik combineren met een japans zakelijk bezoek hahaha

  Affijn over 2 weken maar eens een beetje Dakaren in Qatar, wel een leuke crosser zien te scoren daarzo. Jammer van die Schelling dat ie uit de echte Dakar ligt, maar ach het kan altijd erger.

  Bedenk dat nog vele vrouwen je pad zullen kruisen, je hoeft er niet altijd voor om te rijden (tenzij het echt de moeite waard is – liefde maakt blind?)

  Gaarne meer verslagen en foto’s!!!!!

  PS ken de koppeling niet van een Guzzi maar bij een Duc (de droge) wil de korf nogal eens inslaan, kan met vijlen oplossing geven, is echter enkel uitstel.

  According to Roy – 13:50 (op 12 Januari ’06)
 13. Zo te lezen heb je het juiste ding gedaan Paul!! Lang geleden dat we zo’n blij bericht van je kregen! Gaat ze nou achterop mee verder naar het zuiden…??
  Ga volgende week weer skien…met Jan,Maurice,Eric,Dirk en Henk. Heerlijk joh, die bergen,sneeuw,uitzichten,gezelligheid…
  Guzzman gaat ni mee 🙁
  We zullen aan je denken!
  Grtz

  According to Luc – 14:21 (op 12 Januari ’06)
 14. Mea Culpa, dat ik de heer Selling Schelling heb genoemd……

  According to Roy – 09:52 (op 13 Januari ’06)
 15. Hi Paul,
  beetje laat maar heb vandaag voor het eerst pas je site gechecked. Heb je verhaal wel gevolgd in het Motoport magazine. Respect voor je dappere en supercoole avontuur!!

  Misschien moet je even denken who the hell is Tom? Ik ben die lange die in cafe de zwart heeft gewerkt die rondcrossed op die gele TDM. Heb toen nog vol bewondering naar je Guzzi gekeken toen je ermee langs kwam.

  Vanaf nu zal ik je verhalen blijven volgen, ben erg benieuwd naar al je volgende avonturen in Zuid Amerika.
  Heel veel succes en keep on biking!!
  Groet, Tom

  According to Tom – 19:08 (op 13 Januari ’06)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *