Boliviaanse prenten: treintjes

Probeerde nog een filmpje op het net te zetten. Maar op een of andere manier lukt dat niet. Maar goed, heb nog wat fotootjes achter de hand. Zin in treinen? In Uyuni heb je dus het treinenkerkhof. Oude verroeste locs in een woestijnachtige setting. Op papier klinkt dat aardig, in werkelijkheid valt het vies tegen. Een hoop oude meuk. Was dan ook lichtelijk teleurgesteld. Heb er slechts een namiddag rondgewandeld. Die locomotieven konden me gestolen worden. Ik eindigde met het nemen van fotootjes van de Guzzi. Want wat had ze de dag ervoor vreselijk hard haar best gedaan. Afijn, een dag of vier later vertrok ik richting Potosi. Weer zo’n heftige woestijnrit, al was het traject Oruro/Uyuni lastiger. Ik reed door het spookdorp Pulacayo en kreeg onverwacht wéér oude treinen in het vizier. In een niet meer functionerend emplacement zag ik juweeltjes van oude locs, en in goede staat. Nu heb ik niet veel met ‘het spoor’ (teveel slechte herinneringen aan de NS in Nederland), maar voor wat ik in Pulacayo zag, kun je me wakker maken. Ik heb meer verstand van motoren, evenwel een kind van drie kan zien dat we hier (grote plaat, eerste pagina) te maken hebben met een Stephenson arenador, type montura uit 1893. Dit is overigens het enige nog functionerend exemplaar ter wereld. Aardig detail: hij remt op zand. Ook de bovenliggende vering is karakteristiek voor deze loc, dat je het weet. Dat dit een Rogers is uit 1890 hoef ik jullie feitelijk niet te vertellen. De Leslie uit 1912 is ook een vertrouwd verschijnsel. Hier hebben we trouwens een Baldwin(etje) uit 1890. En nóg een Baldwin uit 1890, al is ze iets groter van stuk. Het aardige van, of beter gezegd het zielige voor dit treintje is dat hij in 1910 is overvallen door Butch Cassidy and the Sundance Kid, ongelogen. De buit was het loon voor 5000 mijnwerkers. Butch en Sundance maakten zich niet bepaald populair met deze actie, zoals je zult begrijpen. Maar toch, een buitenkansje als deze konden ze begrijpelijker wijs niet laten liggen. De Baldwin liep 10 kilometer per uur bergopwaarts en 5 kilometer sneller bergafwaarts.

De actie Een nieuw behang voor Renske, begint storm te lopen. Renske heeft drie ansichtkaarten mogen ontvangen. Fantastisch resultaat! Wellicht kunnen we met zijn allen voor een vierde kaart zorgen. Aan mij ligt het niet, zoals je inmiddels hebt begrepen. Renske: LUMC Albinusdreef 2, 2333ZA Leiden, afdeling J10P, kamer 36.

Promote Paul: Mail to a friend | Post to del.icio.us | Digg! | Translate Dutch to English

 1. Vind je dit wat Oom Hans?

  According to Paul – 00:52 (op 17 Oktober ’07)
 2. Verdomme Paul, ik begin nog eens respect te krijgen voor je!! En in te zien dat motorrijden ook afzien kan zijn…en niet alleen maar gasgeven en een beetje relaxed om je heen kijken met 2 vingers in je neus. Diep respect voor het afleggen van deze 200 kilometer zandwasborden, pffff en dat in de zon, zonder schaduw en vooral, zonder gezelschap. Ziet er om een of andere reden een beetje desolaat uit daaroooo…..
  Ik moet zo meteen naar Almere en Maarssen en Amersfoort, zal ik de auto’s eens tellen?? Hahaha, nou, denk dat ik op het eerste kruispunt de tel al kwijt ben!
  Aan de andere kant van de evenaar begint het nu geloof ik zomer te worden he..? Wordt het daar nog een beetje warm of ben je daar al te zuidelijk cq hoog voor?
  Groeten Paul!!

  According to Luc – 13:55 (op 17 Oktober ’07)

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *